Itt a nyár, vár Balatonföldvár!

Az ún. gasztroforradalom eddig nem nagyon lépte át Budapest határait, pontosabban vidéken jóval ritkábbak az olyan milliomosok, akik minőségi étterem üzemeltetésében vélik megtalálni életcéljukat s számolatlan fölös pénzük elköltésének lehetőségét. Azért van előrelépés vidéken is, feltéve, ha jó helynek nem kizárólag a max. 5-6 főételt kínáló, miniadagokban gasztroképzőművészeti alkotásokat bemutató, és az aktuális trendeket - mostanság lefutott a habkorszak, indul a morzsa - híven követő hobbiéttermeket tekintjük.
A Balaton déli partján hosszú ideje a gasztrobubusok elsőszámú kedvence a Kistücsök, nem érdemtelenül. Szárszói nyaralónkból könnyű vacsorára többnyire mégse Szemesre indulok, mivel a Tücsök már áraival is kiemelkedett a közegből, és esténként gyakran helyet se lehet találni foglalás nélkül.


Balatonföldváron pár éve új üzemeltető vette át a kikötői kifőzdét. A Csigaházról szégyenszemre - egykori balatoni bennszülöttként - csak egy toplistából értesültem, ahol a tópart legjobb éttermei között emlegették.


A valóság prózaibb: a Csigaház rendes kisvendéglő frissen készülő ételekkel, a helyi Podmaniczky pince kiváló kimért boraival, jutányos árakkal és lelkes tulajdonossal, ahol azért a levesbe nem mindig sikerül optimális ütemezésben behelyezni a hozzávalókat és a konyhán szorgalmasan dolgozik a klopfoló. Vagyis ettünk itt a jó ételek (gyümölcsleves, marhapörkölt, somlói) mellett szétfőtt zöldséget és nem kellően megpuhult húst tartalmazó tárkonyos ragulevest, teljesen szétvert tarjából készült cigánypecsenyét és elfőtt levű, szívós zúzapörköltet is. A problémák forrása feltehetőleg a megnövelt asztalszámhoz és felduzzadt vendégsereghez képest igen szűkös konyhában keresendő.
(látogatás időpontja: 2012. VIII. 16, 2013. V. 19)

A földvári vasútállomás mellett található a népszerű Pub-Lik. Lehet, hogy már több éve rendelkeznek fatüzelésű kemencével, én ezt is tavaly fedeztem fel.


Hurrá! A kemence nagyszerű. A parasztos pizza tésztája majdnem nagyszerű. Remélhetőleg idővel felfedezik azt is, hogy a fullos nagyszerűség lehetőségét kár a sajton való spórolással kihagyni...
www.pub-lik.hu
(látogatás időpontja: 2012. VIII. 17)

Balatonföldváron szerintem a Forrás a legjobb étterem és továbbra is itt készítik a legjobb pörkölteket édesapám szerint.


A Gundel palacsinta is eléggé rendben van.
www.forrasvendeglo.hu
(látogatás időpontja: 2012. V. 1)

Siófok Zamárdi felőli végén újra megnyitott a korábban leégett Piroska Csárda.


A vendégszámhoz képest a kapacitás jócskán túlzottnak tűnik, de reménykedem, hogy megélnek valamiből, egészen méltányolhatóakat ettünk ott, leszámítva azt a balfogást, hogy a somlóit savanyú csokiöntettel szervírozták.
www.piroskacsarda.com
(látogatás időpontja: 2012. III. 21, VIII. 18)

A Ciao Ciao Italia nevű új pizzériáról a netről értesültem, ezt ajánlotta valaki az ordítozós, általam már rég próbált zamárdi Mauro alternatívájaként. Félórás szorgos keresgéléssel meg is találtam a Piroska Csárdához közeli, széplak-alsói vasútállomás és a part között elhelyezkedő objektumot, ahol a konyhán olasz tulajdonos kíséri figyelemmel a folyamatokat.


A szalámis-peperónis pizza nem okozott csalódást, a desszertek okozta csalódástól pedig megkíméltem magam, ugyanis kérdésemre a kedves és csinos pincérlány bevallotta, hogy igen, jól látom, minden desszertjük gyári termék.
Kalandra fel, talán idén már készítenek valamit házilag is...
www.ciaociaoitalia.hu
(látogatás időpontja: 2012. VIII. 18)

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Előre is bocsi az off-ért...Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, de ahogy lenni szokott,hiába olvastam már minden létező posztod,nem tudok választani a sok jó étterem közül. Ötletet szeretnék kérni házassági évfordulónk megünneplésére egy vacsorához. Olyan étterembe mennénk,ami nem csak,hogy finom,de maga az étterem hangulata inkább a régi,békebeli felé menjen el,ne a modern csilivili puccparádés stílusba. Van még egyáltalán ilyen? előre is köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigi!
      Nehéz kérdés... tradicionális konyhát vivő helyre gondolsz?
      Budapesten először a Rosenstein jut eszembe, és ajánlható a Szép Ilona is. Az utóbbiban az étel valamivel gyengébb, de a belteret gyönyörűen felújították.

      Törlés