Pizza a Verandán, árvíz után

Robertino Cavalera pizzaszakács nevével Horgászó Séf blogján találkoztam, aztán a faszbukoldalán látható fotókat nézegetve utunk a Kopaszi gát Veranda nevű éttermébe vezetett. Éppen levonult az árvíz, gondoltam, pipáljuk ki a talán utolsó fővárosi helyet, ahol vélhetően olasz színvonalú pizzát sütnek.


A Veranda nem is okozott csalódást, bár az olasz pizzaiolónak nem láttam nyomát, a pizzás állásban két magyar fiú dolgozott. Nem estünk kísértésbe, hogy kipróbáljunk mást is, a gát megnyitása napján ugyanis csak pizzákat és néhány desszertet kínáltak, az egyebekre még nem készült fel a konyha.


Kamilla kedvence a tonhalas-hagymás verzió (1950 Ft), én rustico pizzát (pármai sonka, fekete olíva, aszalt paradicsom, gorgonzola, 2250 Ft) választottam. Kevés fogást lehet találni a Veranda elektromos sütőben készülő pizzáin. A valószínűleg hámozott paradicsomból készült szósz elegendő, a tészta vékony, de a közepe nem ázik át, a karima roppan, de belül nem száraz és törékeny. A feltétek elégségesek, sok és tisztes minőségű mozzarellát raknak rá, ami szépen megőrzi natúr színét, nincs rápirulva. A pizza tésztája nem igazán levegős (a formázás technikája okozza, vagy nem kelesztették eleget, netán a kemence nem tud elég magas hőfokot?) és nekem sok is a különálló foltokban-csomókban megmaradó mozzarella, kissé laktatóvá teszi ezt a könnyű ételt, legalábbis úgy, hogy Kamilla szokás szerint nekem adományozta a saját pizzája negyedét.


Azért maradt még kapacitásom, vagy inkább kíváncsiságom desszertre. A Capri csokoládétorta epres mascarponekrémmel (1090 Ft) lisztmentes, intenzíven csokis és vonzóan szaftos állagú. A krém kevésbé élvezetes, nem sok eper található benne, meg talán a fagylalt/sorbet a hőségben adekvátabb kiegészítő lenne. A látványelemről (tuile) az jutott eszembe, hogy el kellene vitorlázni lassan Olaszországba, bár annyira monoton, hogy mindig oda járunk csavarogni...

A Veranda kellemes helynek tűnik, legközelebb az öböl felőli teraszra telepszünk a sok nyárfaszötyivel és némi csatornaszaggal kényeztető dunai oldal helyett.

www.verandarestaurant.hu
(látogatás időpontja: 2013. VI. 15)

4 megjegyzés:

  1. Figyelmedbe ajánlom: Budán, a Máriaremetei út közepén, a Kerényi Frigyes utcai kereszteződésnél a közelmúltban nyitott egy olasz étterem-pizzasütő, La Bontá néven. Mást nem próbáltam, de a sonkás-mozzarellás-ruccolás, meg a tenger gyümölcseivel készült pizzájuk igazán dicséretes volt!A tészta vékony, ropogós, a feltét nem túlzó, az alapmártás a halasnál tán kicsit sok volt. Az ízek meggyőztek. Nem vagyok pizza fan, kíváncsi vagyok egy szakértő véleményére!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mackóúr, köszönöm a tippet!
      Valószínűleg láttam ezt a helyet múlt héten, a máriaremetei piacról jövet. Legközelebb megkóstolom a pizzájukat, ha arra járok.

      Törlés
  2. Elnézést, de visszavonom az ajánlást!
    Részletek nélkül: kész paradicsomleves, és 8 perc főzést igénylő spagetti felszolgálása 60 perc, a kóstolást követő heveny rosszullétre egyetlen percet sem kellett várnom...
    A személyzet változatlanul kedves, de ez még nem ok a látogatásra.
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy láttam, forgótalpas pizzakemencéjük van, ami itthon elég ritkaság, tehát a pizzát azért megpróbálom.

      Törlés