Ebéd a Csalogány 26-ban

A Csalogány 26 vezette be Budapesten a gourmet, de megfizethető, fogásonként több tételből összeállítható ebédmenüt. Ha jól emlékszem, az első szezonban (2007) 1300 vagy 1400 Ft volt 3 fogás. Az ár azóta jócskán feljebb kúszott és az "alap" választékot feláras főételekkel is kiegészítik. Hideg januári napon ebédeltünk legutóbb a tavaly Michelin Bib Gourmand minősítést kapott étteremben.


Szokás szerint az ebédidőszak legvégén, 14.30 körül érkezünk szüleimmel. A pincérek lesegítik kabátjainkat, a konyha bejárata melletti kerek asztalnál kapunk helyet. A kései időpont ellenére még van választék főételből, gyorsan rendelünk.
Mindenkinek kialakul valami képe egy étteremről, miután megfordult ott párszor. Úgy képzelem, a Csalogány séfjének (Pethő Balázs) nem a levesek készítése a kedvenc konyhai foglalatossága. Majd egyszer megkérdem tőle, mindenesetre a híg édesburgonya püréleves a kellemes édeskésségen kívül semmi érdekeset nem produkál, leszámítva a háttérben halványan felderengő zellerízt.


A Csalogányban még soha nem ettem rosszul elkészített húst, sőt, talán nem tökéletesen megsütöttet se, viszont gyakran találkozhatunk az ebédmenüben is prémium alapanyagokkal. A szajbling parmezános rizottóval egyszerűen hibátlan. A hal szaftos és gyönyörű, a rizottó szintén a legjobbak közé tartozik Budapesten. Sajna, nem tudom nem észrevenni, hogy az adag picike (jobb helyeken az ilyet elegánsnak mondanák), eszem is mellé egy szeletkét a ház remek kenyeréből. A friss morzsában sült borjúszűz cukkinifőzelékkel természetesen meglepetést okoz a szüleimnek, pontosabban a kiváló húshoz társuló modern "főzelék" műfaja számukra eddig ismeretlen volt. Azért megbarátkoznak vele, bár atyám keveselli az adagot.


A desszertünk (mézes krém grízfagylalttal és baracköntettel) könnyű kézzel összerakott, nagyon finom, édes-savanykás kontrasztra építő pohárkrém.
A menükön (2500 Ft/3 fogás) kívül fél liter tisztességes alföldi vörösbort (300 Ft/dl), egy szörpöt és egy cappuccinót fogyasztottunk, így hármunk számlája megközelíti a 10000 forintot. Ez manapság nem az átlagember ebédelési büdzséjéhez illeszkedő összeg, cserébe itt a jobb-rosszabb, de szokványos ételeknél jóval kifinomultabb kreációkkal is találkozhatunk. Sajnos az ebédelés feltételeiről a hely mérsékelten informatív honlapja a megújítás óta semmilyen adatot nem tartalmaz.

Ebédmenü minősége (1-10): 8 (konyha: 4.5; adag: 1.5; választék: 1; bónusz: 1)
Árszint: 4 (felső középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.csalogany26.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése