Sok-sok év telt el, míg télen a blogomra beírta valaki, hogy javulóban a Makk Hetes. Ilyen közeli helyeknél a jó hír gyorsan látogatásra ösztökél...
Már az első látogatás nagyságrenddel jobb élmény volt, mint a rendszerváltás óta megejtett tán összesen három, a konyha és a pincérek is megközelítették a "budai kockás abroszos kisvendéglő" fantáziánkban élénken élő, de a valóságban szinte soha nem látott képét. Tehát az egyszerű ételeket jól készítik, a bonyolultabbakat se rosszul, a pincérek kedvesek és pár látogatás után megjegyzik, hogy Újházi tyúkhúslevest szoktunk elvinni műanyag
Levesfüggő édesapám nem véletlenül szereti az innen hozott Újházit (1190 Ft), ami főételnek is beillő mennyiségű és gazdagságú, a gombát se felejtik ki belőle. Nem lehet panasz a csészényi házi májgombóccal bélelt húslevesre (790 Ft) és a házias gyümölcslevesre (790 Ft) se, a hasonló kategóriájú helyekhez képest tisztes a tejszínmentes francia hagymaleves, míg a jellegtelen narancsos-gyömbéres sárgarépakrémleveshez (790 Ft) tán érdemes lenne elkérni a Szervusz szakácsának receptjét...
A főételeket elég alaposan végigpróbáltuk. Az adagok nem hatalmasak, mint egyes konkurenseknél (Barackos, Rétisas), inkább a többfogásos étkezést segítik. A pörköltfélék (borjúpaprikás galuskával, 2590 Ft; harcsapaprikás túrós csuszával, 2790 Ft) nem kiemelkedőek, de megbízhatóan hozzák az élvezhető szintet. Édesanyám kiválóan elkészített jóízű pontyot (rántva vagy Orly-módra, 1890 Ft) evett többször. Az ajánlatban néha feltűnő szalontüdő (1890 Ft) is kedvére való volt, míg a kissé nehezen vágható, sómentes rántott marhapofa burgonyapürével és tormás majonézzel (2590 Ft) kevésbé.
A saját kedvencem talán a műfajhoz képest könnyedre hangolt magyaros szűzérme (2390 Ft), ami tökéletes ellentéte e lejáratott étel jellemző vendéglői inkarnációinak. Tehát a húst érme formátumban szaftosra sütötték, a lecsós ragu friss hatású és nem szottyadt, a burgonyatallérok pedig kívánatos kontrasztot adtak részleges ropogósságukkal. Nem minden ajánlat szárnyal persze ilyen magasságban, a hátszín (sültpaprikamártással, gratenburgonyával, 2690 Ft) rágósságát például nem sikerült konyhatechnikával eliminálni. Igen remek viszont a sztenderd étlapon szereplő sertéstarja mustármártással, lyoni hagymával, fűszeres burgonyával (2290 Ft) és a mátrai borzas, amit grillezett zöldségekkel kértem a szokványos - és érthetetlen - burgonyaköret helyett. Ha nem olasz csúcséttermi szinthez viszonyítunk, nem lehet panasz az ajánlatban rendszeresen feltűnő tésztákra se.
A desszertekről (890 Ft) leginkább az jut eszembe, hogy ami nem rossz, az még sajnos nem élvezetes. Nincsenek felháborító alapanyagok és simlisségek, de olyan sincs, amit igazán örömmel kérnék ki. A honi stílű (grízes) császármorzsa kicsit szárazkás tésztájú és az élvezeti értékéhez képest drága, a túrógombócot a bántóan savanyú tejföl lehúzza, a Gundel-palacsinta pedig több tölteléket és csokiszószt érdemelne. Az ajánlatban szereplő tételek között akadnak a sztenderd választéknál érdekesebbek, de a megvalósítás ezeknél is egyenetlen (remek almás rétes, közepes szilvás gombóc, gyengécske meggyes csokikrém).
Gyakran egész sokan étkeznek a Makk Hetesben. Az ételek nem olcsók, de nem is drágák - az árak rendben vannak a minőséghez és a porciókhoz képest. A borok árai nem elszálltak, s becsülendő, hogy fogyaszthatóak a ház borai is, amiket 180 pénzért deciznek ki.
A stáb jó úton jár a közelmúlthoz képest - remélhetőleg egyszer meg is érkeznek oda, ahová szeretném.
Konyha: 5,5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2,5+ (alsó középkategória)
Ár-érték arány: 2,2 (minőséggel arányos árak)
www.makkhetesvendeglo.hu
(látogatás időpontja: 2014. II. 20, II. 24, V. 7, V. 28, VI. 29, VII. 8, VIII. 10, VIII. 31, IX. 12)
A kajákkal nem foglalkoznék, megbízom az ítéletedben, de a kübli szóval nem vagyok kibékülve: nálam elsődlegesen a cellabéli éjjeliedény ugrik be róla, tudom, van más jelentése is, de egyik sem étlehordó értelmű. Ha már nem edény, nem lehetne inkább pitli? - ez nem annyira snassz. :)
VálaszTörlésmás: tegnap délután jártam az Ezüstponty környékén, tele volt a kerthelység.
Csekkoltad mostanában?
Mindent a kedves olvasókért... javítottam. Egyébként vecsési savanyúságos az a bizonyos darab.
VálaszTörlésAz Ezüstpontyban kb. évente egyszer fordulok meg, legutóbb tavaly októberben vittem oda olasz vendégeket. A főételekkel többségében elégedettek voltunk, a gulyáslevessel és a desszertekkel kevésbé. Szerintem a környéken a Jardinette és a Makk Hetes konyhája is erősebb, viszont az Ezüstpontynak van a legvonzóbb kertje.