Öreg Halász - és a tengernyi pörkölt

Komárom felől érkezünk Tátra a 10-es úton Kamillával. A Duna egyik holtágának partján emlékszem valami kis helyes vendéglőre, amit már hosszú kilométerek óta nem találok. Az Öreg Halász Hotel & Étterem impozáns épülete nem hasonlít régi emlékeimre, ráadásul az út Dunával ellentétes oldalán áll, viszont már nagyon éhesek vagyunk. Megállunk.


Forrás: www.carlos.hu

Az épület korábban Öreg Halász Csárda néven működött, aztán átépítették és új funkcióval bővült. A beltér világos és tágas, nem a retro csárdafílinget hozza, bár faborítás található a plafonon. A helyiség közepén jópofa kemence áll, két asztalnál ülnek vendégek.
Kedves pincérünk azonnal érkezik az étlappal, ami nagyjából a szokásos klasszikusokat tartalmazza, az elképzelt árakon. Mindketten halra vágyunk, Kamilla harcsapaprikást rendel túrós csuszával, én meg a marhapörkölt-galuska kombináció előtt kérek egy fél adag halászlevet harcsából. Ez remek választásnak bizonyul, a fél adag is bőségesen tartalmaz jó minőségű halat, a lé harmonikus.
A főételekkel már nem vagyunk ennyire elégedettek, bár (vagy sajnos?) brutális adag mindkettő. Kamilla paprikását például alig tudja letenni a pincér az asztalra, a szaft kiöntéssel fenyeget a jókora tányéron. A halra nem lehet panasz, viszont a szaft túlzott mennyiségű és meglehetősen híg, a rengeteg tészta is kissé vizes. A szakács mindezt tócsányi híg tejföllel súlyosbította. Így aztán Kamilla kihalássza a "levesből" az értékes részeket, a többi pedig a tányéron marad. Nem szép látvány. A pörköltöm másodlagos frissességűnek tűnik, keverednek benne a puha és keményebb húsdarabok, a szaft fáradt-sós íze se vonzó. A galuska rendben van, csak eszetlen mennyiségű. Az adag harmada a tányéron marad, pedig pörköltimádó vagyok, fél kiló pöri-nokedli keverék elfogyasztása se szokott gondot okozni.
Nagyokat szuszogunk, rövid töprengés után leteszek róla, hogy kíváncsiságból megkóstoljam a hagyományos desszertválaszték egyik darabját. A számla némi aperitiffel, borral és egy káposztasalátával kiegészítve 8000 Ft körül jár, ami méltányos összeg, ha a mennyiséget és a halászlé minőségét vesszük figyelembe. A főételek alapján viszont a táti Öreg Halász egyelőre nem kerül be a csárdaválogatottamba, ami sajnos továbbra is mindössze négy tagból áll (Halászcsárda - Százhalombatta-Dunafüred, Sótartó Halászcsárda - Szeged, Szúnyogszigeti Halászcsárda - Pákozd, Udvarház - Bánd).

Konyha: 4.5 (átlagos)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 1.8 (minőséggel arányos árak)
www.oreghalasztat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése