A tavalyi erős indulás után másodszor rendezték meg a budapesti csokoládé- és édességfesztivált. A terület és a kiállítók száma közel duplájára nőtt.
Tegnap este jártunk a Várban.
Az első benyomás a 2000 forintos belépő. Nem kevés egy alapvetően fogyasztási célú látogatást feltételező rendezvényen. Egy tábla csokit kapunk a karszalag mellé ajándékba. Ketten.
Kissé megszaporodtak a nem profilba illő kiállítók. Nyilván egy magyar fesztiválon lacikonyhának lennie kell, de az egészségügyi célzatú ilyen-olyan csodaeszközöket promotáló standokat nem tudom mire vélni. Azt se teljesen értem, hogy ennyi szeszes fesztivál mellett itt minek vannak boros és pálinkás standok, bár ezeket kétségtelenül remekül össze lehet kóstolni a csokoládéval, s elmerengeni az ízharmóniák kialakulásán vagy ki nem alakulásán.
Az árusok közül sokan nem a tavalyi helyükön találhatók, a színpad közelében pedig a Bon-Bon együttes (haha) hangereje lehetetlenné tett bármi beszélgetést. Így aztán nem hallottam, hogy a Cadeau méretes szilvás bonbonja folyadékot tartalmaz, kettéharapva azonnal leöntöttem magam...
Azért nem csak nyűgösek voltunk, láttunk-kóstoltunk-vettünk szimpatikus dolgokat. Leginkább S. Nemzetes Krisztinánál vásároltunk be, mivel tavaly a Hernyákék részére készített levendulás töltött táblája egészen lenyűgözött. Most éppen elfogyott, de narancsos, valamint vörösboros és homoktövises étcsokoládékat vettünk helyette, meg néhány izgalmasnak tűnő bonbont.
A bonbonok terén megerősödött a tavalyi meglátásom, miszerint rengetegen gyártanak ilyesmit, de az igazán minőségi (= intenzív ízű, nem túlédesített) darabok már sokkal ritkábbak. Csiszár Katalin (Rózsavölgyi) és a Zangio idén a koncert sújtotta területen árusított, így őket kihagytuk, míg a más standokon vásárolt példányok finoman szólva nem voltak meggyőzőek.
Sok olyan márka megjelent, ami a hipermarketek állandó beszállítója, tehát nagy érdeklődést belőlem nem vált ki egy ilyen rendezvényen, kézműves és izgalmas csokoládéból viszont kissé foghíjasnak tűnt a választék a megszámlálhatatlan csokoládéüzlet jelenléte ellenére is. Nem láttam Amedei, De Bondt, Michel Cluizel és Valrhona csokit, de a hazaiak közül is hiányzott pl. Flamich Gábor és a Pelle-Molnár páros, persze az is lehet, hogy csak nem vettem észre őket.
Az ennivalókra nem lehet panasz, az átlag gasztrodzsemborikat meghaladja a felhozatal minősége. A sok édességet talán egy karéj tejföllel megkent, Árpás László-féle etyeki sonkával letakart biatorbágyi kenyérrel legjobb lefojtani, de gusztusos és megfizethető pizzákat sütögetett a Trattoria Toscana legénysége. Néhány cukrászda is felvonult, a süteménykínálat színvonalát talán a változatos jelző fedi megfelelően.
Idén kedvez az időjárás a fesztiválnak, se túl hideg, se túl meleg nincs - a csokik nem olvadnak, nekünk pedig nem kell sok forró csokit inni. Ma még fel lehet menni a Várba, 9 után fizetni se kell a belépésért...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Tegnap este voltam én is, ezek szerint elkerültük egymást. Nekem is az volt a tapasztalatom, hogy nagyon sok volt a gyenge minőség, illetve a kinti kínálat kb. fele megvásárolható a szupermarketekben. Kifejezetten rossz csokikat/bonbonokat is "volt szerencsém" kóstolni. Le kellett volna gyűrnöd a hangerőt, mert tényleg a legjobbakat hagytad ki (Rózsavölgyi, Zangio, Harrer).
VálaszTörlésTavaly pont ettől a háromtól vásároltam még, de tényleg elviselhetetlennek találtuk a színpad környékét.
TörlésIgazán jó sütit is hozhatott volna valaki, a flódni nekem túl tömős helyben fogyasztásra, az egyebek meg... khmmm...
A múltkori oxfordi kajafesztiválon kipróbáltuk azt, hogy a csokihoz sötét rumot ittunk. Eszméletlen. Egészen eddig nem gondoltam volna, hogy a megfelelő minőségű csokit a megfelelő minőségű rummal párosítani ennyire jó.
VálaszTörlésAmikor még Budapesten laktam gyakran jártam a Choxolat nevű csokizóba. Két leányzó csinálta, náluk lehetett kapni rendszeresen kézzel készített bonbonokat, különleges kávékat és forró csokikat. A hely nagyon kicsi és családias, de azért a forrócsokiért valahogy soha nem bántam, hogy idegenek ülnek mellettem (gyakran külföldiek). Egyik karácsonyra még szaloncukrot is rendeltünk tőlük, amit szintén kézzel készítettek egy kis "műhelyben". Engem mindig lenyűgöztek. A New York Times-ban egy cikket is találtam róluk: http://travel.nytimes.com/travel/guides/europe/hungary/budapest/70928/aztek-choxolat-cafe/restaurant-detail.html
Azt a helyet én is szerettem télen, rég jártam ott. Megvan még?
TörlésA tábláikat Csiszár Kati gyártmányának gyanítottam...
Igen, a Choxolatban lehetett egy ideig kapni Kati csokijait, én ott ismertem meg.
TörlésHapci: Végül nem kóstoltam, de cukrászdáknál a Cinnamonroll (ha jól emlékszem a nevére) szimpatikusnak tűnt, nem próbáltad?
2011 áprilisban voltam ott utoljára. Remélem még megvan, tervezem, hogy legközelebb, ha otthon leszünk, benézünk megint.
TörlésEhran: láttam a Cinnamont a sétánk végén, de ránézésre valahogy nem éreztem vonzónak a süteményeiket. Lehet, hogy tévedtem.
TörlésA hazai cukrászdák kb. 99 százalékának süteményeit nem szoktam vonzónak látni. Az arány kissé növekedhet, ha meg is kóstolom őket...
Még üzemel a hely! :D Várunk szeretettel mindekit!
TörlésÖrülök, hamarosan betérek egy forró csokira. :)
TörlésVasárnap este mi is kimentünk, nagyjából hasonló tapasztalatokat szűrtünk le. Pozitív élmény volt Szabó Tiborék felfedezése, korábban nem is hallottam róluk és nagyon jók a csokiaik.
VálaszTörlésKedves Hapci,
VálaszTörlésCsak látogatóba mentünk ki mi is, mert pofátlannak tartjuk a helypénzt, amit elkérnek a rendezvényért. Mindenesetre jólesett, hogy a hiányoltak között említettél meg bennünket :-)
Novemberben ismét lesz Kézműves Magyar Ízek vására, ott viszont személyesen kint leszünk a férjemmel.
Üdv: Pelle Kriszta
Ettem már pár jó csokit tőletek...
TörlésMilyen volt az árfekvés, borfesztiválos (4-500 rugó plusz ÁFA egy stand)?
Ha fesztiválszervező lennék, azt csinálnám, hogy k. sok pénzt kérek a kiállítóktól és a látogatóktól egyaránt...
Ennek örülök :-)
TörlésTöbb százezres a stand, a fél faház ha jól emlékszem 250+áfa, szerintem nem kitermelhető ebben a termékkategóriában. Ráadásul négy napra elhúzták, mert így többet lehet kérni.
Sokan azt teszik, amit írtál: mindenkitől pénzt szednek be. Csak egy idő után besokallnak a látogatók is, a kiállítók is. Mert régebben valahogy úgy ment a dolog, hogy ha a látogató fizetett, akkor kevesebb volt e helypénz egy rendezvényen, és vicaverza.
Így aztán mi már igen kevés rendezvényre megyünk ki. Igen nagy vonzerőt jelent a három éves kislányunk, és vele csak kevés rendezvény veszi fel a versenyt :-)