Berger Vendéglő - nem paleolit diéta

Budaörsi körképemben egy viszonylag új, őszi felfedezés, a Berger következik. Az Adlerből kiszerettünk, az Aromi a szüleimnek kevésbé alkalmas, a Rózsakertet inkább nyáridőben látogatjuk, a Miciben kaphatónál kissé izgalmasabbat is szívesen ettünk volna Budaörsön... a neten láttam némi reklámszöveget a Présház utca egyik régi présházában található Bergerről. Odamentünk, kipróbáltuk, s láss csodát: jó volt. A sokak által tolerálhatatlannak kikiáltott hatalmas étlap ellenére az ételek frissen készült érzetet keltettek és olyan apró örömökkel találkoztunk, mint a féláron adott féladagok és a borda helyett szűzérméből készült, kissé csípős, ruganyos galuskával körített bakonyi. Ez utóbbi valószínűleg a legjobb bakonyi volt, amit valaha ettem.
Egyértelmű volt, hogy visszatérünk...


Novemberben már nem találtuk a Bergert a Présház utcában. Kiderült, hogy a Baross utca és a Petőfi utca sarkán található, sok bedőlt éttermet látott, utoljára pizzériaként üzemelő épületbe költöztek.
A helyet leszámítva nem változott semmi, az étlap és az adagok változatlanul hatalmasak, az ételek ízei a legjobb értelemben háziasak.


Atyám általában erőlevest eszik először májgombóccal (650 Ft), ami a csészényi mennyiség ellenére méretes és jó állagú házi májgombócot tartalmaz. A francia hagymaleves (650 Ft) a hazai, tejszínes változat, de nincs vele semmi baj. A levesekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy ha egész adag főételt tervezünk rendelni, jobb a levestől megtartóztatni magunkat.


A bakonyi szűzérme galuskával (2490 Ft) az egyik olyan tétel, amit talán mindig evett valamelyikünk. Legutóbb 6 szelet szűzérme volt a tányéron... sajnos nem mindig hajlandóak féladagot felszolgálni. Kiváló fogás a rozé kacsamell rizsropogóson, aszaltszilva raguval (3190 Ft), a szilvaragu nem téved el a - kacsánál gyakran erőltetett - túlzott édesség irányába. Édesanyám elégedett volt az óvári sertésbordával (2990 Ft) és egy másik alkalommal a rántott vargányával (2690 Ft), bár a mennyiség mindkettőnél kifogott rajta.


Mi nem volt jó? Hát először is nem jó, ha ekkora porció mellett éppen nem hajlandóak féladagot adni, ugyanis farkaséhes szumóbajnokokat leszámítva ez az egyetlen lehetőség több fogás elfogyasztására. Aztán nem volt elég jó a tejszínes-vargányás penne (1990 Ft). Egy tésztaételnél sok apróságon múlik, hogy kitart-e az ember érdeklődése az utolsó falatokig. A nagyon egyszerűen (főző)tejszínes, kissé kesernyés ízű szósz és az olcsó penne nem adták el a fogást, így a gombák kieszegetése után a tészta nagyobbik része a tányéron maradt.


A desszertekről egyetlen, somlóira mérsékelten hajazó, de tisztességes anyagokból összeállított valamit (talán meggyes piskóta csokiöntettel és tejszínhabbal lenne az adekvát megnevezés, 650 Ft) leszámítva nem tudok beszámolni, ugyanis többször is komplett főételt fogyasztottam...
A fentiekből kiderül, hogy a Berger nem a modernitás útját járja, de a konyha szerethető, a séf jó ízekkel főz, az árak jutányosak. Roppant unalmas lenne, ha állandóan modern bisztrókba járnánk, ezért is reménykedem, hogy azon az elátkozottnak tűnő budaörsi utcasarkon a Berger Mihály - Balogh Tamás páros megfordítja a szerencse kerekét.

Konyha: 5.5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2.5 (középkategória)
Ár/érték: 2.2 (minőséggel arányos árak)
Budaörs, Baross u. 52. Telefon: 23-414994 (honlap nincs)
(látogatás időpontja: 2011. IX. 2, XI. 30, XII. 16, 2012. IV. 25)

1 megjegyzés:

  1. A bándi Udvarház és a lovasi Lovas csárda jut eszembe a Bergerről a kritika alapján. Megyünk majd próbálni, de előtte 3 napig nem eszünk, az biztos. :)

    VálaszTörlés