Harcsa Csárda - ha süllő nincs, jó a Harcsa is

Nemcsak betérni lehet sokféleképpen egy étterembe, hanem visszatérő vendéggé válni is. Sajátos módja ennek, ha a csészényi pontyhalászlevet követő, egyébként kellemes somlóiban a vaníliás krém savanykás, viszont a kedves, riadtnak, vagy inkább hullafáradtnak tűnő pincérnő megkérdezi a vendéget, hogy ízlett a vacsora. Az eszmecsere után a teljesen elfogyasztott, időben nem kifogásolt somlói nem szerepelt a számlán.
A jelenet a százhalombattai Harcsa Csárdában zajlott júniusban, egy eredménytelen dunai süllőzést követő igen kései vacsorán.


A Benta partjához közeli épület mellett többször elmentem már. Korábban olasz étterem üzemelt benne, nem volt hozzá nagy bizodalmam; majd csendben halas hellyé alakult. Azon a júniusi éjszakán hirtelen döntöttem a betérés mellett, és nem döntöttem rosszul, mert a pontyhalászlé (fél adag, 645 Ft) jó, harmonikus volt. Nagyobbacska pontyból származó, de kifogástalan ízű, szálkátlanított szeletet főzött a szakács a csészényi lébe, mellé remek fehér kenyeret ettem. A somlói (590 Ft) is rendben lett volna, ha nincs az a fránya citromos mellékíz - a piskóta frissnek tűnt, a hab valódi volt.


A barátságos árak és ügymenet hatására családosan kétszer visszatértünk, ekkor a gusztusos fabútorzattal berendezett teraszon üldögéltünk. A bográcsnyi pontyhalászlé (1290 Ft) édesanyámat is meggyőzte, bár a lé sűrűsége akkor nekem túlzott volt, közel a "megáll benne a kanál" szinthez. Boldogabb városokban még van valódi kenyér megfizethető áron: Harcsáék az érdi Kati Mami Sütöde battai fiókjából szerzik be a halászlé mellé adott foszlós fehér csodát. Atyám imádta a minden elemében kiváló Újházi tyúkhúslevest (790 Ft), amivel szinte jól is lehet lakni. A magyaros gombaleves (550 Ft) házias-paprikás ízű, kb. ilyet készít otthon édesanyám.


Kamilla elégedett volt a bő szaftú, jó halból készült harcsapaprikással (1990 Ft). A marhapörköltnél (fél adag, 1043 Ft) jobbat keveset kóstoltam, ehhez képest a szinte menzai ár és a fővárosi viszonylatban egész adagnyi mennyiség nagyon meggyőző.


A kedvező tapasztalatok hatására kipróbáltam az étlapon szereplő egyik legdrágább ételt, ami az egyetlen komolyabb csalódásnak bizonyult. A erdeigombás szarvasragut házi burgonyafánkkal (2800 Ft) nem lehet fél adagban kérni, ez az álmoskönyv szerint nem jelent jót, de azért nem tántorodtam vissza. A fáradt ízű húsokat kísérő, nem erőteljes szaft kissé frakcióira bomlott, míg a burgonyafánk a házi készítés ellenére kevéssé élvezetes volt, mivel nem sütötték át eléggé.


A desszertválasztékot lehetne fejleszteni, az engem leginkább érdeklő házi rétest egyik látogatásunkkor se lehetett rendelni. A túrógombóc (690 Ft) viszont egyszerűen tökéletes: könnyű, remegős, intenzíven túrós.

Néhány azonos étel összehasonlítása alapján a Harcsa Csárda konyhája tán picit elmarad a vízparti konkurenciáétól, de az ár/érték kedvező aránya okán ez a hely is bőven megér 25 kilométernyi autózást Budapestről.

Konyha: 5.5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár-érték arány: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.harcsacsarda.hu
(látogatás időpontja: 2012. VI. 6, VI. 11, VII. 21)

3 megjegyzés:

  1. [Nem tudom, mi folyik itt a Bloggeren. Olyan már volt, hogy megírt posztom eltűnt, hozzászólással viszont ilyen még nem fordult elő. Most visszateszem a legutóbbit.]


    eSzGé új megjegyzést írt a(z) "Harcsa Csárda - ha süllő nincs, jó a Harcsa is" című bejegyzésedhez:

    Hapci Mester! Legyen már Facebook fiókja legalább a blognak... Olyan jókat írsz mindig, úgy lájkolnám. :)) Most a kenyér és a túrógombóc rövid, de velős minősítése után el kell menjek enni valahóvá valami túrós pésüteményt. :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm a támogatást, de még mindig nem kedvelem a "közösségi" oldalakat és egyáltalán, az alternatív internet kiépítésére való törekvést - elég időt töltök a virtuális világban így is.
      Talán, ha ezen múlna a megélhetésem, vagy alig olvasna valaki nélküle, akkor csinálnék faszbukoldalt, de egyelőre egyik se fenyeget.

      Törlés