Aranyszarvas - egyre magasabban

Az Aranyszarvasról írtam már egyszer, akkor Mogyorósi Gábor volt a konyhafőnök. Tavaly ősszel váltás történt, a hosszabb külföldi munka után hazatért Fekete Antonio lett a séf. A Szarvas afféle "repiétteremnek" számít nálunk, jeles napokat szoktunk itteni étkezéssel ünnepelni: 1999-ben a szüleim 50. házassági évfordulóját, tavaly ősszel édesanyám születésnapját, idén ismét egy házassági évfordulót.


Az októberi nyárban a teraszon ülünk le. Nem mindenki éhes, első fogást csak ketten eszünk. A gulyás consommé (1550 Ft) beváltja a hozzá fűzött reményeket, az erőteljes lében szerencsére szilárd dolgok is akadnak (atyám a neve alapján az ellenkezőjétől tartott). A Szent Jakab kagyló karfiolpürével (2350 Ft) jó kompozíció, tökéletesen elkészített kagylóval, selymes állagú és ízű pürével és valamilyen habbal (a habokat ritkán szeretem, sajnos ennek se tudom beazonosítani az ízét). Az adag pedig... hát, ennyi pénzért lehetne egy hajszállal nagyobb...


A főételek a múlt ősszel látott szintet hozzák, vagyis remekek és szépek, nagyon apró hiányosságokkal. Kamilla ételének (tanyasi csirkemell csemegehagymás burgonyapürével, zöldségekkel, jus-vel, 3550 Ft) főeleme valószínűleg a legélvezetesebb csirkemell, amit valaha kóstoltunk. Mellette kiváló püré, jus és nagy műgonddal elkészített zöldségek. Hasonlókat lehet mondani édesanyám sok apró, finom elemből álló ételéről (mustáros házi nyúlcomb gerinccel, vesével, sütőtökös burgonyaraguval, gyöngyhagymával, 3750 Ft), ami tálalásában emlékeztet a tavalyi tuskógombás nyúlra. A borjúcsülök citrusos édesburgonya-pürével, pirított paszternákkal (4390 Ft) némi csalódást okoz atyámnak. Ő a kifinomult, megtisztogatott-formázott csülök helyett valami konvencionális, cupákos dologra számított...


A tésztám (taleggióval töltött házi ravioli turbolya veloutéval, idei rókagombával, 2550 Ft) érkezésekor nagyot nézek, mivel úgy tűnik, csak egy nagy ravioli van a tányérban, de aztán lelepleződik az érzékcsalódás, a raviolikat precízen egymásra pakolták. A tálalás nem túl szerencsés, az optimális állagú, de aránylag kevés töltelékkel ellátott tészta alig lép kölcsönhatásba a meglehetősen híg mártással, ami a raviolik elfogyasztása után szép zöld foltként marad a mélytányérban.


A többiek kicsit hezitálnak, de végül nem desszerteznek. Nálam erről nem lehet szó, ugyebár imádom az édességet, meg az az igazság, a kagyló-ravioli duó után éhes maradnék. A csokoládé textúrák rebarbarapürével, terféziás csokoládéfagylalttal (1850 Ft) csodálatos. A tavaly ősszel kóstolt desszertet (csokoládé 70%) fejlesztették tovább: a többféle állagot felvonultató, töményen csokis, mégis könnyű és nem túl édes tortácskát gyönyörűen egészíti ki a homoki szarvasgombás fagylalt, és ellenpontozza a savanykás rebarbara. Bravó! Itt el kell mondanom, nagyon tetszik, ahogy a séf és csapata alakít-csiszol ételeket, amelyek a következő szezonban részben új elemekből, de valami korábbira emlékeztetve születnek újra (írás közben nézem az étlapot, már hab szerepel a csokitorta mellett).

Csokoládé 70% (2010. november)

Nem boroztunk, csak egy pici pálinka, egy víz, egy szörp, két pohár sör és egy cappuccino kísérte a 7 fogásunkat, így a számlánk alig megy 23000 Ft fölé. Ennek ellenére érzékelhető, hogy az Aranyszarvas tovább drágult, 3 fogást illő itallal nehezen lehet megúszni 10000 alatt.
A konyha Fekete Antonio vezérletével érzésem szerint magasabb szintre lépett, pontosabban jobban megfelel a hely szellemének, mint Mogyorósi Gábor gyakran extrém alapanyagokkal kísérletező stílusa; a desszertek pedig egyértelműen jobbak/izgalmasabbak lettek. Sajnos, ennek ára van, amit mi csak ünnepnapokon kívánunk megfizetni, viszont hozzá kell tenni, az Aranyszarvasénál érzékelhetően jobb konyhával rendelkező éttermek már másik árkategóriába tartoznak.
Egy apró észrevétel a séfnek, hátha őt elődjénél jobban érdekli a véleményem: picit több vadétel nem ártana, szintén a hely szellemének jegyében.

Konyha: 7.5 (kiváló)
Árszint: 4 (felső középkategória)
Ár/érték: 1.9 (minőséggel arányos árak)
www.aranyszarvas.hu
(látogatás időpontja: 2010. XI. 14, 2011. X. 2)

3 megjegyzés:

  1. egyetértek, valóban kifinomultabb és jobb lett. úgy tűnik antónió egy megfontolt, csiszolgatós versenyző, egyfolytában finomít és alakít apránként az ételein. talán egy hajszállal nagyobb változatosság lenne üdvözítő, akkor gyakrabban megfordulnék én is.

    VálaszTörlés
  2. Steel: azért vannak új dolgok is mostanában, például pár hete láttam napi ajánlatként 2 fogásos ebédet (3500 Ft) a honlapon, aztán eltűnt. Talán kevesen vannak a konyhán ahhoz, hogy többet kísérletezzenek.

    VálaszTörlés
  3. Steel és Hapci!
    Pont a mostani a.szarvas-mogyorósi relációról vitáztunk a f. policeon. Részben pont azt fejtegettem ami a fentiekben olvasható.
    Hát mogyorósi nem egy kategória antónióval a laci k. cukrászát meg tényleg említeni sem érdemes.Ettől még nem rossz a laci k. csak tényleg ne egy kalap alá vegyük már a kettőt.

    VálaszTörlés