Mandragóra - kávéház a Kacsa utcában

Január óta nem jártunk a Mandragóra Kávéházban, nem is tudom, miért. Kedvelem ezt a helyet, különösképp az utcai teraszt és az egyik állandó desszertjüket, a házi csokitortát. Az étlap itt már akkor is rövid volt, amikor ennek szükségességéről s előnyeiről nem esett ennyi szó. A gyakran mediterrán és keleti hatásokat tükröző ételek általában rendesen vannak elkészítve, az árak nem vészesek.
Augusztus közepén, késő délután viszonylag sokan üldögélnek a változó borultságban a teraszon. Itt éltek valaha nagyanyámék, a szomszédos kapualjból nyíló belső udvar egyik szűkös lakásában.


A szélső asztalhoz telepszünk, 4 embernek nem túl kényelmes a két pici asztalkából összeillesztett - és kissé lejtős - megoldás. Tonikot, őszilevet, Krombacher sört és 2 deci Szeleshát K 2 kékfrankost rendelünk. Hamarosan érkeznek a leveseink is, kivéve a levesfogyasztástól ódzkodó Kamillát.
Az olasz paradicsomleves friss roppanós zöldségekkel (680 Ft) jókora adag és toszkán módra sűrű, ez meglepő atyámnak. Belekóstolok, finom, de kissé egyoldalúan édeskés, így örülök, hogy inkább a gazpachót (kaliforniaipaprika-concasséval, 720 Ft) választottam, a heti ajánlatból. Ez kellemesen fűszerezett, hűsítő és szintén nagyon tartalmas, tetején különféle színű paprikakockákkal.


A szüleim a főételből is azonosat esznek. A vaslapon sült szűzérmék konyakos színesbors mártással, hagymás burgonyatortával (2640 Ft) a heti ajánlatban szerepel. Szép adag a hús, inkább szürkés, mint élénk rózsaszín, de egyáltalán nem száraz. A borsos mártás elég hígra sikeredett, nem is nagyon mártogatják bele a húsdarabokat. Annál jobb viszont a szaftos burgonyagraten.
Kamilla nem kívánt húst enni. A friss vegyes saláta grillezett bösztöri kecskesajttal (2290 Ft) remek választás remek sajttal, hibátlan a maga nemében. A vargányás-gorgonzolás szűzragu diós burgonyafelfújttal (2750 Ft) alkalmi kombináció: elfogyott a ragu mellé járó házi laskatészta, így némi töprengés után a felfújtban egyeztünk ki a pincérrel. Ebben az én ízlésemhez képest kevés a burgonya és sok a "vivőanyag", viszont legalább jól szívja a mártást. A raguban a szűzdarabkák kellemes állagúak, a bőséges, közepesen intenzíven gorgonzolás mártás ápol és eltakar; szeretem az ilyen "szaftos" ételeket. Az apróbb hiányosságok mellett csak egy számottevő hiányérzetem van, de ez saját hibámból fakad: érdemes lett volna kérni mellé egy paradicsomsalátát.


Mindenki jóllakott, igazából én is, de egy házi csokitortát fehér- és étcsokihabbal (680 Ft) azért kérek. Ez a torta régi kedvencem, párszor haza is vittem belőle. Az évek során többször változott, feltehetőleg a séfváltásokkal párhuzamosan. Volt a jelenleginél édesebb (sajnos) és habosabb állagú (ezt szerettem) verzió; a mérete csökkent (nem baj), az ára viszont nagyjából a régi (hurrá!). Most összességében jó formában van, nem olyan ikrás a fehércsoki réteg, mint egyszer tavaly nyáron.
Zárásként elfogyasztunk 2 Illy cappuccinót, aztán érkezik a kedves pincérlány és a számla (16600 Ft).
A Mandragóra osztott beltere alkalmas nagyobb létszámú baráti összejövetelekre, a konyha akár ünnepnapokra is megfelel. Aki meg ennél jobb alapanyagokból és technológiával, nagyobb precizitással elkészített ételekre vágyik és hajlandó legalább másfélszer ennyit fizetni a lényegesen kisebb adagokért, két utcával odébb megtalálja a Csalogány 26-ot.

Konyha: 6.5 ()
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.mandragorakavehaz.hu
(látogatás időpontja: 2011. VIII. 13)

2 megjegyzés:

  1. A Szeleshát K2 milyen évjáratú volt? Hogy tetszett?

    Üdv,
    IWAS

    VálaszTörlés
  2. Úgy emlékszem, 2008-as, de sajnos nem én ittam.

    VálaszTörlés