Éttermek Budapesten

[A szöveg természetesen az utolsó látogatásomkor tapasztalt állapotot rögzíti. Nem szerepel pontszám ott, ahol csak néhány ételt vagy valamilyen kedvezményes menüt kóstoltam.]

57 (7.5/4=1.9, utolsó látogatás: 2011 szeptember)
Budapest II., Pusztaszeri út 57. T: 325-6078
www.cafe57.hu
Nemzetközi konyha néhány tradicionális honi fogással, havi ajánlat, szervizdíj. Az adagok átlagosak-nagyok, ez meglepő az ilyen szintű éttermekben (3 fogással szinte degeszre eszem magam). Több különleges, keleti levest kóstolhatunk, a főételek többnyire igen jók, a sajttorta példás. Elegáns beltér megaakváriummal, terasz egy élelmiszerüzlet kellemetlen közelségével.

Akademia Italia (2016 január)
Budapest V., Szent István tér 12. T: 301-0563
www.akademiaitalia.hu
2015-ben nyílt grandiózus olasz gasztroközpont (látványkonyhás étterem, delikátbolt és főzőiskola) a Bazilika mellett. A kóstolt 3 fogás nagy izgalmat nem okozott. A pizza jó, de biztosan akad olyan, akit a mérete ennyi pénzért irritál.

Alcazar (2016 augusztus)
Budapest IX., Lechner Ödön fasor 3. T: 796-1400
www.alcazar.hu
A Giusto utóda, kevésbé mediterrán konyhai iránnyal és bántóan gyenge pizzákkal. Továbbra se tűnik sikeresnek.

Alessio (2016 augusztus)
Budapest II., Pasaréti út 56. T: 275-0049
www.cafealessio.hu
Olasz étterem az egykori Alex cukrászda helyén, egy régi villában. Jó krémleves, pizza és gnocchi, csodás halleves, a tésztákat hajlamosak kissé túlfőzni. A desszertek részben az Angelótól származnak, a házi választék nem formabontó, de tisztességesen elkészített dolgokból áll. A Pasaréti út zajától viszonylag elszigetelt kerthelyiség. A beltér korlátozott és gyakran megtelik, este érdemes asztalt foglalni.

Allegretto (2013 július)
Budapest III., Monostori út 31. T: 388-6902
www.allegretto.hu
Olasz étterem a Rómain, egy másik pizzéria (MOB) mellett... biztos szeretik egymást... A krémlevesek és az elektromos kemencében sütött vékony pizza jók, a tiramisu remek, a spaghetti carbonara fogalmatlan alkotás, a kacsamellet szétsütötték, rizottót ne itt együnk. Ebédmenüt a heti ajánlatból lehet összeválogatni, az á la carte tételeknél kisebb adagokkal, kedvező áron. Modern beltér, jó időben ki lehet ülni a csendes mellékutcára.

Almásy (2015 október)
Budapest II., Rómer Flóris u. 12. T: 315-1338
www.almasyvendeglo.hu
A híres nemesi család leszármazottának tulajdonában levő vendéglő. Különös ételválaszték: szinte csúcséttermesen szűk étlap, de hagyományos ételekből. Átütően jót soha nem ettünk, de a minőség korrekt a visszafogott árakhoz képest.

Amuleto (2017 szeptember)
Budapest I., Hegyalja út 14. T: 30-3335995
www.amulet.hu
A Gold Hotel Amulet, majd Amuleto névre keresztelt olasz étterme némi szünet után újra kinyitott 2017 nyarán. Életemben ennyit még pizzára nem vártam, mint itt a 2014-es vb idején, szinte az egész focimeccs lement közben. A pizza jó, bár fatüzelésű kemencével nem rendelkeznek. Különösebb ingereket nem keltő beltér.

Andretti (2014 október)
Budapest IX., Váci út 13. T: 399-4046
www.andretti.hu
A vendéglátóipari gépeket forgalmazó cég önkiszolgáló jellegű kávézója-pizzériája. A pizza gyengécske, a fagylaltok remélhetőleg jobbak.

Araz (2012 november)
Budapest VI., Dohány u. 42-44. T: 815-1098
www.araz.hu
Az egykori Pannónia fürdő helyén megnyitott Zara luxushotel étterme. Egy akció kapcsán jártunk ott először 2011-ben, alapvetően pozitív benyomásokat szereztünk, de a néhány - megetetett - blogger által megénekelt szintet nem érte el a konyha. Igen jó ár-érték arányú ebédmenü szombaton is, vasárnap pedig büféebéd különféle nemzetek konyháiból.

Árnyas (5.5/3=1.8, 2017 március)
Budapest XII., Diós árok u. 16. T: 212-5681 (hétfőn zárva)
www.arnyas.hu
Hosszabb kihagyás után újra üzemel az Árnyas. Korábban ez a hely állt talán legközelebb a Náncsi Néni-féle koncepcióhoz: házias ízek, becsületes adagok, klasszikus budai vendéglői hangulat, nem csúcsokra törő konyha. Az új irány a paleo, de az étterem nem tűnik sikeresnek, illetve a rendkívül élénk fészbukos kommunikáció esti vendéghiánnyal párosul. A kerthelyiség nyáron igen kellemes.

Bajai Halászcsárda (3.5/3=1.2, 2011 január)
Budapest XII., Hollós u. 2. T: 275-5245
www.bajaihalaszcsarda.com
Halászcsárda a fogaskerekűnél. A helyszíntől még akár jó is lehetne, de nem az (egy látogatás tapasztalatai alapján vagyok kénytelen ezt írni, mert ide egy darabig nem megyünk). A halászlé másodlagos frissességűnek, a megsavanyodott diópótlékkal töltött Gundel palacsinta majdnem ehetetlennek bizonyult, miközben az árak jó éttermek szintjén tanyáznak. Dicsérhető a felszolgálás és a túrós csusza.

Baltazár (2015 június)
Budapest I., Országház u. 31. T: 300-7050
www.baltazarbudapest.com
A Zsidai család egyik helye a Várban, butikhotel és étterem. Faszenes grillen készült húsok, magyar klasszikusok és tészták, komoly porciókban és minőségben, a lokációhoz képest nem vészesen drágán.

BigInning (2016 július)
Budapest XII., Szent Orbán tér 6. T: 30-7030000
www.biginning.hu
A "vendéglátás új kezdete Budán" szlogennel reklámozott, 'big dining' irányzatú étterem a korábban sűrűn változó vendéglátóhelyeknek otthont adó épületben. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy a korpulens (és feltehetőleg tehetős) új tulajdonos mire megy az elátkozott helyen.

Bellozzo (2016 január)
Budapest VI., Oktogon 1. T: 20-5130853
www.bellozzo.hu
A Burger King megfelezésével létrejött olasz gyorsétterem az Oktogonon. Az ételek nagyjából megfelelnek a Vapianóra hajazó koncepciónak és árszintnek, viszont elmaradnak az intenzív reklámkampány révén támasztott elvárásoktól.

Black Dog Pub (2017 szeptember)
Budapest XI., Karinthy F. út 17. T: 20-2288099
Korábban Da Marco néven futott a kertes hely, valószínűleg az italfogyasztás dominál. Főleg pizzát kínálnak, elektromos kemencéből, a névváltás óta igen méltányolható minőségben.

Bocanova (5.5/2.5=2.2, 2017 március)
Budapest XIV., Kassai tér 14. T: 220-0210
www.bocanova.hu
Korrekt olasz konyha a jó éttermekkel nem túlzottan zsúfolt Zuglóban, egy lakótelep melletti szolgáltató épület sarkában. Elektromos kemencében sütött jó pizza és rendes tészták mérsékelt áron. Az étterem mellett saját cukrászda (Bocadolce).

Bocelli (2013 szeptember)
Budapest II., Lövőház u. 26. T: 951-9423
www.bocellipizzeria.hu
A Mammutok mögötti új vigalmi északi végén található olasz hely enyhén szólva nem nyűgözött le vékony tésztájú, viszont égett talpú, a rápirult sajt alatt kiszáradt pizzájával.

Bock Pest (7.5/4=1.9, 2011 augusztus)
Budapest VI., Erzsébet körút 43-49. T: 321-0340 (vasárnap zárva)
www.bockbisztropest.hu
Kreatív magyar konyha modern eszközökkel, szép tálalás, napi ajánlatok, felső középkategóriás árak. Normális/túlzott adagok, jó kenyér, borból csak drága van. Egy-egy leves és desszert kivételével mindig minden fogást igen jónak találtunk, de legutóbb meglepő volt, hogy nyáron alig van a forrósághoz igazodó étel. Kicsi és szellemesen berendezett hely remek pincérekkel.

Bontxo (2014 június)
Budapest V., Falk Miksa u. 21. T: 30-8790324
www.bontxo.hu
Baszk pintxobar a műkereskedők utcájában.

Borköltők Társasága (2014 november)
Budapest XXII., Jókai u. 26. T: 424-5115 (hétfőn zárva, télen csak hétvégén üzemel)
www.borkoltoketterem.hu
Pinceétterem Budatétényben klasszik magyar kínálattal, becsületes adagokkal, mérsékelt árakkal, nyáron kerttel.

Borkonyha (7.5/4=1.9, 2012 december)
Budapest V., Sas u. 3. T: 266-0835 (vasárnap zárva)
www.borkonyha.hu
A harmadik magyar Michelin-csillag tulajdonosa. Kreatív magyar és nemzetközi konyha, szűk választék, napi ajánlatok, felső középkategóriás árak. Közepes adagok, többféle kiváló saját kenyér, jutányos árú borok. A hely legközelebbi rokona szerintem a Bock Bisztró - a Borkonyha konyhája kifinomultabb, de nem feltétlenül tetszik jobban mindenkinek. Szimpatikusan eszköztelen, ízléses berendezés, kiváló kiszolgálás.

BorLaBor (5/3=1.7, 2007 tél)
Budapest V., Veres Pálné u. 8. T: 328-0382
www.borlaboretterem.hu
Magyaros konyha, rövid ételsor, közepes árak. Bőséges adagok, finom borjúpörkölt valódi borjúból, korrekt desszertek. A palackos borok drágák, a kimért tételek választéka feltűnően hiányos, minőségük néha botrányos (- 1 pont). Egyszerű, de jópofa belső pincedesign, több részre osztott levegős térrel.

Borssó (6.5/4=1.6, 2011 szeptember)
Budapest V, Királyi Pál u. 14. Telefon: 789-0975
www.borsso.hu
A jópofa nevű franciás stílusú bisztró az Amsterdam helyén nyílt 2008 őszén. Az adagok közepesek, az árak alaposan megszaladtak, heti ajánlat és kedvező árú ebédmenü. A konyha - franciás-mediterrán és könnyített magyaros fogások - engem leginkább az egykori Abszintéra emlékeztet. A főételek rendben vannak, a levesek és desszertek kevésbé tetszettek. A kétszintű beltér hangulatos, de felül kevés a belmagasság, a székek pedig emlékezetesen kényelmetlenek.

Bottega Di Brontolo (2017 február)
Budapest V., Wekerle S. u. 5. T: 70-6114970 (hétfőn zárva)
www.bottegadibrontolo.com
Az egykori "titkos olasz" séfje, Alessandro Manfredini egy rózsadombi kitérő után visszaköltözött a Pénzügyminisztérium mellé. Ekkor már látható neve és honlapja lett az étteremnek, majd séfváltás következett. Erősebb a reklám, este már nem lehet foglalás nélkül beesni és a régi fíling számomra eltűnt, viszont a biznisz dübörög.

Budai Milieu (2017 augusztus)
Budapest XII., Apor V. tér 11-12. T: 950-1472
www.budaimilieu.com
A Szervusz helyén a csúcsgasztronómia felé kacsintgató bisztró nyílt 2017 nyarán. Különös vállalkozásnak tűnik a Tanti szomszédságában - majd kiderül, van-e rá igény.

Búsuló Juhász (2016 október)
Budapest XI., Kelenhegyi út 58. T: 209-1649
www.busulojuhasz.hu
A korábban turistacsapda hírében álló hely konyhája felzárkózott a budai élvonalhoz: kreatív ételek fine dining felé közelítő tálalásban és adagban, de nem elszállt árakkal. A kilátás csodás, este a beltér megvilágítása zavaróan gyenge.

Cafe Five (2014 október)
Budapest III., Szépvölgyi út 7. T: 20-2859664
www.cafefive.hu
Kávézó-reggeliző hely burgerekkel, salátákkal és pár desszerttel a forgalmas Szépvölgyi-Bécsi sarkon. Jó és olcsó ebédmenü.

Casa Piadina (2013 február)
Budapest II., Szépvölgyi út 60. 5. T: 30-6800274
www.casapiadina.hu
Piadinát és újabban pizzákat is kínáló házikó a Völgy mellett. A termékek rendes minőségűek, az árak kissé magasak a hely komfortfokához képest.

Ciao Italia (2015 január)
Budapest VII., Erzsébet krt. 50. T: 30-6197857
Olasz tulajdonú gyorsétterem a Körúton, elektromos kemencében készülő elég jó pizzával, tésztákkal.

Cine Cittá (2014 szeptember)
Budapest XXII., Nagytétényi út 37-43. T: 424-3434
www.cinecittarestaurant.hu
Olasz vendéglő 2013-tól a Campona főbejáratánál, a korábbi Leroy helyén. Számtalan csábító ajánlat a bejárat melletti táblákon, amikhez képest a fizetéskor érheti az embert meglepetés. Jó pizzatészta, házi profiterol és tiramisu.

Costes (2011 augusztus)
Budapest IX., Ráday u. 4. T: 219-0696 (hétfőn és kedden zárva)
www.costes.hu
Az első honi Michelin-csillag tulajdonosa. Nemzetközi konyha, rövid étlap, napi ajánlatok, csúcskategóriás árak. Változatosan elkészített, sok elemből álló ételek, minimális köret. A főételek mérete visszafogott, a kiemelkedő minőségű desszertek néha laktatóbbak. Az esti árakhoz képest jutányos, magas színvonalú ebédmenüt sajnos megszüntették. A beltér ízléses és funkcionális; a pincérek szakmájuk büszkeségei.

Cucina Di Raffaello (5.5/3=1.8, 2016 február)
Budapest XI., Vincellér u. 47. T: 386-4785
www.daraffaello.hu
A Da Lello kopasz tulajdonosa az Alkotás utcából ide - a korábbi Da Wallyba - költözött, majd meghalt. Az új tulajdonosokkal némi fejlődés érzékelhető, megjelentek az étlapon a házi tészták. A pizza kivitele kissé ingadozó (legutóbb nem szerettem, száraz volt), a lasagne élvezhető. A profiterol ipari termék, a tiramisu jobb a budapesti átlagnál. Kínálnak olcsó ebédmenüt is. A belteret csinosították, de csinos azért nem lett, a terasz nyáron vonzó.

Curry House (2015 szeptember)
Budapest VIII., Horánszky u. 1. T: 264-0297
www.curryhouse.hu
Az egyik legújabb indiai étterem Budapesten. Jó curryk és naan, túlárazott desszertek, kedves kiszolgálás.

Csalogány 26 (8/4=2, 2011 augusztus)
Budapest I., Csalogány u. 26. T: 201-7892 (hétfőn és vasárnap zárva)
www.csalogany26.hu
Nemzetközi konyha, rövid étlap, napi ajánlat, felső középkategóriás árak. Zseniálisan elkészített húsok változatos köretekkel, szuper házikenyér. A főételek mérete visszafogott, a desszertek néha irritálóan aprók. Aránylag jutányos árú ebédmenü. A beltér dizájnmentes, az asztalok sűrűn állnak.

Czakó Kert (2017 augusztus)
Budapest I., Czakó u. 15. T: 501-4002
www.czakokert.hu
A Gerlóczy Kávéház budai vállalkozása: újhullámos cukrászda jelentős italválasztékkal és nyári melegkonyhával kiegészítve a Tabán egyik legrégebbi épületében, mediterrán hatású kerttel.

Da Lello (4.5/3=1.5, 2014 december)
Budapest XII., Alkotás út 31. T: 356-5851
www.dalello.hu
A legendás kopasz olasz, Lello egykori étterme. Kilométeres étlap, olasz egyenételek, közepes árszint. A fatüzelésű kemencével többet is lehetne produkálni, mint a jelenlegi, időnként nyúlós tésztájú pizza - legutóbb a gorgonzoláson alig akadt nyoma gorgonzolának. A tészták gyári alapanyagból készülnek, a desszertek gyengék. Újabban van séfajánlat és szervizdíj. A belteret ismételten csinosították, lehet tévézni is.

Da Mario (6.5/3.5=1.9, 2014 május)
Budapest V., Vécsey u. 3. T: 301-0967
www.damario.hu
Hosszú évek óta az első új olasz hely volt Budapesten, ami a felső ligába igyekezett, az árak ennek megfelelőek. Fatüzelésű high-tech kemencében készülő vékony, kifogástalan pizza, házi tészták, jó sütemények, napi ajánlatok. Az olasz tulajtrió szétszakadása után némi visszaesés. A beltér decensen modern, galériás, a poharakból összerakott hatalmas csillár látványos és egyedi. Aránylag kedvező árú kétfogásos menü.

Da Massimo (2013 május)
Budapest VI., Andrássy út 2. T: 30-5342907
www.trattoriadamassimo.hu
A továbbra is gyorsan szaporodó olasz éttermek egyik újabbika az Andrássy út elején. Olasz tulajdonosok, középkategóriás árak, vannak házi tészták, a desszertek gyengék-közepesek. A pizza egészen kiváló lenne, de sajnos ismétlődően alig langyosan hozták ki (a konyha a galérián van). A borok árképzése sajátos: egy deci bor ára a palackár ötöde.

Déryné (6.5/3.5=1.8, 2016 február)
Budapest I., Krisztina tér 3. T: 225-1407
www.cafederyne.hu
Rövid ételsor, a klasszikus ételeknél aránylag barátságos árak és adagok, pillesúlyú házikenyér. Nagyszerű gulyásleves, korrekt marhapörkölt, paradicsomos dominanciájú csirkepaprikás, bébipapi-állagú marhapofa, könnyű-finom túrógombóc, horrorisztikus borárak. A tálalás divatos, a pincérek munkája fejlődött. A sokosztatú belső tér rettentően dizájnos és zsúfolt, de ízléses. A vendégek gyakran menő partiarcok.

Di Fabio (2017 augusztus)
Budapest XI., Tóváros út. T: 70-2448646
A budafoki teniszcentrum pizzériája a Sport11 mellé költözött A legjobb fővárosi helyeket közelítő pizzák, kellemes tészták és gyengébb desszertek, többnyire beszállítóktól.

Don Francesco (3.5/2=1.7, 2015 április)
Budapest I., Mészáros u. 12. T: 212-7024 (vasárnap zárva)
www.donfrancesco.hu
Budapest első olasz helyeinek egyike, itt találkoztam először pizzával. A pizza az évek során romlott, vagy régről jobbra emlékszem: legutóbb már a balatoni büféket idézte, jócskán elmarad a közeli Mákos Gubáétól is. A választék újabban magyaros fogásokkal bővült, a vendégek viszont elmaradoznak. Az alsó szinten a pultnál fizetünk és rögzített faasztalokhoz ülhetünk, felül van felszolgálás és otthonosabb a beltér, giccses beütéssel.

Duna Garden (2017 augusztus)
Budapest XX., Vízisport u. 12-18. T: 287-8250
www.dunagarden.hu
Nemzetközi konyhát vivő étterem egy grandiózus vízparti szállodában, a Gubacsi híd közelében. Évek óta állandó étlap + heti ajánlatok. Halászlében a szűk budapesti élmezőnybe tartozik: a lé passzírozott, de üde, nem túl sűrű, a halakat frissen főzik bele. A desszertek is élvezetesek. Az árak a környezettel harmonizálnak, nem alacsonyak.

Émile (2015 július)
Budapest II., Orló u. 1. T: 30-5850602
www.emile.hu
A Gerbeaud Ház rózsadombi egysége 2015 nyarán nyílt egy gyönyörűen, bár eklektikusan felújított emeletes villában. Fine dining-közeli étterem és a Vörösmarty térről ismert sütemények jóval olcsóbban.

Etna (2015 augusztus)
Budapest II., Gábor Á. u. 74-78. T: 391-5839
www.etnaristorante.hu
Az első Etna pizzéria a Rózsakert bevásárlóközpontban működik. Nyáron jó pizzát sütnek fatüzelésű kemencében a teraszon elhelyezett házikóban.

Etna II. (5/3=1.7, 2013 szeptember)
Budapest VIII., Baross tér 10. T: 477-4747
www.etna.hu
Bizalomgerjesztő fatüzelésű kemencével rendelkező pizzéria a Golden Park hotelben. A vékony pizzák méretesek, a mozzarellát sajnos rápirítják, az egyéb ételektől nem voltunk különösebben elragadtatva. Hosszúkás, kissé fényhiányos beltér. A számlában van szervizdíj, de ezt sajátos módon nem tüntetik fel külön tételként.

