Kezdetben szimpátiával figyeltem a Budai Gourmet Fesztivált. Kellemes környezetben, nem túlzott tömegben lehetett finom dolgokat kóstolgatni, megjelentek az MGE által patronált, újhullámos éttermek. Aztán a fesztivált Haris Györgyék a Millenárisról felköltöztették a Várba és létrehoztak szinte egy második borfesztivált, annál hajszállal érdekesebb gasztrofelhozatallal. Ez már kevésbé tetszett.
Végül eladták a szervezést a Sziget Kft.-nek. A megváltozott nevű fesztivál tavaly visszaköltözött a Millenárisra, újra gyarapodott az éttermi kínálat, a jegyárak emelkedtek (belépő 2900 Ft, inkluzíve kóstolópohár, a Dining Guide bulijára még további pénzt szedtek). Idén marad az árszint, csak feltöltőkártyával lehet fizetni, a résztvevőktől 20% körüli jutalékot vesznek le a forgalom után (helypénzt viszont nem mindenki, illetve nem egyformán fizet).
Lehet, hogy nem teljesen jól látom a dolgot, de ez a konstrukció nem tetszik. A fesztivál kimondott-kimondatlan célja a magas gasztronómia közelebb hozása az emberekhez. Nyilván elsősorban a fővárosi, jobban szituált emberekhez, de ha kiballag egy nagyobbacska család, és jóval 10 rugó feletti összeget otthagynak csak azért, hogy bemehessenek - nem olcsón - fogyasztani, akkor már a nagyon jól szituáltaknál tartunk. Úgy sejtem, ezek közül a gasztrobuzik ismerik a megjelenő éttermek jelentős részét, nem biztos, hogy a plasztiktányéron tálalt ínyencségek túl sokat hozzáadnak korábbi élményeikhez, a kredencük meg valószínűleg teli van kóstolópoharakkal.
Rendezvényeken gyakran látom, hogy a szervezők az árusítókat és a vendégeket egyaránt alaposan igyekeznek megkopasztani. Recessziós időkben - és máskor is - lehetne ezt valahogy másképp csinálni. Itt például az elektronikus kártya bevezetése remek lehetőséget kínálna arra, hogy a belépődíj nagyrészt vagy teljesen lefogyasztható legyen. Ha sikerülne a mértékét optimálisan belőni (5000 Ft körüli összegre gondolok, visszaváltható pohárral), az a csellengőket és kocsmázásra vágyókat (= "nemkívánatos csőcselék") feltehetőleg éppúgy kiszűrné, mint a mostani szisztéma.
Amíg nem változik a helyzet, maradok otthon. A kredencünk tele van, nem fér el több kóstolópohár.
Talán a mentalitással van a baj ,- na meg a korrupció - , mindenki gyorsan ,nagyot akar szakítani ! A szervezők / akiknek feneketlen a zsebük,nem elég hogy jutalékot kérnek a résztvevőktől (a forgalom 20 % ,testvérek közt is igen magas ),de adják - veszik a szervezési jogokat ,na persze nem minden haszon nélkül , esetenként még nem kevés helypénzt is szednek az árusítóktól. Aztán az árusítók akik gyakran minél kevesebb befektetéssel - plasztik tányér ,eldobható pohár-esetenként miniatűr adag ínyencség ,kétes minőségben tálalva,igyekeznek megkopasztani a kíváncsi látogatókat.Sötét a kép ,és ez nem szolgálja a minőségi gasztronómia népszerűsítését . A piac az egyik legfontosabb fokmérője társadalmi és kulturális állapotainknak.Ameddig nem nyerjük vissza azt a '70-es évekbeli állapotot , amikor az ember a piacon tisztességes minőségű , jóízű ,hurkát ,kolbászt vásárolhatott ,anélkül hogy megkopasztották volna , addig nem lesz itt semmiféle gasztroforradalom amely közelebb hozza az emberekhez a gasztronómiához !
VálaszTörlésEnnyire nem látom sötéten a konkrét rendezvényt, a minőséggel (éttermek kóstolófogásai) hírforrásaim szerint nem volt baj tavaly, csak lehetne úgy csinálni, hogy a látogatóknak jobb legyen (tavaly egyes árusítók is nagyon panaszkodtak, mivel sokat fizettek és kevés volt a vendég).
TörlésA rendezők, illetve Gerendai "nullszaldós" Károly talán így is megtalálják a számításukat, ott a névadó szponzor, esetleg állami pénz is leesik...
Én sem örülök a magas jegyárnak, sajnos sok ismerősömet visszatartja attól, hogy kijöjjön a rendezvényre, jobb lenne benne egy leehető/leiható rész valóban. De azért az sem igaz, hogy a kóstolópoháron kívül nem jár más a belépő mellé: üdvözlőital, sőt étel, a Miele színpadánál ingyenes étel- italkóstoló, előadások, gyerekprogramok valamint koncertek (DelaDap, Kiscsillag, Hot Jazz Band, Harcsa Veronika, ...).
VálaszTörlésA fellépők között akad, akit kedvelek, de túl jó tapasztalatom eddig nem volt az ilyen fesztiválhaknikkal (pl. a borfesztiválon, a Várban), szóval tőlem nyugodtan elhagyhatnák őket.
TörlésHát meg kell mondjam, zseniális volt a DelaDap koncertje, gyűltek is azért elég szépen rá a népek, és jól is szólt. Be is gyűjtöm most pár számukat. És egyébként tömeg volt estefelé a fesztiválon. :)
TörlésMi jol szorakoztunk a rendezvenyen,...igaz semmilyen ajandek italt vagy etelt nem kaptunk. Meg a bejaratnal sem. A pezsgot osztogato csajszinak eppen mas dolga akadt,....mi meg nem foglalkoztunk vele sokat (Magyarorszag! En igy szeretlek!). De meltanyosnak tartom azt az otletet, hogy a jegyvasrlasi dij egy reszet le lehessen fogyasztani!!!
VálaszTörlésA kajak finomak voltak, de egyes helyeken meltanytalannak tartottam, mennyire semmilyen adagokat adtak 1000 forintokert!
Szep, jo elmeny volt egyszer elmenni, de jovore biztosan nem latogatok ki ujra.
A poharaim koze pedig nem teszem be ezeket, mert a tobbi legalabb gravirozva van, igy pontosan tudom, hogy milyen evben es melyik orszagban kaptam oket. Ezek pedig anonimek..., egy-ket ev mulva mar semmit sem fognak jelenteni nekem.
Úgy emlékszem, ajándék ételt-italt csak az első ezer látogatónak ígértek, naponta...
TörlésIgen, valoban volt valami ilyesmi a kiirasban, de akkor nem ertem, hogy utolso nap delutan miert voltak ott meg mindig a behutott pezsgos uvegek es pezsgos poharak a bejaratnal. A holgy is ott tett-vett korulottuk, csak eppen rank sem hederitett. Nem ugy nezett ki, mintha bezart volna a bazar. Ezert gondoltam, hogy az elso ezer az csak az ajandek kajara vonatkozott. De mindegy, nagyon jokat ettunk-ittunk,...es ez a lenyeg. :o)
TörlésNekem a Bock Bistro homar cappuccionoja jott be a legjobban es a kovaszos uborka nyaloka a legkevesbe.
Az egyik belvárosi olasz étteremben volt egyszer olyan ajándék ital, amit csak akkor kaptál meg, ha határozottan kérted... :)
TörlésAz első ezer csak az ételre vonatkozott, az ital elvileg járt volna mindenkinek...
TörlésÉrdekes a túl kis adag kérdése, ugye messze nem kóstoltam mindent, de én sokkal inkább a fordított problémával találkoztam, miszerint néhány helyen a kóstolómennyiségnél jóval többet adtak (Bock pl. tipikusan ilyen volt). Leginkább felesben volt érdemes rendelgetni. A kovászos uborkaleves nyalóka formában nekem nagyon bejött, szerintem jó ötlet volt, hozzá kell tennem, hogy meleg időben működött igazán.