(V)együnk szart: Carte D'Or buborékos gőtepete

A Carte D'Or jégkrémek egészen jók.
Voltak, valamikor régen.


Aztán pár éve történt valami. Akkoriban romlott el a hűtőnk, először annak tulajdonítottam, hogy a megszokott állag helyett valami habos-nyálkás-nagyon cukros izét találtunk a dobozban. Viszont ezt az izét akkor se sikerült rendes állagúra kifagyasztani, amikor a mélyhűtőnk meggyógyult. Gondolom, történt valami a háttérben, például racionalizálták-optimalizálták-termékfejlesztették az összetételt...

Kamilla minapában elkövette a hibát, hogy megint vett Carte D'Or jégkrémet, nyilván már nem emlékezett, milyen volt az előző.
Az alábbi fotókon az látható, miként viselkedik a - csak lengyel és magyar szöveggel ellátott - cucc, ha kiteszem melegedni az erkély korlátjára (az 5% karamellizált diót előtte kiettem belőle).


A mélyhűtőből kivéve jégkrémünk eleve puha, rögtön megroggyan.


Öt perccel később részlegesen folyékony állagúvá válik és látható benne a töméntelen buborék.


Újabb negyedóra múlva elválik egymástól a - segédanyagok által megkötött levegőt tartalmazó - könnyű, buborékos, takonyszerű hab és az alatta elhelyezkedő víz.


Ekkor már nincs több dolgunk, öntsük be a lefolyóba.

Carte D'Or dió
Forgalmazó: Unilever Magyarország Kft., Budapest
Beszerzési ár: - (1000 ml/500 g)
Összetétel: sovány tej, glükóz-fruktóz szirup, dextróz, víz, diódarabok (5%), cukor, növényi olajok (kókusz, napraforgó), tejsavókészítmény, diópaszta (0,5%), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), stabilizátorok (guargumi, karragén, szentjánoskenyérliszt), glükózszirup, aromák

5 megjegyzés:

  1. Mindig nézem az ajánlásaidat, igy most is, meg vagyok rökönyödve....
    A kedvencem volt a CARTE D'OR....
    A régi fagyival jó időt kellett várni, hogy adagolni lehessen, amikor kivettük a hűtőből és nagyon finom volt, különösen a dió, a csoki, a vanília, az epres.
    Én még akkor kezdtem csodálkozni és bizonytalankodni, amikor sütemény nevekkel hoztak forgalomba fagylaltot, mert szerintem a fagylalt legyen az igazi klasszikus kiszerelésben, az alapfagyik mellett a gyümölcsösök, mert,ha sütiket akarok enni, vagy sütök vagy elmegyek cukrászdába, de hogy mostanában ilyen a fagylalt állaga, na nem.... köszi az infót, carte d'or-t soha többé, pedig milyen finom és márkás, nem olcsó fagyi volt, az ára most is elég sok, ehhez a szarhoz képest.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem drága, csak nagyon rossz. Nyilván a szokásos történet van a háttérben: a gyártót bekebelezte a multi, aztán kigagyizták az összetételt. Most megnéztem, ezt a kiszerelést 1000-1200 Ft körül adják boltban, és annyi segédanyag/levegő van benne, hogy a tömege csak 50 deka.
      Emlékszem, amikor fagylaltot csinált a séfem csúcsminőségű alapanyagokból Pacojettel pár éve, az önköltség egyes ízeknél 200 forintot is elért egy 5 dekás gombócra számítva... mi lehet akkor egy olyan cuccban, amin már legalább 3 szinten (gyár, nagyker, kisker) kerestek valamit és még mindig ennek a fele az ára ÁFA-val együtt...

      Törlés
  2. "Én még akkor kezdtem csodálkozni és bizonytalankodni, amikor sütemény nevekkel hoztak forgalomba fagylaltot, mert szerintem a fagylalt legyen az igazi klasszikus kiszerelésben, az alapfagyik mellett a gyümölcsösök, mert,ha sütiket akarok enni, vagy sütök vagy elmegyek cukrászdába"

    Emiatt tessék a Gerbeaud-nál reklamálni, velük karöltve kezdték ezt...

    VálaszTörlés
  3. Hahaha, ez vicces. Nem szoktam jégkrémet enni, csak fagylaltot. A múltkor mégis vettem egy doboz carte d'or-t. Este kivettem a fagyasztóból, hogy együnk belőle ... és utána nézegettem a mélyhűtő belsejét, hogy akkor ez most elromlott? leolvadt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerős...
      Csak néhány atomdrága jégkrém nincs tele manapság levegőmegkötő és egyéb segédanyagokkal, azokat a magasabb fajsúlyról (legalább 80 dkg/liter) is meg lehet különböztetni.

      Törlés