Egy új kedvenc - U 26

Nem szoktam egyoldalú dicshimnuszokat írni vendéglátóhelyekről [bár biztos van az a pénz... :)], most a változatosság kedvéért egy ilyen következik.
Az U 26 ebédmenüjét januárban kóstoltuk először, Laczó Csaba (Manuel) javallatára. A fura utónévvel (Bisztronómia Fakultáció) feldíszített étterem konyhája már akkor is kitűnően produkált, de az ultramodern beltér és a benne dúló ultramodern zene némileg csökkentette visszatérési késztetésünket. Mostanában viszont kint lehet üldögélni, a gyönyörűen kialakított Eiffel tér sarkában...


Nagy meglepetésemre kedves ismerős fogad június közepén. A Beni becenevű úr korábban a Goldban és a rövid életű Holdban pincérkedett (innen üzenem, legközelebb lejattolunk, ha nincs ellenére). Az ajánlat is hasonló, vagyis minden kategóriában több ajánlatból választhatunk, 3 fogás 1490 forintba kerül 12 és 17 óra között (nagyon ifjaknak van további kedvezmény is). A műfajban (és az árkategóriában) meglepő módon üdvözlőfalatokat is kapunk, ami időnként egészen kiemelkedő minőségű (pl. most a karalábéhab sült hagymával).


A brokkolikrémleves gorgonzolahabbal és az előételek (cottage cheese brindzával, snidlinggel, házikenyérrel; polipsaláta rucolával, sült paradicsommal, chilis lime dresszinggel) kiválóak, ráadásul az első két tétel frusztrációt is okoz szegény édesanyámnak. Brokkoliból ő is szokott - jó - krémlevest csinálni, de otthon nincs Thermomix vagy olyan teljesítményű mixer, ami hasonló selymességet eredményez. A juhtúrós előétel (hogy sikerült így elnevezni, hümm?) kapcsán pedig atyám firtatja, miért nem kap otthon ilyen remek krémeket reggelire...


A főételek is hozzák az ívet, mint nálam műveltebbek (?) mondanák. A sous-vide rosé kacsamell brick tésztában sült gombaraguval, balzsamecetes fokhagymával ha jól emlékszem, az első rozé kacsamell, amit az ún. véres (ezt ő gondolja így) húsoktól ódzkodó atyám élvezettel fogyaszt el. A konfitált rozmaringos tarja tócsnival, tejfölmártással pedig könnyű, nyárias fogás a puha húst kísérő hűsítő hatású mártással. A tócsni néven elkövetett, olajtól csöpögő valamiket ritkán szoktam elfogyasztani. Itt inkább gofrira hasonlít, az állagát tekintve.
Még egy picit örvendezhetek, ugye? Sok sous vide technikával felszerelt helyen mindent válogatás nélkül szuvidolnak. Bizonyos olcsó húsoknak (pl. rostélyos, tarja) nem szokott jót tenni a hosszas zacskóban puhítás, kisebb-nagyobb intenzitással megjelenik egy kellemetlen, karamelles-fülledt illat és ízvilág, amit a kompenzálásul gyakran alkalmazott túlzott rápirítás se fed el. Nagy öröm, ha újra felfedezik a konfitálás előnyeit, mint Bernát Dániel, az U 26 ifjú konyhafőnöke.


Az ebéd ezen pontján eltöprengek, ha a desszertek is ilyenek, nem lesz mibe belekötni... Szerencsére az izgalmasan sós-édes desszertem (kecskesajtfagylalt rozmaringos málnahabbal) frissen mosogatott, forró pohárban érkezik, mire elém kerül, nagyrészt meg is olvad. A madártej fahéjas tojáshabbal, sós karamellel is édes-sós kontrasztot produkál, sűrű állagával emlékeztet Takács Lajos modern klasszikusára (nem véletlen, a konyhafőnök tudtommal sztázsolt az Olimpiában). A profiterol meggymousse-szal töltve, keserű csokoládéval példaszerű, bár mindenhol valódi csokiöntettel szervíroznák a - házi - profiterolt.
Az italokkal (3 pohár Tuborg, 1 Cappy őszilé, 1 cappuccino) 6200 Ft a számla. Tökéletesen elégedetten távozunk.

Egyszeri nyári benyomás alapján nem írnék ilyeneket, de következő héten is itt ebédeltünk (csak az egyik desszertnek voltak apróbb hiányosságai), tehát egyértelmű, hogy fél év alatt nem fogyott a lelkesedés és a fantázia. A gazdaságosság persze más kérdés, szóval szurkolok az U 26-nak, remélhetőleg a multifunkciósság (bulihely, Djuice értékesítési pont) miatt ez nem lehet probléma. A főételek adagjai "elegánsak", de elégségesek (főleg nyáron). Ha nem lenne a lakásomtól aránylag messze az Eiffel tér, minden héten legalább egyszer itt ebédelnék. A kínálat minősége és ár/érték aránya az egykori, Takács Lajos által vezetett Gold Bisztróra és a Csalogány 26 indulására emlékeztet. Ennél többet azt hiszem, nem mondhatok...

Ebédmenü minősége (1-10): 7.5 (konyha: 4.5, adag: 1.5, választék: 1, bónusz: 0.5)
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 2.5 (simán lehetne drágább is)
www.bisztronomia.hu
(látogatás időpontja: 2011. I. 14, VI. 17)

10 megjegyzés:

  1. Hm, hozzám (melóhely) meg egy köpésre van, mégis valahogy mindig kimarad. Pedig nagyon el kéne már menni ide.
    Anyukádnak meg vegyél egy jó botmixert (hajlított pengék, nagy teljesítmény ezzel együtt magas fordulatszám ugye) és mondd meg neki, hogy turmixolja jó sokáig ( >10perc) a levest alacsony lángon, végén sűrű anyagon leszűri, és egészen hasonló lesz (jó, persze nem pont ugyanolyan) a thermomixes változathoz.

    VálaszTörlés
  2. Az aránylag jó botmixere megvan, szűrni sajnos nem szeret...

    VálaszTörlés
  3. Pénteken voltunk ott ebédelni muskotály küvével - ezúton is mea culpa, ott jutott csak eszünkbe, hogy szólhattunk volna Neked is, van-e kedved csatlakozni - és valóban remek volt. Pont elég ebédre a mennyiség, korrekt a minőség, udvarias a kiszolgálás, jó a választék és valóban barátiak az árak. Lehet, hogy jövő héten is visszanézünk. Szóljunk?

    VálaszTörlés
  4. Persze. Ha ráérek, szívesen csatlakozom.
    A fentiek után remélhetőleg nem zavarnak el...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az egész csapat nevében az írást.
    Konyhánk nagyjából megtalálta irányvonalát, örömmel vesszük hogy sikeresnek bizonyul és szeretik a vendégek, reméljük zökkenőmentesen tudjuk tartani a színvonalat és tovább fejlődhetünk a vendégeinkkel karöltve.

    UI.: Remekek a fotók.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, igyekszem, persze nem vagyok egy Pintér Árpi. :)

    VálaszTörlés
  7. Az U26 mint egy kisebb "gasztro fellegvár" ez új nekem de nagyon jó hír! Remek írás azt hiszem még a hétvégén ellátogatok hozzájuk.

    VálaszTörlés
  8. Nos, nem titkolom: ennek a posztnak a hatására mi is meglátogattuk a helyet.

    Azóta többször is... :-)

    Nekem egyetlen észrevételem van csak: kicsit mintha bátortalan lenne a konyha.
    nagyon jó ötletek, profi megvalósítás, de nem érzem azt a játékosságot, vagy ha úgy tetszik fricskákat az ételekben, mint amit felfedezek időnként a Bockban, vagy ami számomra is meglepő volt, Győrben a La Maredában.

    Ettől még új kedvenc a hely.

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok, megy még a hely? Székesfehérvári vagyok, de felkeltettétek az érdeklődésemet, és párommal lehet hogy felugranánk egyszer :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár éve átkeresztelték nU Bisztróra és tavaly ősszel sajnos végleg bezárt.

      Törlés