Buday Péter és Pataki László egykori Matteójáról - az árakat leszámítva - alapvetően kellemes emlékeim vannak. Aztán a Matteo bezárt, Buday Péter máshol tevékenykedik, a Pasaréti téren pedig némi szünet után a megnyílt az Origo Bisztró. A honlapról úgy tűnt, a számunkra kedves "gourmet ebédmenü" műfajban is próbálkoznak, ideje volt egy látogatásnak.
A felső, kávézó szint eléggé tele van, így a lenti étterembe sétálunk át. Ez - egy pincért és a tulajdonosnak tűnő csinos hölgyet leszámítva - üres, kedvünkre válogathatunk a közösségi étkezést serkentő hosszú asztalok között. Az ebédmenü fogásonként több tételből állítható össze, tartalma azonos a heti ajánlattal, de az ár jóval kedvezőbb (1790 Ft/3 fogás). Ugye nem kell mondanom, hogy ez egy ebédért nem kevés, pedig haszon nem sok lehet rajta. Viszont el vagyunk kényeztetve, nagy a verseny: ennyi pénzért igen jó ebédmenüket ehetünk Pesten, sőt, Budán is...
A bor (Gere portugizi) mellé kapunk fejenként egy pohár vizet is, kedves gesztus. A leveseink is biztatóak, elsősorban a nagyvonalú adagok okán: nem szokás ebédmenüben ekkora csupor levest adni, inkább a 1,5-2 decis csésze jellemző. A tanyasi csirkeraguleves jóízű, sajnos belsőség nem került bele. A zöldborsóleves hasonló, mint otthon (csak a galuska puhább); a palócleves pedig gazdag tartalmú, de a hús kissé keményebb, a zöldbab pedig jóval puhább az optimálisnál.
A levesek után a főételek - szinte csúcsgasztronómikus - mérete az ellenkező végletet hozza. A vörösboros-gombás marharagu a sikerültebb tétel. A hús puha, a mellé adott tócsni kiváló. A baconos csirkemell sajtszósszal problematikusabb, a két pinduri húsdarab a szalonnaköntös ellenére kopogósra száradt, aligha frissen készültek.
Érdeklődve várom a desszerteket. Sajnos ezek nem a pozitív érzetünket erősítik. A gesztenyepüré középkategóriás cukrászdákat idéző termék. Ebédre elmegy, de roppant nehezen tudom elképzelni, hogy á la carte is megrendelném háromszor ennyiért. A jól hangzó almás, aszalt meggyes palacsinta becsapósnak bizonyul: töltelék helyett a gyümölcsök a vastag tésztában találhatók. Aszalt meggyből például egy darab az egész palacsintában. Ez is nagyon karcsú lenne este a normál áráért... még nagyobb adagban is...
Nehéz műfaj az ebédmenü: ha hasonló minőséget és adagot adnak, mint á la carte, minek fizetnék meg a polgárok a tripla árat. Ha viszont az azonos nevű ételeket jóval gyengébb minőségben kínálják délben, az ebédtől nem kapunk kedvet a visszatéréshez. Mi most nem kaptunk, így a kérdés (milyen hely az Origo?) egyelőre megválaszolatlan marad. Talán szerencsésebb más ételeket kínálni délben...
Ebédmenü minősége (1-10): 6 (konyha: 3, adag: 1.5, választék: 1, bónusz: 0.5)
Árszint: 3.5 (középkategória)
Ár/érték: 1.7 (néha ki lehet próbálni)
www.origobisztro.hu
(látogatás időpontja: 2012. III. 14)
Mi az a spirulina?
7 órája
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése