Az Atakám első éve

Tavaly az egyik legörömtelibb gasztronómiai történés Budán az Atakám Bisztró megnyitása volt a Batthyány tér mögötti Iskola utcában. Szokatlan módon a csapat a fényéből sokat vesztett Hoventa kiállításon promotálta magát először. Nem tudom, ez összességében mit hozott a konyhára, én ott figyeltem fel rájuk.


Az első, novemberi ebédeléskor úgy tűnt, hogy a Pesti Disznó budai mását szándékoznak létrehozni, vagyis egyszerű, tradicionális ételeket (pl. pásztortarhonya, aranygaluska) kínáltak tisztességesen elkészítve, rendkívül alacsony áron (950 Ft/3 fogás). December elején hirtelen változott a koncepció, a gourmet műfajra és széles választékra álltak át délben, az ár több, mint duplájára (1850 Ft) emelkedett. Én persze örültem, az addigi ebédvendégek valószínűleg kevésbé.

Fokhagymakrémleves (2012. II. 17)

Az Atakám étlapján főleg magyar(os) klasszikusok szerepelnek kissé átdolgozott-könnyített kivitelben, francia-mediterrán vonulattal kiegészítve. Az ebédmenüben inkább elereszti magát a séf, volt olyan hét is, amikor szerintem az átlag látogató a kínálat nagyobb részéről a név alapján el se tudta képzelni, mi lehet. Budapesten talán itt találkozhatunk legnagyobb eséllyel a kokovennel, kasszulével, böfburginyonnal, krépszüzettel és társaikkal, illetve néha a keleti ízekkel is kacérkodik a stáb. Szerencsére tudják, hogy a kokoven semmivel se magasabb rendű étel, mint a paprikás csirke, az á la carte választékhoz hasonló tételek rendszeresen megfordulnak az ebédmenüben. Az árak este se vészesek, de gyarló az ember, többnyire ebédelni járunk.

Harcsapaprikás túrós csuszával, pörccel (2012. IV. 12)

A krémleveseket kiválóan készítik a szakácsok, ennyire selymes és intenzív ízű darabokat csak a legjobb helyeken kínálnak. Különösen emlékezetes volt számomra a gyömbéres sárgarépakrémleves és a fokhagymakrémleves, az utóbbinak majd elkérem a receptjét Nánási Lajostól, ha lehet. Kiválóak a húslevesek, de ezekről inkább atyám tudna beszélni, én ritkán rendelek ilyesmit.


Igen finomak a modern, rántás nélkül főzelékek, ezek közül a pontyot kísérő karalábéfőzelékre gondolok különösen jó szívvel. Szépen, precízen sütik a húsokat, gyakran találkozhatunk belsőségekkel is.


Minden héten szerepel házi tésztaétel az ajánlatban, kis szerencsével a szimplán jó darabok mellett egészen emlékezeteseket is kifoghatunk (paradicsomos spagetti kolbásszal, nyitott zelleres lasagne provence-i zöldségekkel és parmezánnal).


A desszertvonalon magyar és francia klasszikusok (somlói, Gundel palacsinta, az a bizonyos narancsos palacsinta) váltják egymást szezonális gyümölcsökből készült, visszafogottan édesített tortácskákkal-pitékkel. Legutóbb egrestortát ettünk szederrel. Nagyon jó volt, egyedül a Csalogány 26 desszertjeit idéző méretek miatt szomorkodhatnak a hozzám hasonlóan desszertbuzi vendégek.
Az ebédünk mellé rendelhetünk barátságos árú (300 Ft/dl) és elfogadható minőségű borokat, és számos más étteremmel ellentétben nem a limonádén óhajtják bepótolni az ételek csekélyebb haszonkulcsát.


Nincs olyan megfizethető hely, ahol minden szép és tökéletes, legfeljebb akkor, ha a dalnokot (szakíró/blogger) megveszik. A főételek adagjai nem hatalmasak, időnként a termetesebb vendégnek hiányérzete adódhat; és ettünk kevésbé jókat is. Legelébb a kb. 5 db - mogyorónyi - húst tartalmazó, igen egyszerű ízű csirkeosztriga-curry jut eszembe. Aztán egy sárgadinnyekrémleves, aminek az íztelen, kesernyés, sőt, enyhén dohos alapanyagát jobb lett volna a kukába tenni, helyette a szakácsok megpróbálkoztak ezzel-azzal feljavítani (nem sikerült, pontosabban a végeredmény nem volt dinnyeízű). A csirkemellből itt se tudnak csodát kihozni, rántva (csirkemell spenóttal és burgonyapürével) is szárazkás lett. A hely emblematikus köretének számító paradicsomos bab egyszer túl kemény maradt.
A problémás ételek számos látogatásunkhoz képest elenyésző arányt képviseltek, így jelenleg Budán az Atakámba járunk legszívesebben ebédelni.

Ebédmenü minősége (1-10): 7.5 (konyha: 4.5, adag: 1.5, választék: 1, bónusz: 0.5)
Árszint: 3.5 (középkategória)
Ár-érték arány: 2.1 (minőséggel arányos árak)
www.atakam.hu
(látogatás időpontja: 2011. XI. 7, XII. 23, 2012. II. 17, IV. 12, V. 30, VII. 27, VIII. 13)

6 megjegyzés:

  1. Még a végén azt hihetik egyesek, hogy összebeszélünk, miközben nem is ismerjük egymást :)

    Az Atakámban nekem is pont ilyen tapasztalataim voltak, annyi különbséggel, hogy ottjártamkor nem volt mellélövés. De ha én is ennyit járnék oda, biztos beleakadnék egybe-kettőbe.

    Az Atakámot nagyon sokra tartom, minap ajánlottam egy társaságnak, aki emberi áron akart jót a Vár közelében. Az 1850 ftos díjszabás méltányos, s a választék délen is korrekt. Örvendetes, hogy egyre több ilyen hely nyílik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél is többször voltunk, de csak azokat az alkalmakat tudom, amikor fotóztam is.
      Egyeztethetünk időpontot egy közös ebédre... :)

      Törlés
  2. kedves hapci, tegnap volt szerencsénk a fent nevezett helyen vacsorázni, elégedetten távoztunk. egy-két apróbb nüansz volt, de összességében elmondható, h ez egy remek hely, nagyon is éremes ide járni.
    kérdezném, h te , mint a hallevek egyik rajongója, kóstoltad-e a halászlevüket, sztem igazán jó ízű, nagyon-nagyon rendben van...

    ami kicsit zavart (ez hosszúnak tűnhet, de apróságok):
    belső tér kialakítása:olyan mint amit nagyon egyszerűnek terveztek (eddig rendben), aztán tele dobáltak minden félével...sok...

    a leveseknél lehetne egy kicsit több a véálaszték, tudom nem egyszerű, de 3-ból 2 erősen paprikás étel (hallé, gulyás) sztem lehetne mellé két más jellegű is, nem csak egy, persze ha a konyha bírja...

    a pincérlány nem kérdezte meg, h kérünk-e a halászlébe erőspaprikát, alapból kis hegyes-erős kockákkal szervírozták, ami amúgy nagyon finom volt, de párom sajnos nem bírja, de ezt könnyen áthidaltuk (kiettem belőle :))

    a hölgy hozott egy kosár kenyeret, ami kinézete, állaga alapján nem hasonlított a beszámolókban megismerthez...ezt észlelve csalódottság ülhetett ki az arcomra, a tulajdonos azonnal megjelent egy kosár ropogós, mennyei házi kenyérrel

    a báránycsülök köretének szánt szalonna tökéletes állagú volt, de eléggé kihűlt...
    a másik köret az étlapon köményes parajként volt feltűntetve, ami nekem fura volt, ráadásul a köményért nem annyira rajongok, de szerencsére nagyon finom római köményes spenótot kaptam

    párom főételnek malacscsülköt kért cistorával...nekünk ez az étel mustárért kiálltott, de a konyhán sajnos csak vadhideg magos dijonival tudtak szolgálni...

    DE mindezek ellenére nagyon jól éreztük magunkat,
    egyszerű, de remekül elkészített ételeket ettünk, a húsok és a halászlé betétje tökéltesen voltak elkészítve, a tulajdonos figyelmessége példaértékű, nagyszerű élmény volt, csak így tovább!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnapelőtt ebédeltem ott, pont halászlevet. Példás volt, egész pontosan az első bajai stílusú lé, ami nagyon ízlett.
      Elvileg este is kapható az ebédmenüben szereplő krémleves, ha addig nem fogy el...
      Azt gondolom, ezen az árszinten nem lehet minden tökéletes - nem is az. Például a csülök roppant kevés ehető részt tartalmazott legutóbb, á la carte áron lehetne/illene még egy darabot tenni a tányérra.
      A tulajdonos igen lelkes, szinte mindig bent van. Szimpatizálok vele, mivel hasonló helyet csinálnék én is, ha még valaha belevágnék a vendéglátásba...

      Törlés
  3. Nem értek veled egyet Hapci. Igenis, legyen "ezen az árszinten" is minden tökéletes. Ez olyan magyaros önáltatás már megint. Ami az Atakámot illeti: tavasszal olyan bakit csináltak, ami megbocsáthatatlan, és én azóta nem teszem be a lábam oda. az étlapon "apró szemű lencse és kacsanyelv" köret helyett hagymás tört krumplit hoztak (se szó, se beszéd!), de a számla nem tükrözte ezt az önkényes változtatást. Észrevételemre a válasz: "olyan kevesen kérték a kacsanyelvet, hogy többé nem lesz, a lencse meg elfogyott!" mit mondjak, nem elégített ki a válasz. Kár, pedig nagyon hittem a helyben..., de hát Mo-on vagyunk :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is kipróbáltam a vendéglős létet, talán ezért elnéző(bb) vagyok, bár a változtatást illene jelezni, hiszen lehet, hogy pont azért az elemért választotta az ételt valaki.

      Törlés