Nyolc pinot noir plusz egy - és mi tizenketten

Balu barátom borklub szervezésébe fogott barátokból-kollégákból. A rajnais összejövetelt a pinós követte, ezen volt szerencsém megjelenni a kisebb megdöbbenést kiváltó, újfasisztára hajazó színvilágú, "Antirabsic Mozgalom" feliratú pólómban.
A cél a hazai pinot-mezőny jobbik felének áttekintése volt, külföldi (Új-Zéland) kikacsintással. A borokat az alábbi sorrendben kóstoltuk és 10-es skálán pontoztuk őket. A legidősebb (utolsó) tétel bő másfél órát dekanterben töltött.


Gál Tibor 2012
Ifjabb Gálék borai állítólag javulnak, bár én nem ittam tőlük semmit néhány megrázóan dohos tétel kürti borfesztiválon történt kóstolása óta. Szép, csillogó rubin szín, magas alkoholra utaló lefolyás a pohár falán. Az illat erős illóval indul, de viszonylag gyorsan kiszellőzik, az alkoholon főleg a meggy és némi vanília tör át, pinós jelleg csak nyomokban. Ízét meggy dominálja, alkohol édesíti, a lecsengésben kis kesernye rondítja, a test kicsi-közepes, a savak selymesek. Kettőezer forintot alig meghaladó áráért jó vétel, ha pinóként nehéz is azonosítani. 5- (2290 Ft, Bortársaság)

Weninger 2013
Silleresen halvány szín, minimális zavarosság, mustos-murcis-málnaszörpös újboros illat. Az igen karcsú, kicsit mozgásban levő beltartalmat van, aki elegánsnak mondaná, szerintem inkább háziboros jellegű. Tannin szinte nincs, a savak citromosak, ízéből a málna mellett alma és füvek bogozhatók ki. Franz Weninger újabb keletű borairól elég ellentmondásos dolgokat lehet olvasni, de ez a tétel másként gyenge, mint amire számítottam. 3- (2950 Ft, Bortársaság)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013
Kristályosan tiszta mélyebb rubin tónus, intenzív meggyes illat, szúrós alkohol. Az első tétel turbóverziója jut róla eszembe, mindene nagyobb és intenzívebb, a túlzott alkoholédesség kissé lebutítja. Ez se hozza erősen a tipikus pinós jegyeket, de kétségtelenül jó inni. 5+ (4450 Ft, Bortársaság)

Bott Frigyes 2013
Halványabb rubin, szép tiszta, itt végre mindenki felszisszent: avar, eső utáni erdő, gomba, erdei gyümölcsök, nagyjából hozza a tankönyvi illatképet. Ízben is jönnek a várt jegyek, meg málna, az egyik kóstoló szerint feketebors. Az alkohol nem lóg ki, a tannin minimális, a savak szépen megtámasztják a nem sűrűn szövött szerkezetet. Ez a bor kapta a legmagasabb pontszámokat néhány pontozólapon, mégse nyert. Nem érdemes túl sokat tartogatni, már most is jó, és nehezen tudom elképzelni, hogy ennél sokkal jobbá váljon. 6 (5250 Ft, Bortársaság)

Etyeki Kúria 2012
Étteremben ittam pár hete, akkor kissé jobban tetszett. Középrubin szín, tisztaság, visszafogott illat enyhe avaros-gombás vonalhoz társuló, nehezen szálazható gyümölcsös mixtúrával, kávéval. Belvilága a pannonhalmi pinot-hoz közelít, de annál karcsúbb-elegánsabb és szárazabb érzetű. Azon kevés tétel közé tartozik, amit esetleg megvennék magamnak az áráért. 6- (4450 Ft, Bortársaság)

Cloudy Bay 2012
Középrubin, az illata szinte kirobban a pohárból. Pinós jegyek újboros intenzitású gyümölcskavalkáddal, trópusi gyümölcsökkel, kókusszal. Kóstolva hasonlóan harsány, de nem ízléstelen, erős alkoholédességgel, negrós-cukorkás beütéssel, csokoládés hordóval. Azt gondoltuk, lenyomhatja a magyar mezőnyt, de csak középtájt végzett. 5 (8950 Ft, Bortársaság)

Csobánci Bormanufaktúra 2011
Utólag került be a gondosan összeválogatott sorba. A cég egyetlen borával találkoztam eddig, lelkes ajánlást és korai oxidációról szóló csalódott beszámolókat egyaránt olvastam róluk. Inkább gránát, mint rubin, enyhe barnás reflexekkel. Illatában az alkohol taglóz, a gyümölcsök masszaként a háttérbe süllyedtek. A korty fáradtan sherrys, az alkohol dominál, az ízek kiürültek, a savak elhaltak. Meg lehet inni, de minek. 3

St. Andrea Valóban Méltó 2011
A magyar sor legdrágábbjaként egészen más világ, mint az előző 2011-es bor, talán most van a legjobb formájában. Rubin, az illat nagyon visszafogott, avar és gomba, áfonya. A korty is diszkrét, semmibe se lehet belekötni, egy kis bizsergés hiányzik a hűvös elegancia mellé, hogy igazán klasszis legyen. Megnyerte a pontozást, de viszonylag kevés embernél végzett az élen - ennél kicsit többet, elsősorban több izgalmat vártam. 6+ (7550 Ft, Bortársaság)

Kovács Nimród Winery 2007
Lehet aránylag szépen is öregedni... Sötét rubin gránáttal, öregbútoros-lakkos-égettgumis illatok, az alkohol szúr. Ízben ez is megindult a sherrysedés felé, de még nem tart ott, mint a csobánci, pedig 4 évvel idősebb. Diós-mazsolás meggylikőr, erősen fűtő alkohol, a szerkezet még tart, a savak élnek, a gyümölcsök eltűntek. 2-3 éve szép bor lehetett, meglepetésemre többen is neki adták a legtöbb pontot. 5- (4890 Ft, Monarchia)

Nagyjából igazolódott, amit gyakran olvasok: a pinók elég magas áron adják az élvezeteket. Az átlagos színvonal - ha az áraktól képesek vagyunk eltekinteni - méltányolható, de nemzetközi klasszist sajnos nem találtunk szombat este, a saját pontjaim pedig meglepően kevéssé szórnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése