Panificio il Basilico - jó alapok

Tavaly figyeltem fel egy kis olasz-magyar pékségre a Városmajor és Csaba utca sarkán. A hely - a jó péksütemények mellett - azért emlékezetes nekem, mert egy ottani vásárlás után, a kakaós csigák és bukták pakolászása közben a mobiltelefonomat a kocsi tetején hagytam. Az ősi Nokia a gumiborításnak köszönhetően egy darabig még velünk utazott, aztán a Németvölgyi úton lerepült, és kilapították.
A Panificio il Basilico idén hálózattá bővült: boltot nyitottak a Hold utcai piacon, majd áprilisban egy nagyobb pékség-pizzéria-tésztázó egységet a Király utcában.


Az elmúlt hetekben kétszer ettem ott és azt kell hogy mondjam, nagyon rendben van.
Az ízes olasz paradicsomleves (890 Ft) eleve magasan a fővárosi átlag felett van, és a házi készítésű, langyosan szervírozott rozmaringos grissini tovább emeli az élvezeti értékét.
A rustica pizza (speck sonka, padlizsán, olíva, gorgonzola, 1890 Ft) nagyjából tökéletes. Basilicóék építettek egy nem különösebben látványos, ám nyilván kiváló kemencét az üzlet közepére. A benne igen gyorsan elkészülő pizza versenyképes a legjobb honi olasz helyekkel: ropog, ahol kell, máshol puha, nagyon vékony és mégse száraz, nem spórolnak a szósszal és a rávalókkal, viszont nem is fojtják meg a tésztát a túlhalmozásukkal.


A spenótos-rikottás caramelle (2290 Ft) remek, a szaloncukorkák állaga ruganyos, az arányok jók. A mellé adott parmezánszósz nem teng túl, de nem is kevés.
Igen jó a tiramisu (990 Ft) is, nekem talán kissé édesebb az optimálisnál, de cukorban-sóban biztos nem vagyok mérvadó, sokkal kevesebbet kívánok az átlag magyarnál.


Aránylag sokféle bort poharazhatunk a vacsora mellé; Pók Tamás Négykezes nevű tétele enyhe illósságával kevésbé volt szerencsés választásom, viszont a Csupaszörp márkájú szörpök finomak.
A Panificio il Basilicónak otthont adó Central Passage nyugodt elmélkedésre kevésbé alkalmas, csütörtökönként esti piac van itt, és erősen kísérleti zenei produkciókba is belefuthatunk...

(látogatás időpontja: 2015. V. 28, VI. 4)

5 megjegyzés:

  1. Hello!

    Én olybá tudom, h igencsak nagy az átfedés ezen üzlet és a már megboldogult, Bajcsy-Dessewfy sarkán álló Basilico között. A pizzák már ott is nagyon rendben voltak , főleg ebédmenüben, ahol netséges összegért kapott az ember egy közepes levest, meg egy zseniális bazi nagy pizzát. de hát te is megemlékeztél róluk:
    http://gasztrojazz.blogspot.hu/2012/03/il-basilico-legjobb-pizzak-varosban.html


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tulajdoni viszonyokról semmit nem tudok, a pizza itt még jobbnak tűnik.

      Törlés
    2. mostanság volt egy kenyér lelke nevű esemény, ahol a fehér kenyerük győztes lett.
      https://www.facebook.com/157564211101406/photos/a.165250073666153.1073741826.157564211101406/395403590650799/?type=1&theater

      a kardigános úr sütötte a pizzát a régi basilicoban, úh tuti van átfedés (melleseleg ugyan ezen a néven egy rövid ideig a basilico előterében is működött egy rövid ideig egy pékség)

      Törlés
    3. Nekem "Szabi, a pék" aláírással köszönte meg valaki a fenti irományt. :)
      Igazad lehet az átfedéssel kapcsolatban, viszont az Il Basilico elég sok negatív kritikát is kapott a neten, ezt a vállalkozást meg úgy látom, konszenzusosan kedvelik az emberek.

      Törlés
    4. én sokat voltam az il basilicoban főleg ebédelni (közelben dolgozom) még régen, és a legnagyobb negatívum az akkori üzletvezető volt.

      ok, a pzzánk kívül a többi kaja nem volt nagy szám, de tűrhető volt, de az a csávó egy elviselhetetlen alak volt és akkor finoman fogalmaztam.gyakran a jelenlétünkben alázta a pincérnőket (sírásig) és volt olyan, h a pékség részben nem kifejezetten irodalmi stílusban elhajtott egy vásárlót, mert csak 10e-ssel tudott volna fizetni.szerencsére úgy látszik ő kikpott a csapatból (a Király utcai egységben viszont láttam korábbi Il Basilicos felszolgálót)

      úgy látszik "Szabi a pék" megmentette azt a részt amitől jó vot a basilico és fel is erősítette azt a vonalat, amiért mindenképpen
      dícséret illeti.

      sajna itt a Hold utcai piacon lévő egységük még nem teljesen talált magára, kicsit olyan, mintha nem tudna mit kezdeni itt magával, még nem tiszta, h mit is szeretnének:reggeliző helyet, ebéd alternatívát a séf utcája mellé, vagy csak egy pékséget.

      Törlés