Cs & cs - csokoládé és csibészség

Az évek során hozzászoktam a "szent" piaci verseny áldásaihoz, vagyis ahhoz a folyamathoz, hogy a jó minőség mellett kitartó gyártók és termékeik kis szigeteket képeznek csak a gagyi, vacak és értéktelen, tulajdonképpen környezetszennyezésnek tekinthető termékek tengerében. A valaminek látszó valamik számos területen szinte teljesen kiszorították a piacról a valódi valamiket, amin a hozzám hasonló minőségmániás konzervatívok (vö. sznobok) búsulnak és elszántan keresgélik a valódi valamiket, különösen, ha ezek netán még megfizethetőek is. A kellő rutin és edzettség ellenére is érnek még meglepetések...


Szeretünk új csokoládékat kipróbálni, viszont Kamilla nem rendelkezik az enyémhez hasonló türelemmel a nagyon pici betűkkel nyomtatott összetevőlisták tanulmányozásában. Most a Rossmannál tetszett meg neki egy újdonás csokoládé (saját márka, de létezik jó ilyenből is, pl. a Lidlnek vannak teljesen vállalható és aránylag olcsó csokoládéi). Nagyon vonzó a csomagolása, mint minden kamuterméknek, van rajta minőséget sejtető hívószó bőséggel (exquisite, qualité belgique), még egy imitált belga zászlócska is.
Horgászás után hazaérve este megtaláltam az új csodát a konyhaszekrényben. Kedveljük a narancsdarabkákkal ellátott étcsokoládékat, leginkább a Lindtét szoktuk vásárolni, de néha Cote d'Or is kerül Kamilla szatyrába (a Kraftot utálom, ezért én elefántost nem hozok haza, de egyébként elég jó). Ezekhez hasonlóra gondoltam a csomagolást nézegetve, majd kibontottam a papírt-sztaniolt és törtem egy kockát az új szerzeményből. A csokoládé középkategória, semmi különös. Aztán valami műnarancsos ízű izé elkezdett ropogni a fogam alatt és egyre édesebbé vált az íz, kellemetlenül édessé. Mi a fene ez, kristálycukor csomócskák? Rosszul lehetett látni az apró betűket, ezért reggelre maradt a rejtély megfejtése.
Szóval, ez egy olyan narancsos csokoládé, amiben kandírozott narancsdarabkák helyett narancsgranulátum-darabkák vannak. Hát komolyan, ez óriási! Vajon hány eurocentet lehet megspórolni táblánként, hogy pár gramm narancs helyett narancsporból és rengeteg cukorból csumizott granulátumkákat helyeznek drágalátos, Belgiumban gyártató német barátaink az "exquisit" csokoládéba?

Das Exquisite Orange
Gyártó: - (származási hely: Belgium)
Forgalmazó: Rossmann Magyarország Kft., Üllő (www.rossmann.hu)
Beszerzési ár: kb. 400 Ft/100 (Rossmann)
Összetétel: kakaómassza, cukor, narancs granulátum 10% (cukor, narancspor 10%, citromsav, aroma), kakaóvaj, szójalecitin, természetes aromák (vanília, narancs)

[Időközben megtanulmányoztam a Rossmann német honlapját, ott jelenleg 0,79 E egy tábla ára. Vagyis már megint ócsóér' kapjuk itthon a jót...]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése