Weninger Steiner 2013

Franz Weninger kétezres évek elején készült vörösborai a legjobb magyar vörösök közé tartoztak. Az idő próbáját is kiállták - amikor 2009-ben pechemre néhány hónapig a Maligán étterem üzemeltetésével próbálkoztam, szenzációs állapotban voltak a 2002-2003-as évjáratú Steinerek (akkor még Spern Steiner), Frettnerek és merlot-k.
Később Weninger érdeklődése a biodinamika és a minél természetesebb borkészítés felé fordult, időnként kóstolt vörösei pedig egyre gyakrabban okoztak csalódást.
Ezt a palackot ajándékba kaptam Dorinától és Mátétól, mivel magam már nem szoktam Weninger-bort vásárolni.


Ez szerepel róla a Bortársaság honlapján:
"A Fertő-parti, keleti fekvésű Steiner dűlő a helyi krónikák szerint a régió legjobb fekvésének számított köves, kőtörmelékes, forró és száraz talajával, illetve gneiszes, palás altalajával. Innen nyerte a Steiner kékfrankosa fűszeres, herbás illatát és fekete bogyókra, szilvára emlékeztető ízét, vastagságát, gazdag szerkezetét és hosszú ásványos lecsengését. Biodinamikus bor, minimális kénnel palackozva. (2017. január)"

Szép rubinvörös szín, benne feltűnő mennyiségű lebegő anyaggal. Kénhidrogénes illattal nyit, ami másnapra eltűnik, helyét minőségi hordó veszi át. Ízében savanykás bogyós gyümölcsök, a sava háziboros jellegű.
Szűretlen, derítetlen, nem ihatatlan, csak nem finom. Mivel Kamillának se ízlett a Steiner és így nem fogyott, ráadásul egyre inkább szétesett, pár nap után a palack maradékát kiöntöttem.
Nem irigylem Franz Weninger és a biodinamika, valamint a természetes (?) borkészítés azon híveit, akik ezért kifizetik a bolti árát (10300 Ft, Bortársaság)...

Weninger Steiner 2013
Termelő: Franz Weninger, Balf (www.weninger.com/hu)
Beszerzési ár: - (Bortársaság)
Pont (1-10): 3 (gyenge)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése