Éttermek és pontok

A jó éttermek látogatása-keresése hosszabb ideje kedves hobbim. 2007 eleje óta jegyzetelem is éttermi tapasztalataimat, 2008-ban pedig - a rövid leírások kiegészítéseként - pontozni kezdtem.
A blog új "Étteremajánló" menüpontja alatt található tömör értékelések (Budapest és vidék) természetesen nem profi étteremkritikák, nem is térnek ki egy-egy étterem minőségének összes fontosabb elemére, ennyire nem szeretném komolyan venni magam. A tájékozódásban viszont reményeim szerint segítséget nyújthatnak a tapasztalataim.

Pontozási szempontok:
A rövid, legfeljebb 25-30 tételes étlap pozitívum, ha minden "kiegészítő" műfajban (előétel, leves, desszert) kínálnak legalább 2-3 fogást. A középkategóriás árszint (3-3.5 pont) azt jelenti, hogy 3 fogás esetén, komolyabb italfogyasztás nélkül 5-6000 Ft-ból kijövünk és jól is lakunk. Az óriási adagot (ha kis adagot nem hajlandóak felszolgálni) és a miniatűrt egyaránt hibának gondolom, de a miniatűrt nagyobb hibának (természetesen nem sokfogásos/degusztációs menüsor tagjaként). Az adag méretét óvatosan-szubjektíven figyelembe veszem az árszint megállapításánál: nagyjából azonos árak esetén a szűkös adagokkal operáló helyet fél ponttal magasabb árkategóriába sorolom. Egy jó helyen a tisztességes palackos/kimért borválaszték és a rendes felszolgálás alap, csak az ettől eltérő tapasztalatot említem meg és esetleg beszámítom a konyha pontszámába (mínusz 1-2 pont).

Konyha (1-10):
1-1.5 : katasztrofális (ehetetlen)
2-2.5 : rossz (borzalmas, de ehető)
3-3.5 : gyenge (középszar, mirelit és gyári alapanyagok)
4-4.5 : átlagos (rendesebb, de tucat ételek, sok hibával)
5-5.5 : átlagnál jobb (némi fantázia, normális alapanyagok)
6-6.5 : jó (érdekes ételek ingadozó kivitelben, klasszikusok hibátlanul)
7-7.5 : kiváló (magabiztos technológia, igényes alapanyagok)
8-8.5 : klasszis (nagyfokú kreativitás, magyar csúcskategória)
9-9.5 : nemzetközi klasszis
10 : életre szóló élmény


Árszint (1-6):
1-1.5 : olcsó
2-2.5 : alsó középkategória
3-3.5 : középkategória
4-4.5 : felső középkategória
5-5.5 : drága
6 : horror


Ár-érték arány (=konyha/árszint):
-1.2 : felejtsük el örökre
1.3-1.7: néha ki lehet próbálni
1.8-2.2 : minőséggel arányos árak
2.3-2.7 : simán lehetne drágább is
2.8- : kihagyhatatlan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése