Veszprémi érseki rizlingek

Szombaton Veszprémben jártunk, megnéztük az Egry József-kiállítást (már csak pár napig van nyitva, melegen ajánlom mindenkinek). Utána sétáltunk egyet a belvárosban és a várban, eljutottunk az érsekség épületéhez is, ahol az egyházi birtok borait árulják. Két rajnait hoztunk haza.

Az első 2021-es és egyszerű fehér címkével van ellátva, a másik 2022-es, Mandorla néven és díszesebb címkével kelleti magát, jóval drágábban. A szőlőt az érsekség mindszentkállai ültetvényéről szedték hozzájuk. Arra gondoltam, hogy az első lehet az alap, a másik pedig valamiféle válogatás, de úgy tűnik, hogy tévedtem: nagyjából azonos beltartalmi kategóriába tartoznak. Alighanem a viszonylag új márka szegmentálta a portfóliót és a belépő kategóriát is igyekezett új külsőségekkel felruházni, valamint alaposan emelte az árát.

Tehát mindkét bor 13%-os, hordót nem láttak, kifejezetten szépek a savaik és koncentrációban nincs köztük érdemi különbség. Ízben-illatban visszafogottak, de felismerhetően rajnaik, ami nálunk nem magától értetődő. Az idősebb palack tartalma intenzívebb, a fiatalabb savai élénkebbek és kissé kesernyés is a bor, de nem zavaróan.

Veszprémi Érseki Pincészet Rajnai Rizling 2021: 5+ pont, 2800 Ft
Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Rajnai Rizling 2022: 5 pont, 4000 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése