In memoriam Lila Körte

A tavalyi év legnagyobb gasztronómiai vesztesége számomra talán a Lila Körte kávézó és cukrászda bezárása volt. Nem én vagyok a legautentikusabb nekrológot írni róla, Geriék és sokan mások nyilván többször voltak, de pár sort azért rászánnék...


A Körte első megpillantásakor heveny undor fogott el: na már megint egy übertrendi b*zihely a város közepén. Aztán szivárogtak hírek különféle csatornákon, hogy jók a süteményeik. Kissé később odaszegődött a Patakiból az autodidakta cukrászból utóbb tévéarccá vált Baracskay Angéla. Egy szép meleg júliusi napon beültem az egyik lila nájlonszékbe és láss csodát, kényelmes volt.


Bent szemrevételeztem a pult tartalmát és elpárologtak az ellenérzéseim, nem műanyag sütemények várakoztak rám. A Macher 2.0 nevű málnás-tejcsokoládés példány talán az utóbbi évek legjobb cukrászdai élménye volt, és a hazavitt darabok, pl. a Gerbeaud narancsos karamell szeletére hajazó kocka vagy az Opera se okoztak csalódást.
Még egyszer voltam szeptemberben, megkóstoltam a Rose Mary nevű, az előzőeknél talán kissé kevésbé ütős kompozíciót, a kiváló csoki- és pisztáciafagylaltot, majd októberben már zárva találtam a Lila Körtét.
A Körte sose volt üres, jó helyen is volt. Vajon mi történhetett a szemlátomást nagy ambíciókkal indított vállalkozással, kitermelhetetlen volt a bérleti díj?


Nagy kár érte, mert ilyen élvezeti értékű és egyedi süteményeket nagyon kevés cukrászdában lehet beszerezni ennyiért (6-800 Ft), vagy akár drágábban. A helyén mostanában Bereznay Tamás (ex Pesti Disznó) konyhafőnökösködésével nyílt SonkaArcok nevű gasztropub sokkal kevésbé bír ritkaságjelleggel - hasonló újhullámos bisztró/bár/gasztroakármi már számos található, talán meg lehet kockáztatni, hogy egy picit unom is a szaporodásukat.

(látogatás időpontja: 2012. VII. 22, IX. 6)

Utóirat.
A cikk megjelenése után helyesbítést kérő levelet kaptam Baracskay Angélától. A lényege annyi, hogy a sütemények kóstolásakor már nem dolgozott a Lila Körtében, csak utánozni próbálták egyes saját süteményeit (pl. Macher 2.0) és jogtalanul használtak általa kitalált neveket.

7 megjegyzés:

  1. Tényleg nagy kár érte, nem is értem miért zártak be, mindig voltak vendégek, ráadásul ennél frekventáltabb helyet keresve se találhattak. Sajnos cukrászda fronton erős a visszaesés, bezárt a Lila Körte, a Lukács, a Daubner már rég nem az igazi. Hétvégén baráti tanácsra be akartuk próbálni a Le Meridien cukrászatát, de az ajtóban elfogyott a bátorságunk a luxus láttán így átsétáltunk a Gerbeaudba, ahol is 1300 ft-os krémessel vártak minket.:) Szerintem maradunk az Augusztnál és a Zazzinál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Le Meridient kár volt kihagyni, ha még olyanok a sütemények, mint amikor írtam róla...
      Van még egy ígéretes új hely, a Gundel cukrászdát nyitott az étterem mellett. A sütemények elég szimpatikusak és az árak nem vészesek (egyelőre?).

      Törlés
    2. Olyanok, sőt jobbak :) És 1050 egy szelet, ami húzós, de a Gerbeaudnál ezek szerint még így is olcsóbb.
      A Matcha-t mindenképp próbáljátok ki, veri a Royal Csokit!!

      Törlés
    3. A Gerbeaud-ban jellemzően 1300 Ft jelenleg egy sütemény, ahhoz képest az 1050 szinte már jutányos. :)

      Törlés
  2. A Lila Körtével is úgy jártam, mint a néhai NDK-val.
    Amíg mehettem volna, halogattam, aztán egyszer csak nem volt...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig micsoda kaland volt becsempészni egy-egy Practica gépet vagy objektívet... ma százezreket fizetnek érte csapatépítő tréning címen... :)

      Törlés
  3. Hát a Lila Körte nekem is kimaradt. Az NDK nem, így inkább Kubához hasonlítom :)

    VálaszTörlés