Philippe Suchard forog a sírjában

Megint fikázni, nem dicsérni jöttem egy csokoládét...
A Finessa valaha a Suchard (alapítás éve: 1826) felsőkategóriás csokoládéinak brandje volt, vagyis a cég ismertebb Milkáinál magasabb minőséget jelentett. Időközben történt ez-az, a Suchard egyesült a Toblerrel (Interfood, 1970), majd az Interfood a Jacobs-szal (Jacobs Suchard, 1982), később a Jacobs Suchard beleolvadt a - Philip Morris tulajdonú - Kraft európai divíziójába (Kraft Jacobs Suchard, 1993). Végül 2000-ben átszervezéssel-átnevezéssel létrejött a Kraft Foods nevű konglomerátum (elnézést a hosszas márkatörténetért, pusztán vázolni szeretném a hosszú folyamatot, ahogy mamuttá alakult egy kézműves cég).


A Kraftba beolvadó márkák minősége lassan vagy egyik pillanatról a másikra romlott, a példákat hosszan sorolhatnám a Suchard Express kakaótól a Cote d'Or csokikon át a Mirabell Mozart golyóig és a Sport szeletig. Krafték a túl jó és munkaigényes termékek összetevőit és gyártási technológiáját hipermarket-kompatibilisekre cserélték, közben itt-ott bezárták a feleslegessé vált gyárakat, köztük a hazait is.
Az összetevők nagyon apró betűkkel vannak írva az elegáns, az elefántos márkára (Cote d'Or) hajazó csomagolásra. Ha az első hármat (cukor, kakaómassza, növényi zsír) kibötűzzük, már nagyjából tudjuk, mire számíthatunk. A sejtés természetesen bejön, ez egy nagyon édes, puha állagú, a normális/tisztességes csokoládéktól távoli ízű trutyi, halvány marakuja utánérzettel. Ha valaki viszonylag józan árfekvésű, "márkás" töltött csokoládénak álcázott valamivel óhajtja hízlalni magát, pont megfelel. Aki valami élvezetre is vágyik hízás közben, inkább válasszon egy Lindtet.

Suchard Finessa Passionsfrucht
Gyártó: Kraft Foods, Belgium (www.suchard.ch)
Forgalmazó: Kraft Foods Hungária Kft., Budapest
Beszerzési ár: kb. 600 Ft/150 g
Összetétel: cukor, kakaómassza, növényi olaj, kakaóvaj, vajzsír, teljes tejpor, passiógyümölcslé koncentrátum (1%), zsírszegény kakaópor, banánpüré, tejsavópor, szójalecitin, aroma

2 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban a Finessa marcipános csokoládéja volt a családi kedvenc. Egy-két hete vettem anyámnak egy táblával a Müllerben, de közölte, hogy többet ne hozzak, mert gyenge és nem is emlékeztet a régire...

    VálaszTörlés
  2. Vannak termékek, amik talán nem is változtak, csak én lettem finnyásabb az évek során.
    A Suchard cuccok egészen biztos nem ilyenek, a kakaó régi dobozát például sokáig őriztem, miután megtörtént a beltartalom "gazdaságosítása" és nem vettünk belőle többé.

    VálaszTörlés