Il Giardino: Il Basilicóba készültem, Da Rosába érkeztem

A kiváló és hiperaktív pék, Szabadfi Szabolcs az utóbbi pár évben gőzerővel terjeszkedett. A Panificio il Basilico első péküzlete a Városmajor utcában nyílt meg 2014-ben, ezt követte a Hold utcai (piaci) egység, majd egy pékség-pizzéria a Király utcai Central Passage-ban, még később egy olasz étterem Szentendrén. A városmajori bolt közben pizzakemencével és ebédmenüvel bővült. Olvastam a hűvösvölgyi kertes étterem (Il Giardino by Panificio il Basilico) decemberi megnyitásáról, valamint egy újabb tervezett budai egységről.
Aztán valami zavar támadt az erőben. A szentendrei étterem márciusban bezárt, a kedves vendégek a faszbukoldalon semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A Király utcai étterem is bezárt felújításra, de már nem Panificio il Basilico néven nyitott ki újra.
Vajon mi történt a Panificio il Basilico hálózatban, miközben az ország talán legismertebb péke szorgalmasan zsűrizett (Ide süss!) és ismételten küzdött a pármai pizza világbajnokságon?


A Hidegkúti úton Da Rosa feliratot pillantok meg az autóból, amikor az ismert, túl jó óment nem jelentő épület (korábban bedőlt itt: Café Provence, Cake Shop Garden, Sofie & Ben) előtt megállok. Ez vajon Il Basilico vagy Da Rosa, töprengek, miközben némi tétovázás után besétálok pizzázni. Leülve se leszek sokkal okosabb, Da Rosa feliratos asztalteríték és Panificio il Basilico cégéres étlap fogad. Az étlapon a klasszikusok mellett Szabadfi Szabolcs Városmajor utcából ismert gourmet pizza-kreációi, nem szívbajos áron.
Rendelek egy sült fokhagymakrémlevest Szent Jakab kagylóval (2190 Ft) és Margherita D.O.P. pizzát (2690 Ft). A leves finom és másfél deci, egy darab tökéletes állagú kagylót is adnak mellé, de az ár és a fine dining adag kissé vicces egy pizzériában.
A helyiség sarkában álló high-tech elektromos kemencében gyorsan elkészül a pizzám. A karimája szép pufi, a közepe papírvékony, az átmérője elvileg 32 centi, de kissé kevesebbnek tűnik. A tészta és a paradicsomszósz remek, a bivalymozzarella tisztes adag, de a sütés utáni feltétezéssel való hosszas babrálás következtében az utolsó falatokat már teljesen hidegen fogyasztom el. Ez a pizza egyébként még az autentikus olasz pizzához szokottaknak se laktató kategória - ha éppen nem fogyókúráznék, kérnék desszertet is.
A fine dining szelleme a számlán is megjelenik, 12% szervizdíjat számolnak fel. Tulajdonképpen jót ettem, mégse vagyok boldog.

[Utóirat.
Már nem követem úgy az éttermi történéseket és azok hátterét, mint pár éve, így csak találgatni tudok. Szabadfi Szabolcsnak nyilván volt egy üzlettársa, akivel elváltak útjaik. Az áprilisi látogatás és e poszt hozzávetőleges lejegyzése óta történtek még események: a szentendrei üzlet újra kinyitott a régi nevén és lett egy Panificio il Basilico osteria is a Bazilika szomszédságában. A márka egykori zászlóshajója, a Király utcai egység már csak étterem Da Rosa néven, és az új hálózat is bővült egy rózsadombi Da Rosa rosticceriával.]

1020 Budapest, Hidegkúti út 81.
www.giardino.darosa.hu
(látogatás időpontja: 2019. IV. 14)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése