Meybona Amaro - drága csokoládé izgalmak nélkül

Van csokoládé, amiről kóstolás nélkül is sejthető, hogy nem jó. Például rosszat jelent, ha az összetevők felsorolása így kezdődik: cukor, kakaómassza, növényi zsír - mivel az alkotóelemeket a mennyiségük sorrendjében szokás feltüntetni. Van csokoládé, ami igényes kézműves terméknek szeretne látszani, például a decens, fehér dominanciájú csomagolása vagy éppen a szokott 100 grammostól eltérő porció révén - pedig kiemelkedő minőségről szó sincs. Van olyan csokoládé is, aminek az összetétele teljesen bizalomgerjesztő, mégse szolgáltat számottevő élvezetet.


Ez a 72%-os Meybona tábla - különösen az árával összevetve - az utolsó eset. Még emulgeáló lecitin sincs benne, de annyira semlegesen édeskés és semmilyen az íze (pici kávés árnyalattal lecsengéskor), hogy főzőcsokinak biztos ideális lenne. Egy bibi van, ahhoz picit drága, hiszen 250 forintért kapható 60%-os Tibi; éttermeknek, igényeseknek és sznoboknak pedig ott a Valrhona, Amedei és társaik.
Picit keresgéltem, mégis miféle cég a Meybona. Kiderült, családi tulajdonban levő és német. A magyar forgalmazó honlapjának fogalmazását talán megkapónak nevezhetném - hiszen Karácsony van...

Gyártó: Meybona GmbH, Németország (www.meybona.de)
Forgalmazó: Brandmix Kft.
Beszerzési ár: 1000 Ft/100 g (Árkád)
Összetétel: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, Bourbon vanília

5 megjegyzés:

  1. Kedves Kamilla és Hapci!

    Kellemes karácsonyi ünnepeket és egyben sikerekben, gazdag, békés, boldog újévet kívánok neked és kedves családotoknak!

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű, "földi" csokoládé kedvelőként csak annyit tudok hozzátenni, hogy olcsóbban is hozzá lehet jutni a csokihoz, mint pl. én 690 Ft-ért jutottam hozzá. Ennyi pénzért kielégítette az elvárásaimat. Természetesen ízlések és pofonok :)

    VálaszTörlés
  3. Remélem, nem tűnök teljesen elvadult ínyencnek...
    A benyomás nagyban függ az ártól, annyi pénzért jobbakat gondoltam volna erről a csokiról - viszont itt nem akarok olyan bonyolult pontozási rendszert kitalálni, mint az éttermeknél.

    VálaszTörlés
  4. Az ínyenc az nem egyenlő ugye a szakemberrel, szakértővel?! ;)
    Tény, hogy nagyon nem mindegy az ár, én majdnem a feléért tudtam hozzájutni. Ezért nem voltak aggályaim. Jobban körül kell nézni a városban! ;)

    VálaszTörlés
  5. Nem véletlenül nem szakértőt írtam - ennek a blognak a csokoládé nem a fő témája. Persze, ha növekszik az érdeklődés itt az ilyen írások iránt, bővülhet a terjedelem/mélység, sőt, esetleg szakember szerző is megjelenhet... :)
    A csokoládék kiválasztásának egyetlen szempontja az újdonságokat kereső kíváncsiságunk. Az árnak se szoktam különösebben utánanézni, mivel 20-30%-nál nagyobb eltérést még piac/hipermarket vs. szakbolt összehasonlításban is ritkán látok, ezért meglep, amit írsz. Egy hasonlót láttam mostanában: Karácsony előtt verte le az egyik Lindt termék (Hot Mousse sorozat) árát a korábbi kb. felére egy új forgalmazó.

    VálaszTörlés