EzAz (2013 április)
Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 15/a. T: 707-4844
www.ezazetterem.hu
Bisztróként aposztrofált egység a Bazilikával szemben. A választék a pizzától-kenyérlángostól a csirkepörköltön át a quesadilláig terjed. Kicsit reménykedtem, hogy nem turistacsapda a hely, de hiába: a lángos, a desszert és a ház vörösbora egyaránt gyenge volt.

Ezüstponty (4.5/2.5=1.8, 2017 április)
Budapest XII., Németvölgyi út 96. T: 319-1632
www.ezustpontyvendeglo.hu
Nagy múltú (hal)vendéglő hagyományos magyaros konyhával. Hatalmas választék, közepesnél nagyobb adagok, olcsó alapanyagok. Aránylag tisztességesen elkészített klasszikusok és halételek, a bonyolultabb fogásokkal nem érdemes próbálkozni. A hely legnagyobb értéke a kellemes kert, nyári estéken a grillről rendelhetünk.

Fióka (2017 augusztus)
Budapest XII., Városmajor u. 75. T: 426-5555
www.fiokaetterem.hu
A városmajori kisposta épületében nyílt borbár/bisztró. Csinos beltér, jóra törekvő, határait ismerő konyha, igen komoly poharaztatott borválaszték. Napi menüt sajnos nem kínálnak, pedig gyakran járok arra déltájt.

Fogas (4.5/3=1.5, 2012 október)
Budapest XII., Hollós u. 2. T: 275-5244
www.fogaspizzeria.hu
A Bajai Halászcsárdából választották le 2009 körül. Sokféle pizza és kevés egyéb étel, házi tészták nincsenek. A kezdeti lelkesedés után az elektromos sütőben készülő pizzák élvezeti értéke csökkent, később a választékot homologizálták a csárdáéval, a levesek-főételek-desszertek nagyrészt egyeznek az ottaniakkal. A beltér tágas, boxok és szingli asztalok egyaránt találhatók.

Fonte (4,5/2.5=1,8, 2014 június)
Budapest XI., Budaörsi út 153. T: 20-359-5714
www.fontepizzeria.hu
Pizzéria az egykori bútoráruház mellett. A krémlevesek jók, a pizza (elektromos sütő) tésztája vékony, kissé poros érzetű, a sajt dominál a szósz felett, a feltétek tisztes minőségűek. A méretes adagú tészták gyári termékekből készülnek, a szakács túlzottan kedveli a borsot, a szósz gyakran túlteng. A desszertek között akad élvezetes, van olcsó ebédmenü (az egyik opció mindig pizza). A 2009-ben megújított beltér modern.

Földes Józsi Vendéglője (2016 december)
Budapest II., Bécsi út 30-34. T: 70-5000222
www.foldesjozsietterme.hu
A Gellért szálló egykori konyhafőnökének vállalkozása 2017 nyarán új helyre költözött. Földes úr sajnos már nincs közöttünk, de a vendéglő továbbra is stabil pont a hagyományos magyar konyha híveinek. Hatalmas adagok, naponta változó kínálat, olcsó ebédmenü.

Gellért Söröző (2016 január)
Budapest XI., Szent Gellért tér 1. T: 889-5566
www.gellertsorozo.hu
A Gellért sörözője is csatlakozott ahhoz a vonalhoz, amit néhány szálloda étterme már hosszabb ideje követ: modernizált-könnyedebb magyaros ételeket kínálnak rövid, szezonálisan változó étlapon, nem csak turistáknak. Szépen felújított beltér, vonzó terasz, a konyhán ifjú séf lelkes csapatával. Heti ajánlatok és ebédmenü. Utolsó látogatásomkor sajnos gyűszűnyi halászlevet kaptam 2800 forintért, ami nálam kiverte a biztosítékot.

Gerbeaud Bistro (2013 december)
Budapest V., Vörösmarty tér 7-8. T: 429-9022
www.gerbeaud.hu/bistro
A Gerbeaud Ház bisztrója a Dorottya utcából nyílik. Turistacsalogató magyar klasszikusok minőségi kivitelben, a lokációhoz képest barátságos árakon.

GianMario (2015 április)
Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 35. T: 269-5044 (vasárnap zárva)
www.caffegianmario.com
Kávézóként indította a két olasz tulajdonos, majd főzni is kezdtek. Minőségi, vékony pizza (elektromos sütő), napi ajánlatok bolti tésztából, egész jó tiramisu (borzalmas édes kakaóporral a tetején). A tágas belső helyiség nem szembeötlő, miniatűr utcai terasz is van, az alagsorban (wc) pedig jókora rendetlenség. Népszerű, életteli és szerethető hely, de nem gourmet konyha.

Gold (5/2=2.5, 2015 december)
Budapest XI., Budafoki út 111. T: 206-2755 (szombaton és vasárnap zárva)
www.goldcenter.hu
Könnyű magyaros és mediterrán ételek, közepes adagok, kedvezményes heti menü egész nap. Jók a krémlevesek és többnyire a húsok is, a desszertek minősége ingadozó. A legendás idők (Takács Lajos konyhafőnöksége) elmúltak, de a mai konyhai produkcióval is jó az ár/érték arány. A design csinos, a fitness center dübörgése néha kellemetlen.

Gottier (2015 november)
Budapest XI., Bartók B. út 9. T: 30-8563425
www.gottier.hu
Hangulatos kávéház a Gellért tér közelében, rövid étlappal, finom süteményekkel, kedves kiszolgálással, kulturális programokkal. A klimatizált belső helyiséget aránylag szeparált utcai terasz egészíti ki; az étlapot sajnos nem lehet fellelni a neten.

Gringos Amigos (2015 március)
Budapest XII., Alkotás út 47. T: 798-6870 (vasárnap zárva)
www.gringosamigos.com
Mexikói gyorsétterem az egykori Café Erté helyén. A szokásos választék (taco, burrito, quesadilla), a tortillát helyben, frissen készítik. A tálaláshoz használt alufóliás edénykék nem kedvemre valók, bor nincs. A korábbi luxusétterem decens belterét mexikói motívumokkal vidámították.

Gulliver (2017 április)
Budapest XIX., Üllői út 208. T: 282-3110
www.gulliveretterem.hu
Az Index gasztrofórumán ajánlotta valaki a helyet. A borzaska bundája nyúlós volt, a grillzöldség párolt zöldségkeverék. A sajtkrémleves és a kimért vörösbor javította a képet valamelyest.

Gusto (2015 augusztus)
Budapest VI., Liszt F. tér 11. T: 321-8425
www.trattoriagustobudapest.com
Kásás Tamás után a másik pólós ikon, Benedek Tibor is kedvet kapott az olaszétterem-üzemeltetéshez. Egy látogatás alapján ez a hely se vett le a lábamról, a fakemencés pizza és a desszert nem emelkedett ki a fővárosi (rendesebb) olasz éttermek átlagából.

Hachapuri (2014 augusztus)
Budapest VI., Andrássy út 3. T: 317-5479
www.hachapuri.hu
Grúz gyorsétterem felszolgálással. Vapianós feeling és látványpult, a konyhai műveletek részben a háttérben zajlanak. Remélhetőleg - a műfajhoz képest - autentikus grúz lepényeket és tésztákat készítenek, mindenesetre az ételek ízletesek, az árak nem elszálltak. Az előtérben levő bárszékeken kényelmetlen üldögélni, de beljebb és az utcán vannak "rendes" asztalok is.

Hadik (2017 július)
Budapest XI., Bartók B. út 36. T: 279-0290
www.hadikkavehaz.com
A legendás kávéház Karinthy törzshelye volt. A pár évvel ezelőtti nagy felújításkor komoly gasztronómiai ambíciókat reméltem, de megérzéseim nem igazolódtak a tányérokon. Az újabb átalakítással az eleganciát felváltotta a bisztrós-romkocsmás feeling, a konyha viszont javult.

Halvár (2017 május)
Budapest XIV., Hungária krt. 73. T: 70-3636101
www.halvaretterem.hu
Étteremnek csak némi nagyzolással lehet nevezni a 2013 nyarán nyílt helyet, de minőségben felveszi a versenyt jó halas csárdákkal. Tiszta ízű passzírozott halászlé frissen belefőzött hallal és kissé sok uszadékkal, tisztességes harcsapaprikás, friss palacsinta. Parányi beltér a konyháról kiszökő sütési szagokkal, a kiszállításra koncentrálnak.

Hemingway (2015 június)
Budapest XI., Kosztolányi D. tér 2. T: 381-0522
www.hemingway-etterem.hu
A nem szép emlékű Park étterem utóda a Feneketlen tó partján. Nemzetközi-magyar konyha a lokációhoz illeszkedő árakkal, kisebb konyhai hiányosságokkal. Kellemes terasz a tóparton.

Horgásztanya (2015 május)
Budapest I., Fő u. 17. T: 212-3780
www.horgasztanyavendeglo.hu
Régi vágású vendéglő a Vízivárosban. A halászlé kicsit sűrű, de elfogadható, örömünkre sült keszeg is kapható. Az egyéb ételek között ilyet és olyat is ki lehet fogni, a desszertek gyengécskék. Közepes árfekvés, rendes felszolgálás, halas rekvizítumokkal díszített beltér.

Il Terzo Cerchio (7/4=1.7, 2015 szeptember)
Budapest VII., Dohány u. 40. T: 354-0788
www.ilterzocerchio.hu
Az olasz tulajdonos a Nagydiófa utcában nyitott ki először egy pincében. Finomak a pizzák és a tészták, példás a tiramisu. Húst még nem próbáltunk, de híreim szerint abban is jók. Az árak a legdrágább olasz éttermek szintjére emelkedtek a költözés óta, és esténként nagyüzemi jelleget ölt a hely, ami a konyha teljesítményén is érezhető. A belső téglaburkolatú, egyszerű, középpontban a pizzakemencével.

Indigo (2014 november)
Budapest VI., Jókai u. 13. T: 428-2187
www.indigo-restaurant.hu
Indiai étterem a Körúttal párhuzamos utcában kétszintes beltérrel. Az adagok valamivel kisebbek a megszokottnál, de az ízekkel nagyon elégedettek voltunk eddigi egyetlen látogatásunkkor.

Jardinette (6/3=2, 2016 július)
Budapest XI., Németvölgyi út 136. T: 248-1652 (hétfőn zárva)
www.jardinette.hu
Nemzetközi étlap, mediterrán és magyaros ételek, nyáron faszenes grill a kertben. A konyha az utóbbi években fejlődött, de az ételek kivitele szór. Középkategóriás árak, közepes adagok, jó desszertek, drága borok, olcsó ebédmenü. Kellemes kerthelyiség a gesztenyefák alatt - a temetővel szemközt.

Kakas (2017 január)
Budapest XVIII., József u. 55. T: 291-6164
www.kakas.hu
A Pestlőrincen kissé kies fekvésben található étterem meglepi a betérőt a lokációban nem vártan otthonos és tágas belterével, belső kertjével és tavacskájával, a kifogástalan felszolgálással. Széles ételválaszték félúton a tradicionális és a modern között. A harmonikus halászlébe kerülő ponty pucolásán lehetne finomítani, üdítő a nyári hideg tökkrémleves, a somlói az egyik legjobb hazai példája ennek a remek és gyakran megcsúfolt édességnek.

Kánaán (2013 szeptember)
Budapest XIII., Csanády u. 18. T: 350-2622
www.kanaanrestaurant.hu
A rövid, de sokfelé kacsingató étlapot heti ajánlatok egészítik ki, a pesti ebédmenüversenybe nem szálltak be. Középkategóriás árak és elég jó, de nem hibátlan ételek. A beltér alul pici, az emeleten több hely van.

Kárpátia (6/5=1.2, 2007 tavasz)
Budapest V., Ferenciek tere 7-8. T: 317-3596
www.karpatia.hu
Magyaros és nemzetközi étlap, sok könnyű étellel. A konyha méltó a 130 éves étterem tradícióihoz, az árak riasztóak, szervizdíjat is felszámolnak. Főleg külföldiekkel találkozhatunk az aranyozott falú termekben. A télvégi időszakban van svédasztalos vasárnapi ebéd 5000 Ft körül, ez a maga műfajában az egyik legjobb ajánlat az általam próbáltak közül.

Kashmir (5.5/3=1.8, 2010 február)
Budapest V., Arany J. u. 13. T: 354-1806
www.kashmiretterem.hu
Indiai étterem, bő választék, közepes árszint. Finom minden, de nem lenyűgözően. Ettünk papardamot (papírvékony csicseriborsó lepény), krémlevest, különféle currykat rizzsel és naannal, tandoori csirkét, ittunk mangó lassit (joghurtos turmix). A beltér kellemes, a világítás nagyon gyér.

Kisbojtár (2016 június)
Budapest III., Bojtár u. 29. T: 367-5440
www.kisbojtarobuda.hu
Kertes vendéglő hagyományos magyaros ételválasztékkal, olcsó ebédmenüvel.

Klassz (6.5/3=2.2, 2016 augusztus)
Budapest VI., Andrássy út 41. T: nincs (vasárnap csak 18h-ig van nyitva)
www.klasszetterem.hu
Hat év után jártam itt, azóta a Klassz talán nem romlott, de beleszürkült a jó bisztrók/éttermek gyarapodó mezőnyébe. Rövid, gyakran változó étlap, aránylag mérsékelt árak. Jól készítik a húsokat és a rizottót, az adagok jól eltaláltak, házikenyér. A beltér kicsi és hangulatos, összesen 10 asztallal. Az éttermi rész mögött borbolt van (Bortársaság), az utcán terasz. Telefonon asztalt foglalni nem lehet.

KNRDY (2014 szeptember)
Budapest V., Október 6. u. 15. T: 788-1685
www.knrdy.com
A belvárosi, modern belterű étterem a legjobbnak tartott sztékes hely. Az árak mellbevágóak, a relatíve olcsó ebédmenüt szinte titkolják.

Krizia (7.5/3.5=2.1, 2011 április)
Budapest VI., Mozsár u. 12. T: 331-8711 (vasárnap zárva)
www.ristorantekrizia.hu
Olasz tulajdonos-séf, izgalmas olasz ételsor, aránylag kevés tészta, pizza nincs. Minden frissen készül. Nagyon jó desszertek, sajnos szeretik a bőséges porcukor díszítést. Palackos olasz borok aranyárban. Kicsi, zegzugos, gusztusos belső tér, este foglalni érdemes.

LaciKonyha (2014 október)
Budapest XIII., Hegedűs Gy. u. 56. T: 70-3707475
www.lacikonyha.com
Romkocsma-bisztró Mogyorósi Gábor (korábban: Csalogány 26, Aranyszarvas) szerzői konyhájával. Naponta frissülő ételválaszték, igényes alapanyagok, extravagáns párosításokban is jelentkező elmélyült konyhai kísérletezés. A konszolidált jóllakáshoz minimum 4 fogás kell, illetve célszerű végigenni a kóstolómenüt.

Larus (2017 augusztus)
Budapest XII., Csörsz u. 18/b. T: 799-2480
www.larusetterem.hu
Nagyvonalú épületben elhelyezkedő étterem és rendezvényközpont vonzó terasszal a 2011-ben megújult Gesztenyés Kert szélén. A hely emblémáját, Buday Pétert 2013 tavaszán Várvizi Péter váltotta. Az étlap rövidült, az adagok némileg csökkentek, a konyha precízebb lett. Szezonális étlapon francia gasztronómia és modernizált magyar klasszikusok, kiváló alapanyagok, nyáron grillezés és kemence a teraszon. Hétköznap igen jó és aránylag kedvező árú ebédmenü, szervizdíj.

Locavore (2014 május)
Budapest I., Naphegy u. 67. T: 799-0401
www.locavore.hu
Az Oxygén Wellness tabáni egysége éttermének fura neve a helyi dolgok fogyasztására utal. Érdekes párosítások és átszerkesztett klasszikusok, helyenként kissé döcögős kivitelben. Középkategóriás árak, kellemes adagok, gyönyörű pincérlányok a gyönyörű teraszon.

La Botte (2017 június)
Budapest V., Váci u. 72. T: 235-0320
www.labotte.hu
Az olasz vendéglő a Nautilus helyén, a Váci utca Nagycsarnokhoz közeli részén nyílt 2012-ben. Olasz és magyar étlap, az utóbbiról is ettünk jó ételt (bakonyi betyárleves). Kiemelkedő minőségű, jellegzetesen hosszúkás pizza fatüzelésű kemencéből, szimpatikus pincérek. Az árak nem horrorisztikusak, viszont sokat inni nem a Váci utcában érdemes.

La Coppola (2013 augusztus)
Budapest V., Károlyi M. u. 19. T: 235-0425
www.lacoppola.hu
Az egyik csinos tévébemondó olasz férjének étterme, a kellemes Café Károlyit követő rettenetes Peccati Di Gola, majd Pippo Trinacriája helyén. A pizzák sajnos nem javultak a korábbihoz képest (szép vékonyak, de a tészta kissé nyúlós), viszont házi tésztákat és egyedi desszerteket kínálnak. Délben több tésztából választhatunk kedvezményes áron.

La Cucina (2013 június)
Budapest V., Váci u. 20. T: 266-4144
www.lacucina.hu
Láthatóan nagy siker az egykori Gambrinus helyén nyílt olasz vendéglő a Váci utca legfrekventáltabb részén, nem érdemtelenül: tisztességes pizzát és desszertet ettem itt, az étlapon számos házi készítésű tészta is található. Best buy érzete persze nincs az embernek, a lokációt meg kell fizetni, de jópofa dolog a teraszon üldögélni egy olyan helyen, ahol meglepődnek a magyar vendégen.

La Trattoria (2013 június)
Budapest V., Október 6. u. 13. T: 70-6300065
Olasz gyorsbüfé a turistaövezetben, tisztes pizzával és gusztusosnak látszó tésztaételekkel, mérsékelt árakkal.

M 10 (2017 március)
Budapest I., Mészáros u. 10. T: 201-0254
www.m10etterem.hu
Elátkozott helyen levő étterem, többen próbálkoztak itt az elmúlt évtizedekben. A jelenlegi irány némileg modernizált magyaros. A konyha és a beltér méltányolható, a vendég kevés - talán az inkább riasztó, mint csalogató, az Ezüst Oroszlán korszakából örökölt, átlátszatlan ablakokat érdemes lenne lecserélni.

Maharaja (2014 október)
Budapest III., Bécsi út 89-91. T: 250-7544
www.maharaja.hu
A Csengery utcai első indiai óbudai testvére, kevés vendéget látni benne. A curry ízlett, a naan talán itt a legkevésbé vonzó Budapesten. Kevéssé vonzó a leharcolt, ételfoltos-likas abrosz is...

Mák (2016 március)
Budapest V., Vigyázó F. u. 4. T: 30-7239383
www.mak.hu
A csúcsgasztronómiával kacérkodó pesti bisztrók első példányának konyháján sokáig Huszár Krisztián alkotott, őt Mizsei János váltotta. Kreatív ételek kiváló és nem megszokott alapanyagokból, naponta változó kínálat, remek ebédmenü, magas árak. Jóllakáshoz 3 fogás nem elég - a hely az étkezést minőségi szórakozásnak tekintőkre fókuszál.

Makk Hetes (2017 április)
Budapest XII., Kiss J. altbgy. u. 59. T: 355-7330
www.makkhetesvendeglo.hu
A klasszikus budai kisvendéglőbe gyerekkoromban gyakran jártunk pörköltözni, aztán a látogatásaink elmaradtak a konyha több évtizedes mélyrepülése és a kedvetlen kiszolgálás miatt. 2014/2015-ben változott a helyzet, rendes ételeket ettünk többször is, a besötétedett faburkolattól gyászos hangulatú belteret felújították.

Mákos Guba (4/1.5=2.7, 2017 július)
Budapest I., Krisztina krt. 65-67. T: 202-1966 (vasárnap zárva)
www.makosguba.hu
Kisvendéglő szerepel a portálon, de a korábbi kajálda megnevezés talán jobban fedi a valóságot. Az egyszerű ételeket normálisan készítik el, de nagy csodákat ne várjunk, a somlói tetején növényi "borotvahab" érkezik és találkozhatunk karajból készült szűzérmével is. Pár éve van elfogadható pizza, kedvező áron. A berendezés egyszerű és olcsó. Nyáron kiülhetünk az utcára a benti dunszt helyett.

Mamma (2013 május)
Budapest V., Hercegprímás u. 3. T: 267-5268
www.trattoriamamma.hu
Olasz vendéglő a turistaövezetben fatüzelésű kemencével és utcai terasszal. Meglepően jó pizzát és desszertet kaptam egyetlen látogatásomkor, az árak belvárosiak.

Mandragóra (6.5/3=2.2, 2016 október)
Budapest II., Kacsa u. 22. T: 202-2165 (vasárnap zárva)
www.mandragorakavehaz.hu
Könnyű és fantáziadús ételek megfizethető árakon, közepes adagok. A levesek jók, a húsokat többnyire ügyesen sütik, finomak a desszertek (házi csokitorta!). Rövid étlap, heti ajánlat, olcsó ebédmenü. Hangulatos, több részre tagolt, félszuterén beltér, kellemes utcai terasz.

Maros (2014 február)
Budapest XII., Maros u. 16. T: 783-6470
www.marossorozo.hu
Az old school, sok fával burkolt belterű söröző némi felújítás után belsőkertes vendéglővé alakult, egészen tisztességes konyhával, nem kifejezetten olcsó ételekkel, viszont hatalmas adagokkal.

Megyeri Csárda (2013 október)
Budapest IV., Külső Váci út 102-104. T: 230-3465
www.megyeri-csarda.hu
A megénekelt csárdának feltehetőleg szebb volt a múltja, mint a jelene, ma ugyanis klasszikus turistacsapdának tűnik. Lepukkant beltér, buszos csoport, és a legrosszabb "ponty"halászlé, amit valaha ettem (büdös halból).

Menta Terasz (4.5/3=1.5, 2012 április)
Budapest II., Margit krt. 14. T: 336-1250
www.mentaterasz.hu
Eklektikus étlap, érdekes, de néha másképp elképzelt kreációkkal. Közepes árak, megfelelő adagok. Jó húsokat ettem a nyitás után, később rettenetes levest. A desszerteket jobb kihagyni (tiramisu tévképzet és madártej pudingból - 2007, íztelen karamellhab - 2012). A belső kialakítás ízléses, a lámpák keleties hangulatúak. Inkább bulihely, a konyha is ehhez idomult, úgy tűnik.

Mezzo (2017 április)
Budapest XII., Maros u. 28. T: 356-3565
www.mezzo-restaurant.hu
A John Bull pubot alakították luxuriőz belterű éteremmé pár éve. A konyha a modernizált házias vonalat elegyíti a mediterránnal, az egyik kedvencünk Budán. A levesek és a főételek kifejezetten jók, a tésztákra se lehet panasz, az adagok jól eltaláltak. A desszertek nem mindig érik el az egyéb ételek szintjét. Középkategóriás árak, szombatonként zongoramuzsika.

Millennium Da Pippo (5.5/3.5=1.6, 2015 szeptember)
Budapest VI., Andrássy út 76. T: 374-0880
www.millenniumdapippo.hu
Olasz vendéglő a szokásos alapételekkel és pizzákkal, közepeset meghaladó árszinttel. A paradicsomleves kellemes ízű, de nagyon híg, a pizzák rendben vannak. A tiramisu a nyitás óta javult, a millefoglie tésztája sajnos dominál a krémhez képest, a többi desszert beszállítótól érkezik. A belső dizájn egyszerű pizzéria-trattoria szintet céloz meg, passzol a konyha tulajdonságaihoz. A pincéreknek szemlátomást kötelező olaszul jópofizni (kár).

Monopoli (2015 július)
Budapest VI., Teréz krt. 37. T: 269-0199
A bár és pizzéria 2012 őszén nyílt olasz szakács-résztulajdonossal. Szűk választék, de rendes anyagokból elkészítve: pizza, lasagne, cannelloni, néhány desszert. A pizzák alacsonyabban szárnyalnak, mint a nyitás környékén, a stáb is változott, a belteret viszont bővítették és van már körúti terasz. Honlap nincs, a faszbukoldal elhalt.

Mughal Shahi (2013 október)
Budapest XII., Városmajor u 57. T: 202-4488
www.pakistani-etterem.hu
Az első és egyetlen pakisztáni étterem Budapesten. Hatalmas keleti gasztroszakértelmemmel óriási különbséget nem éreztem az itt fogyasztott pár étel és az indiai helyek fogásai között, de az étlapon több a fasírt jellegű húsból készült étel. Az adagok nem bőségesek, a naan finom, kancsónyi vizet ingyen kapunk. A beltér pinduri, a berendezés igen egyszerű, a tulajdonos szolgál fel.

Múzeum (8/4=2, 2008 január)
Budapest VIII., Múzeum krt. 41. T: 338-4221 (vasárnap zárva)
www.muzeumkavehaz.hu
Elegáns étterem nagy tradíciókkal, fantáziadús magyaros és nemzetközi ételsorral. Közepes adagok, helyükön levő árak, korrekten feltüntetett szervizdíj. Az ételek és a felszolgálás minőségébe nehéz belekötni, talán az étvágygerjesztőként adott nyers sárgarépát nem kellene erőltetniük. A magas belső tér gyönyörűen felújított, hangulatos.

Na' Pasta (2017 augusztus)
Budapest XII., Apor V. tér 11. T: 30-4979960
www.napasta.hu
"Nápoly ízei" - így hirdetik a Trattoria Toscana tulajdonosának új vállalkozását a Hegyvidék Központban. A többféle alapanyagból választható jó tészták és pizzák mellett néhány húsétel kapható, és a lenti közismert hentes húsait sütik józan felárral. A pizza talpa sajnos rendszeresen megég az elektromos sütőben.

Nagyi Kifőzdéje (2013 szeptember)
Budapest II., Frankel L. út 36. T: 326-2066 (szombaton és vasárnap zárva)
www.nagyikifozdeje.hu
Ahol úgy főznek, mint otthon - kb. ez jutott róla eszébe édesanyámnak. Kulináris csodákra ne számítsunk, nincsenek kiemelkedő minőségű alapanyagok, viszont a klasszikusokat megbízhatóan készítik. A hely ebédidőben tart nyitva, 17 órakor zárnak.

Náncsi Néni (5.5/3=1.8, 2010 november)
Budapest II., Ördögárok út 80. T: 398-7127
www.nancsineni.hu
Klasszikus vendéglő a Nagyrét közelében, házias ízekkel, tisztes adagokkal, közepes árakkal és gyakori zsúfoltsággal. Az évek során az étlapot jócskán rövidítették, mégis számos "kényelmi" megoldással találkozhatunk a tányérokon, de pörköltben például nehezen verhető a hely. A beltér hangulatos, nyáron pedig a tágas kertben étkezhetünk, ahol a rémes fröccsöntött székeket végre lecserélték.

Nefrit (2013 június)
Budapest XII., Apor Vilmos tér 4. T: 213-9039
www.nefrit-restaurant.hu
Életem egyik első kínai élménye volt: annyira csípős ételt kaptam, hogy az összetevőket nem tudtam megkülönböztetni. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Lékai tér helyett már Apor Vilmos tér van, a Nefrit pedig konszolidálódott, legutóbb a szecsuáni csirkét szinte unalmasan csípmentesnek éreztem. A gyorsbüfékhez képest mérsékelten használnak keményítőt, az adagok méretesek, köretből pedig egy adag elég 2-3 főételhez.

Nemzeti (2015 január)
Budapest VIII., József krt. 4. T: 477-4500
www.hotel-nemzeti-budapest.hu
A McGallery szállodalánc tagjává vált hotel konyhája igyekszik külső vendégeket is bevonzani. A siker egyelőre nem látszik, pedig az árak a hasonló szállodáknál megszokottak alatt vannak. Modernizált magyar klasszikusok és bisztrós tételek a rövid étlapon, a nap bármely szakában kínált vonzó árú menü.

New York Café (2014 szeptember)
Budapest VII., Erzsébet krt. 9-11. T: 886-6167
www.newyorkcafe.hu
A legendás kávéház a Boscolo csoport luxusszállodájának részeként újult meg. A konyhát a Bock Bisztróból érkezett Wolf András irányítja, a kávéházhoz fine dining étterem (Salon) társul. Sajnos kevés magyar engedheti meg magának akár a süteményeket is, de érdemes a világ legszebb kávéházának választott egységben legalább egyszer kávézni egyet.

Normakert (2017 szeptember)
Budapest XII., Eötvös út 59. T: 391-7151
www.normakert.hu
A felújított Normafa Síház vendéglője. Házias-kisvendéglői és mediterrán ételeket mixelő, szezonális ajánlatokkal bővülő kínálat, tisztességes és olcsó ebédmenü. A régi síház büféjének berendezését nagyrészt megőrizték és ízléssel felújították, a kőépület mögött ponyvás kerthelyiség található.

Oinos (2016 január)
Budapest VIII., Rákóczi tér 7. T: 70-7709803
www.oinos.hu
Viszonylag új olasz hely a vásárcsarnok sarkán, kellemes ételekkel és a fővárosi élvonalat közelítő árakkal. A kiszolgálás kedves, de túl nyugalmas tempójú - irritáló, ha a tőlünk 5 méterre levő kemencéből langyosan kerül elém a pizza.

Okay Italia (2013 október)
Budapest XIII., Szent István krt. 20. T: 349-2991
www.okayitalia.hu
Az első olasz helyek egyike, később az Okay lánccá bővült, részben lehangoló minőségű egységekkel (Nyugati tér). A körúti a legrégebbi és valószínűleg legjobb Okay, a pizzából nagyjából mindent kihoznak, ami fatüzelésű vagy high-tech elektromos kemence nélkül lehetséges. Extenzív étlap, nem alacsony árak, giccses galériás beltér.

Olimpia (8/3.5=2.3, 2015 január)
Budapest V., Alpár u. 5. T: 321-0680 (vasárnap és hétfőn zárva)
www.alparutca5.hu
Takács Lajos és Csongrádi Csaba vendéglőjét 2013-ban Ádám Csaba és Kis Sándor vette át. A konyha fókusza és minősége alig változott: minőségi alapanyagokból frissen készülő modern magyaros ételek és keleti hatások, tengeri halak/herkentyűk. Délben színvonalas menü, este sokfogásos ételsor szinkronizált szervizzel. Az aktuális ajánlatokat (alapanyagokat) a táblán láthatjuk, az adagok kicsik-közepesek, de igazítják őket a rendelt fogások számához. A pici, hangulatos szuterénben megőrizték a görög éttermi múlt néhány emlékét.

Onyx (2011 szeptember)
Budapest V., Vörösmarty tér 7-8. T: 429-9023 (hétfőn és vasárnap zárva)
www.onyxrestaurant.hu
A Gerbeaud ház fine dining étterme a belváros közepén, a második magyar Michelin-csillag tulajdonosa. Nemzetközi és modern magyar menü, átdolgozott magyar klasszikusok, csúcskategóriás árak. Az ételek mérete visszafogott, a desszertek kiválóak. A jutányosabb árú ebédmenü szombaton is elérhető. A belső tér barokkos-eklektikus, hangsúlyozza, hogy sokat költöttek rá, a megrázó plazmatévéket szerencsére levették a falról.

Osteria Fausto’s (8/4=2, 2012 január)
Budapest VII., Dohány u. 5. T: 269-6806 (vasárnap zárva)
www.osteria.hu
Immár Fausto di Vora luxuséttermével egy cégér alatt: a Fausto's-nál olcsóbb, de olcsónak ez se nevezhető. Rövid étlap napi ajánlatokkal feldobva, nincs pizza, viszont van kétféle elképesztő házikenyér. Nagyon jók a tészták és a rizottó, csodálatos a gesztenyés créme brulée és a tiramisu, de kevésbé sikerült vadhús is előfordult. Visszafogott, csinosan modern enteriőr.

Öreghalász (2015 február)
Budapest IV., Árpád út 20. T: 231-0800
www.oreg-halasz.hu
Halétterem Újpesten. Kevés tradicionális választékkal operáló fővárosi helyen lehet ilyen jókat enni, de azért trehányságok itt is előfordulnak, pl. a halas hortobágyi palacsinta majdnem hidegen érkezett. Jó halászlé szegedi stílusban, jó pörköltek, élvezetes somlói. A beltér kissé ódivatú, de kellemes, a pincérek rendesen dolgoznak.

Padron (2014 április)
Budapest VIII., Horánszky u. 10. T: 30-9001204
Hobbista tulajdonosok tapasbárja, élvezetes ételekkel és családias kiszolgálással.

Pampas Argentin Steakhouse (6/4=1.5, 2007 tél)
Budapest V., Vámház krt. 6. T: 411-1750
www.steak.hu
Az első csúcskategóriás sztékház Budapesten. A méret 3, a sütési fokozat 5 kategóriából választható. A levesek, desszertek és a húsok köretei kevésbé fantasztikusak, alig haladják meg az ehető szintet. Magas árak, szervizdíj. A kiszolgálás nagyon udvarias, a vendégsereg nagyrészt külföldiekből áll.

Pándzsáb Tandoori (5.5/3=1.8, 2010 október)
Budapest XIII., Pannónia u. 3. T: 270-2974
www.pandzsabtandoori.blog.hu
Valahol a Taj Mahal és a Kashmir között produkál konyhai téren. Az árak nem veszélyesek, az adagok közepesek, a curryk és a lepények (naan) kiválóak. A csirkés samosa tölteléke száraz, az adag túlzott, a ház vörösbora büntető. Nem ízlett a gulab jamún nevű, remegős állagú rózsavizes édesség, de erről aligha a konyha tehet. Minimáldizájnos hely, szűkös emeleti belmagassággal és elég vacak levegőző rendszerrel.

Pane Vino (2017 június)
Budapest XII., Fürj u. 2. T: 784-3023
www.panevino.hu
Bodrogi Ádám étterme új névvel és tulajdonossal, egyelőre a korábbi vonalat viszi tovább a Hegyalja úti mini bevásárlóközpont sarkán: klasszikus ételek tisztességes kivitelben, néha modernizálva-könnyítve, többnyire visszafogott porcióban. Különösebb ingereket nem keltő, csinos belső tér, látványkonyha, terasz.

Park (2017 augusztus)
Budapest XII., Böszörményi út 44-46. T: 614-0769
www.parkvendeglobuda.hu
A La Terra utóda, inkább magyaros, kevésbé eklektikus kínálattal, remek kerthelyiséggel.

Panificio Il Basilico (2017 március)
Budapest VI., Király u. 8-10. T: 30-9441730
Kézműves pékség és étterem a passzázsban, kiváló pizzával és rendesen elkészített, emberes adagú tésztákkal. Ennyi elég is, hogy a kissé eldugott étterem a honi olasz élmezőnybe tartozzon. Újabban desszertpult modern süteményekkel és szervizdíj.

Pasarét (2016 szeptember)
Budapest II., Pasaréti út 100. T: 200-0672
www.pasaretbisztro.hu
A Hold utcai Kispiac budai testvére váltotta a Pasaréti téren a bedőlt Origó bisztrót, majd nevet cseréltek a profil változásával (komplexebb ételek) párhuzamosan. Táblás kínálat, modern bisztróételek és magyar klasszikusok, tengeri halak és herkentyűk, házi tészták, alkalmanként remek halászlé. A kiszolgálás barátságos, a hely hamar népszerű lett.

Pasta Bella (2015 szeptember)
Budapest VII., Dohány u. 1/b. T: 70-7730001
www.pastabella.hu
Tésztabár a Zsinagógával szemben, frissen készülő tésztákkal, pizza nélkül.

Pastrami (2013 július)
Budapest III., Lajos u. 93-99. T: 430-1731
www.pastrami.hu
A TV Paprika tulajdonosainak amerikai szendvicsről elkeresztelt étterme egykori gyárépületben, kezdetben a műsorokból ismert szakácsokkal a látványkonyhán. Csupa korrekt, de nem felkavaró dolgot ettem itt nem gyakori látogatásaim alkalmával. A hely szelleméhez illeszkedő (?) natúr vasasztalok nem különösebben vonzanak.

Paulaner Sörház (5/3=1.7, 2015 március)
Budapest XII., Alkotás út 53. T: 224-2020
www.paulanersorhaz.hu
Régebbi megrázó élményeimhez képest javult az újranyitott étterem. Ehető ételek, méretes adagok, középkategóriás árak. Gasztronómiai csodákat ne várjunk és nagy a zaj, viszont a jelenlegi pincérek rendesen dolgoznak.

Paul's (2011 december)
Budapest V., Váci u. 49. T: 769-0897
www.paulsbistro.hu
Modern magyar konyhát vivő bisztró a turistaövezet közepén. Az árak belvárosiak, de időnként kapható igényes ebédmenü is.

Pest-Buda (2012 augusztus)
Budapest I., Fortuna u. 3. T: 225-0377
www.pestbudabistro.hu
A Vár egyik klasszikus étterme (itt ettem életem egyik legjobb somlóiját) modern bisztró formájában született újjá 2011 tavaszán a Zsidai család keze alatt. Minőségi házias ételeket és kiváló, vékony tésztájú kenyérlángosokat kínálnak, a helyszínnek megfelelő árakon. Az italok kiugróan drágák. Nyáron a csendes utcai teraszon üldögélhetünk.

Pesti Disznó (2014 január)
Budapest VI., Nagymező u. 19. T: 951-4061
www.pestidiszno.hu
Az "első magyar falatbár" Bereznay Tamás konyhafőnökségével nyitott 2011-ben. Rendesen elkészített magyar klasszikusokat kínáltak kis adagban, és szinte verhetetlen ár/érték arányú ebédmenüt. A séf távozásával a koncepció változott, jelenleg a minőséghez képest túlárazottnak tűnik a hely. Jópofa beltér többnyire bárszékekkel, tágas terasz az utcán.

Petrus (2015 augusztus)
Budapest IX., Ferenc tér 2-3. T: 951-2597 (hétfőn és vasárnap zárva)
www.petrusrestaurant.hu
A (majdnem) csúcsgasztronómia megjelent a Ferencvárosban is: francia étterem a felújított rész centrumában. Igényes alapanyagok, érdekes ízkombinációk, nem mütyür adagokban, helyenként formabontó tálalással, elviselhető áron (leszámítva a drága desszerteket). A beltér kellemes, a kiszolgálás magas színvonalú és barátságos.

Pizza EATaliano (2012 július)
Budapest II., Batthyány tér 6. T: 225-2700
www.pizzaeataliano.hu
A Pizza Marzano lánc utóda. A hely pozitívumaként egyedül az éjfélig működő konyhát tudnám megemlíteni, tehát nem nagyon értem, ezzel az ár/érték aránnyal miként tudnak fennmaradni. Kicsi, gyengécske pizza igen drágán.

Platán Sapori Italiano (2013 május)
Budapest VI., Városligeti fasor 46-48. T: 322-66153
www.platan-etterem.hu
Remek olasz önkiszolgálóként született újra a Platán, este pedig á la carte lehet étkezni. Az olasz tulajdonosok elfogadható minőséget produkálnak, de az esti árakat kissé elszálltnak érzem. Majdnem kifogástalan pizzát és gyalázatos desszertet (narancsos túrótorta) kaptam legutóbb.

Polo Pub (4.5/3=1.5, 2010 július)
Budapest I., Gyorskocsi u. 14. T: 201-7962 (vasárnap zárva)
www.polopub.hu
A Polo inkább söröző, mint étterem, viszonylag szűk választékot kínálnak házias ételekből, közepes árakon. A csülök állítólag legendás, az általam rendelt dolgok viszont mindkétszer középszerűek voltak, az egészen kiváló somlói kivételével. A beltér hangulatos, de a csendes utcán is ülhetünk nyáron, a kedves tulajdonos hölgy figyelmét élvezve.

Pomo D’Oro (7/4=1.7, 2011 január)
Budapest V., Arany J. u. 9. T: 302-6473
www.pomodorobudapest.com
Olasz konyha, igen drága. A kemencés pizza remek, a finom házi tészták a porció miatt inkább csak előételnek alkalmasak, a desszertek (pl. tiramisu) nem érik el az egyéb fogások színvonalát. A belső tér hangulatosan olaszos, 2010-ben jelentős átalakítás és bővítés történt. A pincérek kiválóak, a celeb tulajdonost (?) is gyakran láthatjuk. Felkapott hely délben is, míg este néha nehéz bejutni foglalás nélkül.

Porcellino Grasso (6/3.5=1.7, 2013 szeptember)
Budapest II., Ady E. u. 19. T: 886-7880
www.porcellino.hu
Mediterrán konyha, az árak kevéssel a legjobb olasz helyeké alatt. Erős kezdés (2007 nyár) után visszaesett a színvonal, majd megint emelkedett. Igényes alapanyagok és alibi megoldások egyaránt előfordulnak, extenzív választék. Finom paradicsomleves, túlsózott sajtleves, érdekes tészták, kiváló fakemencés pizza és tiramisu. A húsokat jól sütik, vannak egyéni desszertek is. A berendezés eklektikus, az étterem fölött remek terasz van.

Promontor (2017 június)
Budapest XXII., Kossuth L. u. 28. T: 793-0101
www.promontorvendeglo.hu
A Búsuló Juhászt üzemeltető csoport beruházásában nyílt újra a sokáig üresen álló hatalmas épület. Sörházi és házias-bisztrós étlap barátságos árakkal, kerthelyiség, mellette gyorsétterem.

Punto Gelato (2016 április)
Budapest XI., Fehérvári út 50-52. T: 371-0101
www.puntogelato.hu
Kávézó-fagyizó-pizzéria. A pizza szép vékony, a tésztájában kényelmi termékeket vélelmezek, a sütemények és fagylaltok a modern porcukrászat remekei. Jutányos áron adnak kétfogásos ebédet.

Rétisas (5/2.5=2, 2017 augusztus)
Budapest XI., Rimaszombati út 7. T: 310-2914
Lepukkant kinézetű kisvendéglő az egykori Hotel Wien mögötti zsákutcában, jó ízekkel, hatalmas adagokkal. A vendéglő specialitásaként kínált borzaska középszerű, de házias ritkaságokat (szalontüdő, vesevelő, zúzapörkölt, resztelt máj, stb.) kóstolhatunk és a légies túrógombóc is remek. Sajnos kevés főételből lehet kis adagot rendelni.

Riso (2017 május)
Budapest I., Lovas út 41. T: 224-7424
www.riso.hu
Tisztességes olasz konyha középkategóriás árakkal a Vár tövében. A pizzát télen bent elektromos, nyáron kint fatüzelésű kemencében sütik. Barátságos árú ebédmenü, ebben a tészták egyszerű magyaros ételekkel keverednek. A belső tér inkább modern, mint olaszos, a terasz az egyik legkellemesebb kiülős hely Budán.

Rosenstein (7.5/3.5=2.1, 2014 január)
Budapest VIII., Mosonyi u. 3. T: 333-3492 (vasárnap zárva)
www.rosenstein.hu
Tradicionális magyaros és zsidó ételválaszték némi eklektikus beütéssel, újabban modern vonulattal. Tisztes adagok, középkategóriás árak. A pörköltek kiemelkedőek, folyamatosan kapható jó halászlé, a vadas a főváros legjobbja. Ettünk azért túlkoros bárányt is, egyes desszertek (pl. barátfüle, somlói) kevésbé élvezetesek. A pincérek többsége évek óta itt dolgozik, ez látszik a kiszolgálás minőségén. A beltér zegzugos, szinte elbújhatunk a többi vendég elől.

Roxane (6/3=2, 2013 július)
Budapest XI., Csorbai u. 3/c. T: 208-6500
www.roxanecafe.hu
A keleti-steak-fitness háromszöggel leírható, évek óta változatlan étlapot napi ajánlatok egészítik ki. Korrekt adagok, középkategóriás árak. A kacsamell rózsaszín fokozatát nem sikerül eltalálni, a házi burgonyafánk viszont finom és a többi fogás is rendben van. A desszertekben se csalódtunk, leszámítva egy koros palacsintát. Modern beltér pici asztalokkal, külső és belső terasz.

Rozmaring (2011 június)
Budapest III., Árpád fejedelem útja 135. T: 367-1301
www.rozmaringkertvendeglo.hu
Magyaros ételek nagy választékban a Duna partján. Nagy befogadóképességű termek, kerthelyiség és parkoló, rendezvényeknek kellemes helyszín. A konyhát egy akció alkalmából próbáltuk ki, ezért nem pontozom, de nem vágyunk vissza.

Semmi Extra (2016 november)
Budapest XI., Bartók B. út 62-64. T: 209-0305
www.semmiextra.hu
Az egykori Bartók moziban berendezett hely gasztrokocsmának nevezi magát. 2016 őszén új egységük nyílt a Lajos utcai Sipos helyén. Burgerek, házi készítésű tészták, ajánlatban néhány leves, főétel és sütemény. A konyha nem kifejezetten magas színvonalú, de nem is rossz; a kiszolgálás a Bartókon gyakran katasztrofálisan lassú.

Shalimar (2014 augusztus)
Budapest VII., Dob u. 53. T: 352-0305
www.shalimar.hu
Sokak szerint a legjobb indiai étterem Budapesten. Az ízek autenticitását nem elemezve, a csirke lababdar nagyon rendben volt, a bárány curryban kissé keveselltem a húst, Kamilla és barátnője előételei (tekercsek) főételként is megállnák a helyüket. 2014-ben a pincéből a szemközti, jóval vonzóbb helyiségbe költöztek.

Spíler (2014 szeptember)
Budapest VII., Király u. 13. T: 878-1320
www.spilerbp.hu
A nagyon menő, nagyon mai evő-szórakozóhely etalonja a Gozsduban, Zsidai-koncepció szerint. Street food, kenyérlángos és magyar klasszikusok minőségi kivitelben, egyre drágábban.

Stelázsi (2016 január)
Budapest III., Nagyszombat u. 3. T: 631-3624
www.stelazsietterem.hu
A Pastramival szemközti étterem már többször cserélt cégért és gazdát, a jelenlegi inkarnáció a korábbiaknál sikeresebbnek tűnik. A fő törekvés a viszonylag érdekes választékkal párosuló igen kedvező árszint, ez érezhetően behatárolja az ételek megvalósítását. Korrekt kifőzdei jellegű ebédmenü, hangulatos kétszintes beltér.

Szegedi Halászcsárda (5/3=1.7, 2012 szeptember)
Budapest V., Belgrád rakpart hrsz. 23817/2. T: 235-0865
www.szegedihalaszcsarda.hu
2010 decemberében nyílt szegedi csárdák (Fehértói, Sótartó) tulajdonosának budapesti éttermeként, azonos étlappal és árakkal. A kínálatban nem a könnyű ételek dominálnak, a porciókat precízen jelzik. A passzírozott halászlevek eleinte kiválóak voltak, utóbb gyengébb, túl sűrű és túl csípős levet kaptunk. A nem halas fogások alacsonyabb szintet hoznak, a konyhai precizitáson-igényességen lehetne javítani. A világos faburkolatokkal ellátott nagyobbik terem kellemes, van terasz is; ha csoportot fogunk ki, a kiszolgálás lelassul.

Szép Ilona (5.5/3=1.8, 2016 augusztus)
Budapest II., Budakeszi út 3. T: 275-1392
www.szepilonavendeglo.hu
Hosszú, lepusztult állapot után 2009-ben csodálatosan felújították a legendás vendéglőt. Az étlap a korábbi maradt, az irány a Náncsi Nénivel és az Árnyassal rokon: házias-tradicionális ízek, tisztes, de nem túlzó adagok, nem túl lelkesítő egyendesszertek. Az árak az újranyitáskor kedvezőek voltak, majd jelentősen emelkedtek, az italokon erősen szoroznak. Nyáron a szép kertben lehet étkezni.

Taj Mahal (2013 szeptember)
Budapest VI., Szondi u. 40. T: 301-0447
www.tajmahal.hu
Szerintem a legjobb indiai étterem Budapesten. Vetélytársainál tágasabb és elegánsabb egység, ennek megfelelően az árak is kissé magasabbak. A curryt bőséges adagban adják és az asztalon is melegítik, finom a naan, drágák a borok, csinosak a pincérlányok. Van élvezhető (nem elviselhetetlenül édes) desszert is.

Tanti (2017 július)
Budapest XII., Apor V. tér 11-12. T: 20-2431565 (hétfőn és vasárnap zárva)
www.tanti.hu
A Hegyvidék Központ Bruno&Bruno étterme Tanti névre váltott és Pesti Istvánnal a csúcsgasztronómia felé fordult, 2015-ben Michelin-csillagot kapott, majd azt több séfváltás után 2017-ben elvesztette. Jelenleg a csillagos színvonal nagyjából megvan, a külföldi csillagturisták viszont eltűntek.

Terminal (2016 augusztus)
Budapest V., Erzsébet tér 11. T: 30-4195040
www.terminalrestaurant.hu
A buszpályaudvar megszépült épületében 2014 tavaszán nyílt étterem modern magyar és nemzetközi ételekkel. Remek marketingjük országosan ismertté tette a túrógombócukat, aztán a Varga-Hadzsala séfduó távozott és koncepció-, majd tulajdonosváltás történt.

Thai Chili Wok Bar (2015 május)
Budapest XIII., Újpesti rakpart 1-3. T: 794-9241
www.thaichiliwokbar.hu
Thai gyorsétterem a Margit híd pesti lábánál. Tisztes minőségű levesek és tésztás ételek barátságos áron.

TG Piccolino (2015 július)
Budapest XII., Alkotás út 53 (MOM Park). T: 70-3332095
www.tgpiccolino.hu
A Da Lello és a Vapiano után a Leroy csoport olasz leágazása is beköltözött a MOM plázába, így valószínűleg itt a legmagasabb hazánkban az egy bevásárlóközpontra jutó olasz éttermek száma. Ez a legdrágább és a legjobb közülük, bár eddig csak pizzákat, egy levest és két desszertet kóstoltunk - a nyitás utáni lelkesedés még szemlátomást fűti a konyhai stábot.

Tommy Di Napoli (2015 december)
Budapest II., Árpád fej. útja 8. T: 335-0222 (vasárnap zárva)
www.tommydinapoli.com
Kásás Tamás 2014. májusában nyílt étterme nagy médiaérdeklődést váltott ki. A klasszikus kemencében készülő pizza tésztája a nyitáskor egyedi volt, később besimult a jobb budapesti helyek közé, mostanában megint érdekesebb. A tészták közül legutóbbi választásom se volt szerencsés, a kiszolgálás kezdeti gyermekbetegségeit viszont már sikerült leküzdeni. Tágas beltér, vonzó terasz az uszoda előtt.

Tonett (2014 október)
Budapest XVIII., Ráday G. u. 35. T: 290-4945
www.tonettpub.hu
Pizzéria fatüzelésű kemencével, eklektikus kínálattal (sztékek, mexikói és thai ételek). A pizza elég magyaros produktum, a keleti tészta pedig nehéz, olajban úszik.

Toscana (7.5/4=1.9, 2015 február)
Budapest V., Belgrád rakpart 13. T: 327-0045
www.toscana.hu
Olasz konyha, drága, széles választék (kemencés pizza, húsok, halak). Igen jó pizza és talán a legjobb tiramisu Budapesten. A házi készítésű tésztákkal itt sem lehet jóllakni, de egyébként az adagokra nem lehet panasz. A berendezés olaszos-rusztikus, zsúfolt, a székek elég kényelmetlenek. Népszerű a tehetősek és a médiaarcok körében, este foglalni érdemes.

Trófea Grill Buda (5/?, 2011 november)
Budapest II., Margit krt. 2. T: 438-9090
www.trofeagrill.eu/trofea
A lánc számomra legszimpatikusabb étterme a Margit híd budai végénél található egység. Itt korábban rövid ideig Artis néven működött magasabb minőséget produkáló büféasztalos szolgáltatás, de a Trófea is méltányolható minőséget nyújt.

Új-Budavár (2017 augusztus)
Budapest I., Donáti u. 40-42. T: 201-0084 (szombat-vasárnap csak 15h-ig van nyitva)
www.ujbudavar.hu
Az egykori Apropó kellemes félszuterén terében nyílt pici, főleg erdélyi és magyar(os) ételeket kínáló étterem. Fővárosi léptékkel verhetetlen áron kínálnak rendes ebédmenüt. A tulajdonos-séf jó ízekkel főz, az egészen egyszerű dolgok is finomak. Péntektől vasárnapig kiemelkedő halászlevet kínálnak. Az étlap mérsékelt árfekvésű tételein itt-ott kiütközik az alapanyaggal vagy technológiával való spórolás.

Új Tündérkert (2015 április)
Budapest XVIII., Gyöngyvirág u. 8. T: 291-8268
www.ujtunderkert.hu
Gyönyörű kertes villában berendezett étterem Pestszentlőrincen. A konyha - néhány tétel alapján - nem borzasztó, de nem ér fel az úri környezethez.

Vakvarjú Buda (5/2.5=2, 2017 február)
Budapest XI., Érem u. 2.. T: 208-4027
www.vakvarjuvendeglo.hu
Talán ez volt az első Vakvarjú, már van pesti és egy időszakosan nyitva tartó egység is. Specialitásuk a kenyérlángos, amit tisztes minőségben, de nekem túl vastag tésztával készítenek. Az étlap a magyaros-házias vonalon mozog, a konyha jó ízeket állít elő, de a precizitás hiányzik belőle. Az adagok méretesek, az árak mérsékeltek, nyáron vonzó a lakótelep és a Kondorosi uszoda közé ékelődő kerthelyiség.

Vapiano (5/3=1.7, 2014 augusztus)
Budapest XII., Alkotás út 53 (MOM Park). T: 710-1790
www.vapiano.hu
Német tulajdonú olasz gyorséttermi franchise lánc egyik tagja. A pultban amatőrök főznek receptek alapján, az adagok nem bőségesek, az árak nem alacsonyak. A pizzák aránylag rendben vannak, a tésztákat helyben készítik, a desszertek között jobb-rosszabb egyaránt akad. A beltér trendi, cserepes fűszernövények vannak az asztalokon. A gyakori telt házra és a tésztás placcok előtt, fokhagymabűzben történő ácsorgásra nem látok józan magyarázatot.

Vasmacska Terasz (2017 augusztus)
Budapest XXII., Fékező u. 1. T: 30-4134334
www.vasmacskaterasz.hu
Csodás panorámájú kikötői terasz a budafoki Dunán. Az étlap szűkült, a konyha javult az év eleji váltás után. A halas kínálat dominál, jó ár/érték arányú ebédmenü.

Vendéglő a KisBíróhoz (7.5/4=1.9, 2017 augusztus
Budapest XII., Szarvas Gábor út 8. T: 376-6044 (hétfőn zárva)
www.vendegloakisbirohoz.hu
Bíró Lajos Bock Bisztrójának 2012 nyarán nyitott budai testvére, amit 2 év után átkereszteltek. A pesti Bocktól az ajánlatokban eltérő kínálat. Az általam modern magyarosnak nevezett irány legjobb képviselője Budán.

Venezia (6/3=2, 2013 január)
Budapest VIII., József krt. 85. T: 235-0955
www.trattoriavenezia.hu
Olasz konyha, széles választék, aránylag megfizethető árak. Kiszállítást is végeznek (ez általában nem jelent jót), a fakemencés pizza méltányolható, bár a feltétekkel bánhatnának bőkezűbben. Jók a krémlevesek, a házi készítésű tészták nem annyira meggyőzőek. A tiramisu sokat javult az évek során, akad egyéni desszert is. A kétszintes beltér olaszos-eklektikus, a konyhára nyíló folyosót jobb elkerülni. Szombatonként kellemes élő zene van.

Veranda (2016 július)
Budapest XI., Kopaszi gát 3. T: 30-3198443 (télen zárva)
www.verandarestaurant.hu
A Kopaszi gát szezonális olasz éttermébe a pizzákért érdemes betérni, azok stabilan jók. Az eddig kóstolt egyéb ételek nem haladták meg a honi olasz középszert, ehhez képest drágák. Terasz a Duna és az öböl felé, tágas beltér hangsúlyos pizzás állással.

Villa Bagatelle (2017 augusztus)
Budapest XII., Németvölgyi út 17. T: 213-4190
www.villa-bagatelle.com
Az egykori erotikus műintézmény (kupolda) helyén nyitott dizájnos bisztró-pékség-kávézó-lakberendezési üzlet. Hegyvidéki árak, minőségi pékáruk és sütemények. A bisztróban rövid étlapról válogathatunk, illetve miniadagokból (bagatellini) egyedi koncepció alapján szervírozott 3 fogásos menüt ehetünk.

Via Luna (2014 január)
Budapest V., Nagysándor J. u. 1. T: 312-8058
www.vialunaetterem.hu
Régóta működő olasz étterem széles választékkal, középkategóriás árakkal. Sajnos a lelkesedést nem érzem a konyha teljesítményén, a legutóbb fogyasztott krémleves és pizza gyenge-középszerű volt. A közelben ennél sokkal jobb olasz produkció is akad (GianMario, Da Mario).

Völgy (2016 április)
Budapest II., Szépvölgyi út 62/b. T: 30-2888851
www.volgyvendeglo.hu
A szerethető, de utolsó éveiben alig látogatott Serpenyős helyén 2015. őszén nyílt hely. A konyha nem a csúcsokat célozza, viszont a kert átrendezésével tágas parkolót alakítottak ki az étterem előtt.

Ypsilon (2016 szeptember)
Budapest XIV., Stefánia út 1. T: 468-3357
www.ypsiloncafe.hu
Kerthelyiséges, nemzetközi konyhát vivő hely a stadion szomszédságában, egy kissé lepukkant épület aljában. Desszertre és kávéra szoktam néha beülni, ha szép az idő.

Zila (2014 október)
Budapest XVIII., Üllői út 452. T: 290-2417
www.zilakavehaz.hu
Vonzóan felújított régi épületben elhelyezkedő kávéház-étterem-cukrászda komplexum. Az óriási választékban kínált szépséges sütemények a modern cukrászati ipar vívmányait erősen hasznosítják. A konyha kvalitásai a korlátozott mintavétel (krémleves, halászlé, somlói) alapján nem győztek meg.

Zona (2016 július)
Budapest I., Lánchíd u. 7-9. T: 30-4225081 (hétfőn és vasárnap zárva)
www.zonabudapest.com
A 2012 őszén nyílt modern bisztró valószínűleg csillagra tört a Huszár Krisztián-Balatoni Brigitta páros megnyerésével, de a siker - a honi szakma egyöntetű elismerése és a remek marketing ellenére - elmaradt. A séfet távozásra késztették, utóda is csak pár hónapot töltött a Zonában.

A lista utolsó frissítése: 2017. X. 16.

16 megjegyzés:

  1. Köszönöm a visszafogott dícséretet! :)

    VálaszTörlés
  2. hasznos kis lista!
    köszi
    apró kis javítanivaló hogy ahogy nézem az éttermi honlapok linkjei nem működnek

    VálaszTörlés
  3. Hypogea: köszönöm, hogy szóltál, nem vettem észre. Cs betűtől kezdve nem működik, rejtély. Megpróbálom kijavítani...

    VálaszTörlés
  4. Hypogea: végre észrevettem, mi a hiba a HTML kódban, megbabráltam, már működik minden link.

    VálaszTörlés
  5. Olvastam a Maligán megújult honlapját, a későbbi borvacsorák és egyéb aktualitások miatt is szeretném javasolni a hírlevélre való feliratkozás lehetőségének beszerkesztését. Sok sikert kívánok az új elképzelések megvalósulásához! 2009 április 10.

    VálaszTörlés
  6. Korábban volt hírlevél, ahogy láttam. Aztán kikapcsolták ezt a menüpontot valamiért.
    Egyébként én se szeretem, ha rendszeres hírleveleket kapok innen-onnan, még ha fel is iratkoztam egyszer. Vagyis megfontolom, mit érdemes tenni.
    Köszönöm a biztatást, rám fér, ma villanyt szerelek...

    VálaszTörlés
  7. Én pár hete voltam a Klasszban, amire már rég vágytam, mert utoljára a nyitás környékén voltam, akkor teljesen pozitív tapasztalatokkal.
    Sajnos valamiért csalódás volt a legutóbbi alkalom, én pedig sajnos ha valamire kicsit "megharagszom", akkor az tartós harag. A lelkesedésem minden esetre visszaesett.
    Az étel alapvetően jó volt, bár a saláta (mivel nem kívántam húst), semmilyen. Ha kecskesajt, akkor már lehetne házi.
    A felszolgálás viszont nem tetszett. Első alkalomkor szép balanceban volt a barátságos és távolságtartó között. De most majdnem a flegmát súrolgatta, plusz a csajon egy flakon erős parfüm volt, amitől forgott a gyomrom néha. Szóval sajnálom ezt.

    Két Szerecsent nem tesztelted, velünk csak pozitívak voltak a tapasztalataim. Legalábbis sokkal jobban éreztem ott magam és azért az igen fontos szempont.

    VálaszTörlés
  8. Lizi: rég jártam utoljára a Klasszban. Azóta változott a séf és feltehetőleg a pincérek is. A felszolgálás egy éve se volt erőssége a helynek, de nem is volt zavaróan gyenge.
    A Két Szerecsenben sose ettem. Nem szeretnék hivatalos tesztelőként viselkedni, vagyis csak akkor megyek be valahova, ha arra járok és éhes vagyok, vagy valamiért kiváncsi vagyok a helyre. Most kiváncsivá tettél...

    VálaszTörlés
  9. Ha arra jársz és megéhezel, akkor térj be. Én szeretem, a felszolgálás mindig nagyon jó volt.
    Az aránylag rövid étlap mellett mindig van napi ajánlatuk, táblára írva. :-)

    VálaszTörlés
  10. Lizi: nekem az étlap a neten kissé hosszúnak tűnik, ha annyian dolgoznak a konyhán, ahány fotó van a 'Csapat' pontban. Azért megnézem a helyet, szeretnék legalább egyszer enni minden rendesebb pesti étteremben.

    VálaszTörlés
  11. Remek lista, tömör, lényegre törő leírásokkal. Elirigyeltem, ha lesz időm, magam is írok majd hasonlókat.
    Ami külön tetszett, hogy azon helyek leírása, melyekben magam is megfordultam (a lista kb. háromnegyede) elég nagy mértékben egyezik a saját meglátásaimmal.

    VálaszTörlés
  12. Vicces, hogy a szerző (Hapci) rengeteg helyet nem a fő profilja alapján itél meg... Pl: pizza Minek indít ilyen ember blogot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem teljesen értem, hogy mi a probléma... Egy halászcsárdát a pizzája alapján ítélek meg? Vagy egy pizzériát a halászleve alapján? Esetleg pizzát rendeltem egy kínai étteremben?
      Tényleg hülye lehetek, na.

      Törlés