Országtorta 2020: Curiositas

A tápiószecsői Hisztéria Cukrászdával kapcsolatban speciális emlékeim vannak: amikor pár éve írtam a gyenguci süteményeikről, kissé később hirdetést láttam tőlük a fészbukon, amiben cukrászt kerestek. Akkor tanácsadóként szerződtették Kolonics Zoltánt (egykor Gerbeaud, ma Málna), majd úgy tűnik, találtak képzett rezidens cukrászt is.
Idén Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda) különös nevű süteménye lett az ország tortája. A Curiositas (= kíváncsiság) tortát két helyen kóstoltam, elébb a pilisvörösvári Emil Cukrászda budai leágazásában, másnap pedig a Sütizzben.


A torta kivitelében nem volt számottevő különbség a két, egyébként eléggé eltérő színvonalú cukrászda között, tehát feltehetőleg precízen követték a receptúrát. A Curiositas a jobb országtorták közé tartozik: az enyhe ízű mogyorókrém és a markánsabb birszselé kontrasztjára épülő tortát könnyű megkedvelni. Van még benne ropogós réteg és fehércsoki, de ez utóbbi - szerencsére és várakozásommal ellentétben - nem tolja túlzottan édes irányba az összbenyomást.
Egyre jelentősebb az infláció a gasztronómia területén - a Sütizz tavaly még 800 forintért prezentálta az országtortát, ez a darab viszont már 950 forintba került. Emilék szerényebben áraznak (800 Ft).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése