Erdős (és fiai) - cukrászda az Etele téren

Egy rendszeres és szomorú teendő (édesanyám szemének kezelése) miatt gyakran járok a Szent Imre kórház környékén. Szombatonként a Bikás park piacán szoktam nézelődni, hétköznapokon általában beülök a viszonylag közeli Erdős cukrászdába.


A 2012 óta létező Erdőst félig-meddig lehet az újhullámos cukrászdák közé sorolni: számos hagyományos süteményt készítenek, mellette visszanyúlnak elfeledett klasszikusokhoz, és vannak egyedi süteményeik is. Különösebb szezonalitást nem sikerült eddig felfedeznem a kínálatban, viszont az olcsó cukrászdákban széles körben elterjedt kényelmi termékek se érzékelhetők a süteményekben: nincs műtejszín, a krémek karakteres ízűek, a piskóták akár önmagukban is élvezhetők (lennének), a kínálat nem áttekinthetetlenül széles. Mindezt aránylag megfizethető áron produkálják, a 400 forintos árszint körül mozgó süteményekhez hasonló minőséget ennyiért nem nagyon kínálnak Budán s Pesten.


A hagyományos torták közül Dobost és Eszterházyt (390 Ft) kóstoltam, mindkettő már ránézésre is tisztességes darab, intenzív ízekkel, nem túlzó édességgel. Kellemes a Rákóczi-túrós és a habos mákos is. Igazán nagyot a cég kiadós házi krémese (430 Ft) üt, ilyen békebeli módon elkészített krémest manapság kevés helyen csinálnak, bár mintha szaporodnának a próbálkozók. A főzött krém nem dominánsan tejszínes, mint a Szamosé és jóval tömörebb, mint az Auguszté, a ropogós lapokkal együtt rendkívül élvezetes. Augusztéktól talán érdemes lenne átvenni a krémesek esti kiselejtezését - sajnos két alkalommal belefutottam némileg állott-megszívósodott tésztájú példányba is.


Öröm ekler fánkot látni, ebben sem rossz az Erdős, de a kávés eklerjük (310 Ft) a fővárosi etalontól (Á Table) - az árához hasonlóan élvezeti értékben is - jócskán elmarad. Élesztgetnek olyan süteményeket, mint az indiáner és a kugler, ha nem is mindig kaphatók.
Az egyedi sütemények közül ki kell emelni a pisztáciás-fehércsokis-mandulás Erdőst, ezt többféle formában (normál és óriás torta, pohárkrém) kínálják. Tetszik a narancsos csokoládétorta és a legutóbb kóstolt, legdrágább sütemény, a kissé tortába oltott tiramisura emlékeztető, "szaftos" tésztájú kávés-diós-rumos-mandulás Albrecht-torta (540 Ft).


Erdőséket leginkább a fagylaltjuk okán szokás emlegetni a gasztromédiában, az utcán folyamatos a sorállás tavasztól őszig. A döntően őszi-téli látogatások miatt sajnos alig kóstoltam, de igen jó benyomásokat szereztem.

www.erdosesfiai.hu
(látogatás időpontja: 2013. X. 2, XI. 6, XII. 13, 2014. II. 8, III. 7, V. 31, VI. 6)

6 megjegyzés:

  1. Erdős és fiai: talán majd a fiai...
    Készültem a találkozásra, amit lehetett, előre elolvastam. Az egyik hozzászóló dicsérte a Kardinális tejszínhabját, gondoltam, a szerencsétlen soha nem látott még Kardinálist. Többször készítettem magam is, számos receptjét olvastam, sajnos ezt a változatot nem ismertem, elnézést, tévedtem. Maradok a hagyományosnál! Nézegettem a többi süteményt, az Eklereken mintha úthenger ment volna át, a sajátmárkás XL torta pedig tévedés: egy-két gyerekes család nem birkózik meg egyetlen szelettel...
    Több hozzászóló kifogásolta a fagylalt adag nagyságát: állag-probléma okozhatja. Éppen a főnökasszony szólt rá az alkalmazottra, hogy mérjenek, amikor ő maga félgombócnyit mért ki a Nero-ból! Hasonlóan rosszul adagolható volt egy citrom is. A kísérőnek adott szóda hú**meleg volt, a három asztalka rendben tartása is meghaladta a képességeket. Ennyi negatívum után még azt hihetik, a konkurrencia fizetett ügynöke vagyok!
    Ilyen jó pisztácia fagylaltot még nem ettem az elmúlt 70 évben! Kávéjuk is jó anyagból, jó gépen, szakszerűen készült! Na, akkor most milyen is az Erdős?
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem több volt a pozitívum, mint a probléma, legalábbis ezen az árszinten. Az Erdős XL-t még nem mertem bevállalni... a fagylaltokat pedig hamarosan megkóstolom.
      (Sajnos nem mentettem el a számod, és itt nem tudok üzenni, ha nem regisztrálsz névvel - hívj, ha van kedved/időd ebédelni vagy sütizni.)

      Törlés
  2. Az Erdős torta iszonyú finom, imádom! Igaz, csak elvitelre veszem, mert ott megenni egyben nem bírnám, volt, hogy három részletben ettem meg.
    Igaz, nekem az Erdős fagyi is a kedvencem, ha van, olyat mindig nyalok :)
    Mióta van négyes metró, azóta Kőbányáról is elmegyünk Erdősékhez fagyizni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideje ennem egy tortát, Erdősből még csak a pohárkrémet próbáltam ki. :)

      Törlés
  3. ... nem részletezem, ezt a cukrászdát kihúztam a listámról.
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, mit követtek el?
      Én nem jártam náluk hónapok óta, most pénteken viszont beülök, megint jelenésünk van a kórházban.

      Törlés