A Pasaréti úti Alex cukrászda és kávézó pár éve étteremmé változott. Az Alessio azon ritka helyek közé tartozik Budán, ahol hétköznap este is előfordulhat, hogy nem kapunk helyet foglalás nélkül.
Bár a konyha nem a fővárosi olasz csúcsokat ostromolja és a séf nevét se emlegetik a honlapon (sajnos), de az egykori villában kialakított polgári beltér és az út zajától viszonylag jól szeparált kerthelyiség önmagában biztos nem garantálná a töretlen népszerűséget.
Az étlap a mediterrán/olasz vonalon mozog, sok hallal, tengeri lényekkel. A krémlevesek (790 Ft) kiválóak és érdemes megkóstolni a nagy mediterrán hallevest (2400 Ft), ha egy jó halászlé tengeri-paradicsomos alternatíváját is tudjuk értékelni.
A töltött és nem töltött házi tésztákban ritkán csalódtam, legfeljebb a nagyon édes és egyúttal nagyon fokhagymás sütőtökös-spenótos ravioli (1980 Ft) nem volt kedvemre való - a négysajtos gnocchi (1980 Ft) és a ház pármai sonkás-póréhagymás-paradicsomos gnocchija (2280 Ft) annál inkább. Remek a parajos pappardelle lazacfilével (2300 Ft), bár a tészta lehetne hajszállal feszesebb állagú. Tudnak bánni a húsokkal (szűzérmék parmezános-tojásos bundában, grillezett zöldségekkel, 2800 Ft) és hangsúlyosak a halételek az étlapon és a táblán egyaránt.
Ez nem pizzéria, de nem járunk rosszul a pizzákkal. A konyhán sütik őket, nyilván elektromos kemencében. A tészta nem nagyon hólyagos és az ízlésemnek kissé túlságosan édeskés, de szép, vékony, a feltétek tisztességesek (pármai sonkás és vargányás pizza, 2290 Ft). A viszonylag közeli környékre ki is szállítanak a nem terjengős kínálatból.
A desszertek szinte minden középkategóriás (vagy az alatti) helyen a kínálat neuralgikus pontját jelentik. Az Alessióban a tiramisu, a profiterol és a mousse-ok az Angelo cukrászdából származnak. Ezek nem elfogadhatatlan minőségű sütemények, de változatos frissességük és a mousse-ok mérsékelt ízintenzitása miatt jobban járunk, ha az étlap vagy a tábla néhány tételéből választunk. Utóbbiak közül a "kötelezők" (panna cotta, créme brulée, csokiszuflé) nagyon rendben vannak, míg a változó gyümölccsel kombinált mascarponés tortákból (900 Ft) fogtam ki igen jót (lime) és gyengécskét (eper) is.
Talán a nagyon okos Bede Márton cikke alatt írta valaki a 444-en, hogy az Alessio unalmas étterem. Boldog lennék, ha minden budapesti olaszban legalább így - unalmasan rendesen - főznének.
A változatos beltér és a kert mellett valószínűleg az aránylag széles kínálat, a tisztes minőségű/adagú ételek, a nem elszállt (évek óta nem változó) árak és a profi/kedves kiszolgálás kombinációjában rejlik az Alessio permanens sikerének titka.
www.cafealessio.hu
(látogatás időpontja: 2012. XII. 22, 2013. IV. 21, VI. 24, XII. 10, 2014. V. 14, 2015. XI. 3)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Örülök az Alessió-beli élményeidnek, sok-sok tapasztalat alapján írtad beszámolódat. Magam is próbáltam, még 12-ben, egyetlen alkalommal... többre nem volt érkezésem.
VálaszTörlésMackóúr
Szerettem volna még több tapasztalatot gyűjteni, de vagy háromszor nem fértünk be. Viszonylag kevés ételt említek konkrétan, ez meg azért van, mert a jegyzeteim átnézése közben kiderült, hogy többször ugyanazt rendeltük. Felkészültebben kellene étterembe menni. :)
Törlés