Pizzériák: Aromi

Az Aromi nem csak pizzéria, sőt, az a szomorú helyzet, ha szeretne az ember enni egy normális krémlevest Budaörsön, ez a hely az egyetlen opció. Amikor nyitott (2008?), pizzában még volt helyi alternatíva, gyakran jártunk a Pizza 108-ba a főút mellett. Ott picit túlméretezett, de teljesen elfogadható minőségű pizzát sütöttek (nyáron a kertben, fatüzelésű kemencében), aggódtam is, a közeli olasz konkurencia tönkreteheti őket. Ez volt az ok vagy más, nem tudom, a Pizza 108 tavaly bezárt. Közben az Aromi árai szép lassan felkúsztak a pesti éttermek szintjére, bár szerencsére az Il Terzo Cerchio-Pomo d'Oro-Toscana triót még nem közelítették meg. Nincs is ezzel semmi gond, a jót meg kell fizetni. Az Aromi pedig jó. Pizzában különösen (szerintem javult a kezdeti időszakhoz képest), de másban is eléggé.


A fakemencés pizza kizárólagos üdvösségében hívőket ki lehet józanítani az Aromi (és néhány más hely) pizzájával, tehát belát(tat)ható, a pizza lehet jó akkor is, ha nem lát igazi kemencét. A legjobb elektromos kemencék különféle, hőleadást növelő trükkökkel (pl. vastag kőbetét) eléggé megközelítik a fatüzelésű kemencék lehetőségeit. Természetesen érezhet különbséget a gyakorlott száj és orr, de a tészta és a feltétek minősége a döntő tényező; Roberto haverom (lakóhelye egy kisváros Ravenna mellett) például nyáron teljesen elégedett volt.


A képek a legutóbbi látogatásomkor (november eleje) készültek. A sütőtökkrémleves (980 Ft) állaga és adagja optimális, ízben a naturálisabb vonalat hozza. Olasz helyeken általában nem édesítik agyon a 'crema di zucca' nevű tételt, ez egybeesik az ízlésemmel, bár az intenzívebb fűszerezést (pl. gyömbér) kedvelem. A pizza calabrese (1620 Ft) kellően vékony, a széle kellően roppanós, a paradicsommártás rajta nem csak egy kiszáradt festékfolt, a feltétek jók és elégségesek; szóval kizárólag jókat tudok mondani róla. A desszertek közül a napi ajánlatban szereplő gesztenyés tiramisut (960 Ft) választottam. Finomabb volt, mint a külleme alapján sejthető, de édesebb-nehezebb a remekbe szabott normál tiramisunál, vagyis annyira nem ízlett, mint az.


Egy deci valpolicellát ittam a pizza mellé, a számla így 4300 Ft volt. Az Aromit nem lehet olcsónak nevezni, de többnyire a maguk műfajában kiválóan elkészített ételeket kapunk a pénzünkért, amit Budaörs egyébként kellemes kisebb-nagyobb vendéglőiről nem lehet elmondani.
Utóirat: érdemes kipróbálni a házi készítésű tésztákat és a kagylót is, a fehérboros-fokhagymás feketekagyló (2620 Ft) példás minőségű.

Konyha: 6 ()
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.aromi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése