Monopoli Bar & Pizzeria - kis étlap, "nagy" pizza

Egy novemberi szombat késő délutánján a Bajcsyn levő Caffe GianMarióba indultunk pizzázni. A Nagykörúton autókáztunk, amikor az Oktogon és a Nyugati között, jobboldalt megláttam egy új Bar-Pizzeria feliratot. A kiszemelt célpontunk már zárt, visszafordultunk. Így kerültünk a nemrég nyílt Monopoliba.


A Monopoli magyar szemmel különös hely, a választék a honi olasz éttermekben megszokott kötetnyi mindenféle helyett szinte csak pizzákra korlátozódik. Az asztalok bárhoz illően kicsinyek, a székek szerencsére kényelmesek, a pizzasütő elektromos, a hátsó vizes traktus még rendezetlen - őszintén szólva nem volt túl jó érzetem első blikkre, miután lehuppantunk az éppen feladat nélküli szakács és pincér ülőhelye melletti asztalkához.


Aztán hamar pozitívba fordult a hangulatunk, a ház borai az árukhoz képest remeknek bizonyultak, a pizzák pedig elektromos sütőtől szokatlan gyorsasággal elkészültek - valószínűleg magas hőfokot tud a szerkezet. Mindkét pizza (capricciosa: szardella, olíva, kapri, articsóka, 1700 Ft; dello chef: olasz szalámi, sült paprika, padlizsán, gorgonzola, 1800 Ft) méretes és egészen kiváló volt, vékony, át nem ázott tésztával, ropogós, de mégis rugalmas karimával, kellő mennyiségű paradicsomszósszal, minőségi feltétekkel, intenzív ízekkel. Ha valahol érzékelhető mennyiségű gorgonzolát tesznek egy gorgonzolás pizzára, eleve meghatódom, mert ez ritka dolog. Ettem még egy példás-ízzel állaggal, csipetnyi sóssággal rendelkező tiramisut 450 forintért. Ha Kamilla nem ér rá készíteni, innen viszek majd haza (korábban a Toscanából hoztam jeles alkalmakra, de ott már sajnos elérte az ára a fájdalomküszöbömet).


Január elején szerettük volna megismételni az élményt, de a bár zárva volt, tájékoztatás sehol, így aznap a Veneziában vacsoráztunk. Utóbb telefonáltam, valószínűleg az olasz tulajdonos-séf vette fel a telefont. Megtudtam, nem zártak be végleg, csak kissé elfáradtak szilveszter környékén. Nyilván annyira, hogy még egy papírcetlit se sikerült kiragasztani az ajtóra...


Túlzottan nem rágtam be Domenico Campanelli úrra, január végén újabb kísérletet tettünk. Szerencsére nyitva voltak, a novemberben megismert pincért - és tán társtulajdonost - egy fogalmatlan ifjú igyekezett pótolni. A pizza (quattro formaggi, 1500 Ft) ekkor is remekelt, a lasagne (1500 Ft) pedig hasonló volt az otthonihoz, tehát húsragu és besamel rétegeiből épült fel, nem a sok helyen szokásos - számomra utálatos - homogenizált rózsaszín trutyi volt a tésztalapok között.


A változatosság kedvéért a tészta után nem tiramisut, hanem mascarponetortát (370 Ft) ettem. A semleges krémben lehetett volna picit több körte, de így is sokkal jobb volt, mint mondjuk egy műtejszínnel töltött ipari profiterol, kétszer ennyiért.


Szumma-szummárom, elkélne néhány ilyen hely Budán is. Bizakodom, hogy nem qrvulnak el, midőn elképesztő olvasottságú blogom olvasói hosszú tömött sorokban megrohamozzák őket...

1067 Budapest, Teréz körút 37.
(látogatás időpontja: 2012. XI. 24, 2013. I. 26)

18 megjegyzés:

  1. Én olvasom, mindig! Kár, hogy arrafelé nemigen szoktam éttermezni.
    Akkor használhatnám a tapasztalásodat. A gyerekeimnek viszont, akik a Képzőművészetin tanulnak, ajánlottam a blogodat, olvassák, ha el akarnak menni a barátaikkal, szerelmükkel.
    Szegeden is jó lenne, ha próbálkoznál kis eszegetéssel, kíváncsian venném, ha országos összehasonlításban véleményeznéd az itteni helyeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést, örülök, ha hasznát veszik. Az olvasottsággal egyébként elégedett vagyok, pénzt csinálni úgyse óhajtok a hobbimból.
      Szeged: március végén szokott lenni egy rendezvény Szatymazon, utána néha Szegeden ebédelek. Sok helyet így nehéz meglátogatni, Frank Sándor két csárdájában halaztam a közelmúltban, azok szerintem ár/érték alapján elfogadhatóak, ha valaki nem a hibát keresi mindenben. Ha van kedved és javaslatod, ehetnénk együtt valahol legközelebb, majd írok, ha már tudom az időpontot.

