Karácsonyi csokicunami

Csapásokat kapunk és csapásokat mérünk... tehát iszonyatos mennyiségű, gyakran kérdőjeles minőségű édességet ajándékozunk barátainknak karácsonykor... majd pár nap alatt gyarapodunk fejenként 2-3 kilót...


Sajnos egyre inkább sznobosodunk (sznobulunk?) Kamillával - ritka az olyan ajándék édesség, aminek a megkóstolása után is tiszta szívvel tudnánk örülni.
Itt vannak mindjárt ezek a trüffelnek csúfolt cuccok, amikkel tele vannak a nagy láncok boltjai, 1000 Ft/15-20 dkg egységáron, különféle gyártóktól. Amikor az első ilyet kaptam ajándékba, még reménykedtem, hogy csak az a konkrét termék rossz, azóta elmúltak az illúzióim: a láncok forgalmazási körülményeivel kompatibilis és egyben élvezetes trüffelt nem lehet készíteni. Amit levehetünk a polcokról, az döntően pálmazsírból és cukorból álló, leginkább a cukrozott gépzsír élvezeti értékével vetekedő trutymák, bármilyen zengzetes nevű belga vagy francia gyártótól is származik. Minőségét, pontosabban annak hiányát természetesen hosszú ideig megőrzi.

Delitruff Truffels Cappuccino
Gyártó: Delitruff, Brasschaat, Belgium
Forgalmazó: Rákóczi-Delikát Kft., Budapest
Beszerzési ár: - (175 g)
Összetétel: cukor, keményített növényi olaj, növényi olaj, zsírszegény kakaópor (11%), laktóz, savókészítmény, szójalecitin, szorbitán-trisztearát (E492), aroma


A Domori mogyorókréme mogyorósságának intenzitásával és árával minden eddigi hasonló krémet meghalad, szemcséssége viszont kicsit zavaró. Ráadásul szubjektív benyomásunk szerint kevésbé finom (kevésbé csokis?), mint pl. a még karácsony előtt felfalt Baratti & Milano krém.

Domori La Crema Gianduja
Gyártó: Domori, None, Olaszország
Forgalmazó: Espresso Kft., Budapest
Beszerzési ár: 3250 Ft (200 g)
Összetétel: mogyoró (56,4%), nádcukor, kakaómassza, kakaópor, természetes vanília kivonat


A Rózsavölgyi újdonsága immár nem csak a Királyi Pál utcai saját boltban kapható. A stílus érdekesen eltér a nagy olasz nevek, pl. a Caffarel gianduja-élményétől, a táblában a gyümölcsös-kesernyés étcsokoládé dominál, a mogyorót helyettesítő mandula inkább csak színez.
Ilyet bármikor ennék még, ha nem tudnám, hogy mennyibe kerül...

Rózsavölgyi Gianduja
Gyártó: Rózsavölgyi Csokoládé Kft., Budapest
Beszerzés helye: Anita Delikát, MOM Park
Beszerzési ár: 1490 Ft (70 g)
Összetétel: étcsokoládé (kakaóbab, bio nádcukor, kakaóvaj; kakaótartalom: min. 77%), mandulapraliné (mandula 60%, cukor, vanília). Mandulapraliné a csokoládéban: min. 20%.


A Goldkenn arisztokratikus küllemű, aranytömbre hajazó csomagolású pralinéjával eddig nem találkoztunk. Ha ez a jövőben is így lesz, valószínűleg kibírjuk valahogy, ugyanis a külcsínhez és az árszinthez képest a belbecs - erősen zsíros érzet, mérsékelten intenzív mogyoróíz szórakoztató mandulaforgácsokkal - nem tűnik elsöprően izgalmasnak.

Goldkenn Goldbar Dark
Gyártó: Goldkenn, Le Locle, Svájc
Forgalmazó: Heinemann Testvérek Kft., Szigetszentmiklós
Beszerzési ár: - (300 g)
Összetétel: cukor, kakaómassza, mogyoró, mandula, növényi zsír, kakaóvaj, kakaópor, szójalecitin, vanillin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése