2013-ban is számos budapesti étterem húzta le a rolót, sajnos néhány igen jó és/vagy számomra különösen kedves is akadt köztük.
|
Velencei borjúmáj (új Arcade Bistro, Budapest) |
Ha az abszolút minőséget nézzük, a legnagyobb veszteség valószínűleg a Michelin Bib Gourmand minősítéssel rendelkező
Arcade Bistro tavaszi bezárása volt. Öröm az ürömben, hogy a bezárás átmenetinek bizonyult, őszre az Arcade feltámadt poraiból. A Vidák Zoltán (korábban:
Rókusfalvy Fogadó) által irányított konyhai stáb más irányt követ, mint
Fazekas László séf és csapata, de a hely most is látogatásra érdemes és az árak a korábbiaknál mérsékeltebbek (tapasztalatainkról hamarosan beszámolok!).
|
Somlói galuska (Atakám, Budapest) |
A bezárt éttermek közül az
Atakámot látogattuk leggyakrabban,
főleg ebédidőben. Tavaly - a kiváló ebédmenü árának radikális emelése és édesapám betegsége miatt - látogatásaink meggyérültek, majd elmaradtak, de remélhetőleg nem mi mértük a döntő csapást a viszonylag népszerűnek tűnő, számos ételt példaszerűen készítő bisztróra.
|
Bazsalikomos nyelvhaltekercs grillezett zöldségekkel (Curia Bisztró, Budapest) |
|
Parajos-ricottás cannelloni (Curia Bisztró, Budapest) |
|
Coq au vin (Curia Bisztró, Budapest) |
|
Leveles tészta karamellizált almával (Curia Bisztró, Budapest) |
Magas színvonalat vitt az igen rövid életű
Curia Bisztró is, ami Kovács Antal sommelier gyorsan bedőlt Curia Vendéglőjét követte a Curia utca sarkán. Talán a Ferenciek tere építési területének közelsége szerepet játszott a Papp János konyhafőnökségével 3 hónapig visszhangtalanul működő bisztró megszűnésében, bár valószínűleg fontosabb az ingatlan szinte belakhatatlanul nagy mérete és az ehhez társuló, vélhetően horrorisztikus bérleti díj. A bérleti díj egyre nagyobb gondot okoz, az ingatlanok tulajdonosai mintha nem akarnák tudomásul venni, hogy nem lehet ugyanazt kitermelni egy vállalkozásból, mint a dübörgős években.
|
Tarja kelraguval, dijoni mustáros burgonyapürével (Boryou, Budapest) |
Ősz végén elesett a Retek utcai tágas pincében februárban nyílt
Boryou Borbár & Bisztró. Úgy tűnik, nem elég a tartós sikerhez, ha pár hónap alatt összegyűlik 2000+ faszbuk-követő, valamint Magyarósi Csaba Index-főoldalas ömlengést ír a helyről. Jóravaló gasztrovállalkozásnak tűnt a Boryou, de az egyszeri látogatásomkor elém tett főétel mennyiségén meglepődtem, nem pozitívan.
|
Tonhalas-hagymás pizza (Da Wally, Budapest) |
A bezárási hullám elérte az olasz vendéglőket, ma már pizzériát nyitni se feltétlen sikerre ítélt történet. Nekem különösen fájdalmas volt a
Da Wally bezárása, itt lehetett talán legolcsóbban
jól elkészített pizzához jutni Budán a lakhelyünk relatív közelségében. Nyár végén a pakolászó olasz tulajdonos hölgy a honvágyára hivatkozott a bezárás okaként, de óriási siker esetén még biztos lehúzott volna pár évet Magyarországon - az utolsó hónapokban néhányszor már este 9 körül zárva találtam a Wallyt, mivel vendég híján egyszerűen hazamentek a stáb tagjai.
|
Tiramisu (Metro Bistro, Budapest) |
A Da Wally helyén pár hónap pauza után egy kedves ismerősöm nyitott éttermet tésztás-grilles kínálattal. Őt a Bikás park étterméből üldözte el az önkormányzat, de az Etele tér sarkán sem sikerült megtelepednie, 3 hónapnyi erőfeszítés után bezárta a
Metro Bistrót.
|
Zöldséges-csirkés rizottó paradicsommártással (Giusto, Budapest) |
Megszűnt az Allee aljában levő, rám különösebb vonzerőt
nem gyakorló AlDente, a Duna túlpartján, csodás Nemzeti Színházunk közelében pedig még mindig a szeptember 2-i, felújítást követő nyitást hirdeti a honlapján a
Giusto. Gyanúsan hosszú ideje van átépítés miatt zárva a Bajcsyn az
Il Basilico...
|
Bottega Della Famiglia (Budapest) |
Itt térnék ki a címhez kapcsolódó gondolatra: az éttermek általában és szerencsére nem a tulajdonos, az üzletvezető és a konyhafőnök együttes, hirtelen halálával szűnnek meg, tehát nem értem, miért nem veszik sehol a fáradságot arra, hogy a honlapon vagy a faszbukoldalon tájékoztassák a nagyérdeműt a bezárásról. Mi több, esetleg megköszönjék eddigi érdeklődését.
|
Lazac grillezett zöldségekkel (Bottega Della Famiglia, Budapest) |
Ez utóbbi kitétel alól kivétel Budapest egyik legkülönösebb (ex)étterme, a
Bottega Della Famiglia. A "titkos olasz"-ként emlegetett, PM melletti utcácskában elhunyt hely ugyanis nem rendelkezett se honlappal, se faszbuk-lájkgyűjteménnyel, még csak portállal se - afféle hobbinak tűnő vállalkozásként éldegélt pár évig. Jó és házias konyhájának híre szájról szájra terjedt, amennyire terjedt.
|
Rigatoni amatriciana (Bottega Della Famiglia, Budapest) |
A korpulens séf azóta híreim szerint dolgozott a Divin Porcello sonkabárban, majd újabban Budára költözött és a Szépvölgyi út aljában levő Oceans 21 nevű halétterem séfje lett. A hely dizájnja és marketing stratégiája pont ellentétes a Bottegáéval... bevallom, nekem az tetszett jobban, de Alessandro Manfredini aligha felejtett el főzni és kedélyesen megbeszélni a vendégekkel, hogy mit óhajtanak.
Kedves Hapci, véletlen találtam rá posztodra, érdekelhet (ha még nem tudnád) hogy Alessandro idén visszatért a Szende Pál utcába, a koncepció a régi... :-)
VálaszTörlésKöszönöm az infót, nem tudtam. Az Oceans 21 a Szépvölgyi úton nem tűnt sikeresnek, és most néztem, hogy be is zárt.
Törlés