      Törlés
  2. Nagggyon jól néz ki ez a pizza.... ott a helyem. :-) Üdv Caipi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No lám, máris szereztem a cégnek egy vendéget. :)

      Törlés
  3. Szegedi éttermekről én is nagyon szívesen olvasnék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon ígérhetek ilyesmit, távolabbi vidékre kifejezetten éttermet látogatni csak akkor megyek, ha meghívnak. Március végén lesz arra dolgom, akkor Süllőcskével (vagy egyedül) megnézek egy szegedi éttermet, talán írok is róla.

      Törlés
  4. Én is kipróbáltam tegnap .
    A quattro formaggi kellemes volt. Gorgonzolát se spórolták le róla. Kicsit talán keményebb volt a tészta mint ahogy kedvelem, nem volt annyira hólyagos, de ár érték arányban kiváló. Jó tipp volt :)Üdv,Miki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A több hólyaghoz fatüzelésű kemence kell(ene)...

      Törlés
  5. Végre egy "Hapci-biztosan" jó pizzéria a közelünkben (Lehel tér). :) Hamarosan teszteljük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkora forgalmat generálok a Monopolinak, hogy szinte már belőlem élnek. :D
      Közben önsorsrontó módon egy másik olasz helyen vacsoráltunk ma. A pizza ott is nagyon jó volt, hanem a sütemények... ó, jajj...

      Törlés
    2. Ezer örömmel, addig még megtervezhetjük, hová is térjünk be.

      Törlés
  6. Szia,
    mi is kipróbáltuk ezt az éttermet. (Én folyamatosan olvasom a blogod, néha ki is próbálom, amiről írtál.)
    Valószínűleg mi rosszkor estünk be, nem volt maradéktalan pozitív élmény. 15-én délután rajtunk kívül a kutya sem volt benn. Éppen az étterem átalakítását tervezték valakivel (asztalos, építész?), szóval inkább útban voltunk.

    Ettünk pizzát ( pizza dello chef, amit te is: sült paprika nem volt rajta, gondolom, elfogyott, padlizsánt már az étlap szerint is levették, a te képeden még van) és lasagne-t, a pizza a hiányok ellenére jó volt, a másik nem rossz, de nem is kiemelkedő.
    Aztán buzdításodra kértem tiramisut, a pincérlány kiszedett egy adagot (pont a vitrin előtt ültünk, néztük), az olasz srác odament hozzá, levágta a harmadát és visszatette a tálba. Szegény lány valamit mondott, azt nem hallottam, a pincér (főnök?) jól leszúrta, hogy ne vitatkozzon.
    Ezek után még az íze sem volt az igazi, szóval lehet, nem is baj. Utána átmentünk sütiért a La Deliziába. :)

    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bánatos leszek, ha alig pár hónap üzemelés után máris leromlik a hely.
      Ha kiteszek egy étteremről írást, utána általában egy darabig nem megyek oda, így nem voltunk a Monopoliban január óta.

      Törlés
  7. Voltam pár napja.
    Nem romlott a szinvonal. Buffala pizza kimondottan jó volt. Egy egész bivaly mozzarella rá volt vágva, ami alapból egy ezres legalább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel hallom, mivel nekem tavaly nyáron volt egy kellemetlen élményem (kevésbé sikerült pizza). Azóta nem is mentem hozzájuk.

      Törlés
  8. Ajánloták ezt a kis olasz helyet, ahol szintén jó a pizza. Még nem voltam, de ami késik nem múlik. Olaszból jön az alapanyag állitolag.
    http://www.caffegianmario.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló kategória, mint a Monopoli, két olasz csinálja, jó a pizza, házi tésztákkal sajnos nem vesződnek, az ár/érték rendben van. Írok róla hamarosan.

      Törlés