Anyukám Mondta - és igaza volt

Jókat derülök, amikor újabb és újabb csodaéttermekről olvasok a gasztromédiában. A történet háttere gyakran annyi, hogy egy fényes tekintetű, pénzes tahó üzletember hirtelen vonzódni kezd a magas gasztronómia és/vagy az általa elérhető imázs iránt, s megvesz egy jó séfet az új éttermébe, majd pár újságírót/bloggert promóció céljából. A másik lehetőség, amikor valaki szívós, koncepciózus munkával, Csapody Balázs-módra felépít valamit. A végeredmény (a konyha minősége) gyakran hasonló, de inkább az utóbbi módszerrel szimpatizálok.
Felmutatható vidéki sikertörténetekre szükség van. A balatonszemesihez hasonló történet látszik kibontakozni a hátrányos helyzetű borsodi térségben. Kissé (khmmm) mulatságosnak gondoltam, amikor néhány budapesti barátom-ismerősöm pár hónapja elutazott Budapestről vacsorázni Encsre. Azért jó olasz étterem akad a fővárosban, ha nem is sok. Szeptember közepén Miskolcon túl volt dolgunk, így kézenfekvő választás volt ebédre az Anyukám Mondta.


A Dudás testvérek étterme az étlapok érkezése előtt kétszer is megdöbbent. Először a jelentéktelenségével, ahogy pár méter széles portálja megbújik egy nem túl vonzó, L-alakú épület könyökében, kifőzde és mobiltelefon-üzlet szomszédságában. Ha nem olvastam volna róla jókat szavahihető emberektől is, a külső látvány elég lenne a meneküléshez. Aztán megdöbbenünk belül is, tágas-hívogató belső tér fogad, olasz gagyiságok (pl. falfestés) nélkül, pici delikátüzlet-előtérrel, beljebb jókora kemencével és egy szemlátomást nem csak díszként szolgáló sonkaszeletelővel.


A hátsó, hosszúkás helyiségben telepszünk le, a kert mellett. Aránylag rövid étlapot kapunk, amin meglepetésemre nem számosak a tésztaételek, majd a rendelés után kiemelkedő minőségű házi kenyeret. Alighanem a vitello tonnato (kis adag: 1800 Ft) kísérőjének szánják, üdvözlő falat nincs. Ezen végül is nem csodálkozom, hiszen az ételárak pesti szemmel a Don Pepe-Il Treno szinten vannak, sőt, a saját készítésű limonádék-szörpök sincsenek a "jobb" fővárosi helyeken megszo(k/p)ott sztratoszférikus magasságba árazva...


A tonhalkrémes borjú talán a legjobb, amit eddig itthon ettem. Nem nagy a mezőny egyébként, a Kriziában kóstoltam még élvezhetőt. Aztán érkeznek a messze földön híres pizzák (siciliana: szardella, kapri, olíva, 1590 Ft és rossa: csípős olasz kolbász, sült paprika, rikotta, 1690 Ft), Dudás Szabolcs művei. Tavaly a Várban a borfesztiválon mobil kemencében kisebbet csináltak, ezek ahhoz képest szinte laktatóak. Nem hiszem, hogy van pizzaimádó, aki fogást találna rajtuk: a karima roppan, de nem száraz, a közepe vékony, de nem ázott szét, a szósz ízes, a mozzarella nem műanyag és nem égett meg, a feltétek minőségiek és elégségesek, de nem túlzott mennyiségűek. A sült paprika számomra extrán érdekes, édeskés ízével ellenpontozza a csípős kolbászt. Mit lehet még mondani? Hurrá!


Nem vagyok éhes már, de kíváncsiságból kérek egy tiramisut (690 Ft). Méretes adag van a csuporban, beltartalomra ez is olyan, amilyen max. 3-4 helyen található még az országban: kellően krémes, intenzíven kávés, alig édes, a piskóta szép homogénen át van itatva, de nem ázott trutymóvá. Boldogságomra nem szórnak rá cukrot és nem tesznek mellé (mű)tejszínhabot se.


Szumma-szummárom, az Anyukám Mondtában első merítésre nagyon rendben van minden. Ez a teljesítmény Veronában nem lenne meglepő (bár ott se általános), Encsen és a fővárosunkban viszont még az. Tehát ha nem is Budapestről, de Csobádról legközelebb is Encsre autózunk ebédelni...

www.anyukammondta.hu
(látogatás időpontja: 2012. IX. 13)

14 megjegyzés:

  1. Már évek óta készülök hozzájuk... Jövő év elején mennünk kell, ez nem vitás. :))

    VálaszTörlés
  2. Na, nem hitted el, hogy nagyon komoly a hely, megéri az utazást, hát tessék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhittem, hogy jó a hely, de most se gondolom, hogy megéri az utazást Budapestről - ha ebben kiegyezhetünk. :)
      Nincs olyan magyar étterem, amiért autóznék önálló programként 5 órát, és valószínűleg nem is lesz egyhamar.

      Törlés
    2. Pedig szerintem nem nagyobb durranás, mint mondjuk egy koncertért vagy kiállításért (vagy akár egy jó horgászhelyért ;)) utazni órákat. Ha már ott vagy, akkor meg természetesen úgyis sétálsz egyet a környéken, meg körülnézel.

      Törlés
    3. Mondasz valamit... Hamid Drake-et megnézni pl. elautóztam Őriszentpéterre... az jobban érdekelt, mint egy jó vacsora.

      Törlés
  3. A toszkán pacal elég meggyőző volt számomra ott. A pizza is remek. A szervíz gyenge volt, kétszer kaptuk meg az előételt, rossz főételt kaptunk és a desszertet elfelejtették :)) De kiengeszteltek, hogy a desszertet ajándékba kaptuk a sok ballépés miatt . Ha Borsodban járok mindenképp felkeresem újra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez már nem is gyenge szerviz, hanem a tévedések vígjátéka...

      Törlés
  4. Hja kérem, Budapestről könnyű nem utazni 5 órát egy étteremért, amikor ott koncentrálódik a magyar magas gasztronómia 80%-a. Már ha nem több.
    Aradról másképp néz ki a dolog. Itt néha felkerekednek az emberek csak azért, hogy egyenek Szegeden egy jó halászlevet. Oda vissza 4 óra, hacsak Makón fel nem megy az ember a pályára. (Akkor 3 óra 20.)
    Más.
    Látom, ezúttal is engedtél pizzaimádatodnak s partnered szintén. Nagyon jók a pizzán kívül ételek is, egy egyetlen fogás nem volt, ami ne ízlett volna, pedig voltunk vagy 8-an s mindenkinek végigkóstoltam az ételét. Mellesleg én is pizzát ettem, tenger gyümölcseivel, életem legjobb pizzája volt, pedig ettem jó pár helyen jót ebben a műfajban Nápolytól Budapestig.
    Jut eszembe, mit szólsz az Alessio pizzájához?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha minden kötél szakad, jól elvagyok magas gasztronómia nélkül. :)
      Az Alessio pizzájával elégedettek voltunk, de még csak egyszer kóstoltuk (ketten ettünk egy tonhalas-hagymást). Lassanként lesz 10 hely Budapesten, ahol szívesen eszem pizzát...

      Törlés
    2. ...mondtam én, hogy...nem rossz az Alessió ;-)

      Törlés
    3. Tegnap pont ott voltunk. Kifejezetten jó volt minden, különösen a halleves - írok majd róla.

      Itt fent rikottahalmocskák vannak az egyik pizzán, az nem mozzarella.

      Törlés
  5. a Pizza Rossa-n soknak tűnik az egyben-mozzi :-P
    (csak kép alapján és csupán kötözködésből mondom)
    sajnálom, hogy még nem voltam...

    VálaszTörlés
  6. Én Encsen születtem, és nőttem fel, néha szüleimet meglátogatom, így járok a városban, de még nem voltam itt. :D Nem gondoltam, hogy ilyen jól főznek. Köszi a posztot, ha legközelebb hazamegyek, elviszem szüleimet egyet kajálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó étvágyat!
      Ha szeretik a pizzát a szüleid, azt nem szabad kihagyni.

      Törlés