A kamuzás jobban bosszant, mint a szimplán ócska termékek. Manapság egyre terjednek a "kézműves", "nagymama módjára", "régi idők ízei" és egyéb marketing-bullshitekkel feldíszített ipari cuccok, lelőhelyeikről, a magyar zászlókba öltözött hiper-szuper marketekről és diszkontokról nem is beszélve.
Mi is van egy ilyenben? A cukor mellett még glükóz-fruktózszörp? És jó sok citromsav, a túlzott édesség kiegyensúlyozására?
Kedves háziasszonyok! Csak nehogy így...
Ellenpontnak mutatok egy valódi, háziasszony módjára gyümölcsből és kevés cukorból készített ribiszkelekvárt is. Még 2010 őszén vettük a noszvaji szilvafesztiválon, most ettük meg.
Közszolgálati tevékenységem részeként felhívtam a készítőt és megtudtam, hogy Budapesten a KÖKI Terminálon (Jó Hús) és az újpesti piacon (Melonik Mihály) kaphatók a lekvárjai.
Feketeribiszke dzsem háziasszony módra
Gyártó: Pacific Óceán Kft., Vác
Beszerzési ár: kb. 500 Ft/400 g (Spar)
Összetétel: feketeribizli (35 g gyümölcs/100 g), cukor, glükóz-fruktózszörp, pektin, citromsav
Feketeribizli lekvár
Gyártó: Majnár Józsefné, Noszvaj, József A. u. 2.
Beszerzési ár: kb. 800 Ft/450 g
Összetétel: feketeribizli, cukor (30%)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Igen, öröm ilyet is látni.
VálaszTörlésSzerencsére egyre többen gyártanak tisztességes lekvárokat.
TörlésAz a probléma, hogy ezek jellemzően nem láthatók a nagy bolthálózatokban, és/vagy az átlag fogyasztónak megfizethetetlenek (800-1000 Ft/20-25 deka).
Az előbbinél megmutatták a cukornak a ribiszkét, az utóbbinál a ribiszkének a cukrot. :) De sajnos Hapcinak van igaza, a jó lekvárt sajnost horror áron árulják, még szegény termelők is, nem hogy még a polcpénzt (azt a pár milliócskát) is be tudnák építeni az árba, amit a Tesco vagy a Spar elkér. :(
VálaszTörlésSparban minap láttam új saját márkás prémium terméket, a Tarpa Manufaktúra gyártja, és kb. egyezik az árfekvése az eredetivel (850 Ft/200 g, ha jól emlékszem). Ez a budai felső középosztálynak elmegy, nekem is, talán, csak ennyit már nem vagyok hajlandó költeni rá.
TörlésAz alternatíva az underground források (piac, stb.) felkutatása vagy a saját főzés, de valljuk be, a jó kézműves gyártók minőségét otthon sem egyszerű elérni.
A lekvárok tekintetében konzervatívok vagyunk. Kizárólag itthon készültet fogyasztunk.
VálaszTörlésEgy kivétel van, de az nem is lekvár valójában, de az étkezésben a lekvárok helyét foglalja el: a Lemon curd.
Ezt viszont (biztos sznob vagyok... :-D) Angliából szoktuk küldetni az ottani ismerősök valamelyikével.
Meg kellene már kóstolnom (lemon curd)... lehet, hogy még nem vagyok eléggé sznob? :D
TörlésLehet... :-p
TörlésA Culinarisban lehet kapni egyébként, de jelentősen túl van árazva, mint minden.
Régebben volt a Tescokban is, de egy ideje nem lehet kapni. Nyilván kevesen érdeklődtek utána. (mondjuk az nem is volt annyira finom fajta)
Még soha semmit nem vettem Culinarisban. Egyre gyanúsabb, hogy nem vagyok eléggé sznob... :)
TörlésDe ezt most kipróbálom, köszi a tippet!
Nem is értem, mit keresel a gasztro-körökben, ha még semmit nem vettél a Culinarisban! :P
TörlésMeg kóstoltam a csipkebogyó lekvárt. Borzalmas!!!!!
VálaszTörlésEzek szerint a "minőség" az eltelt 8 év dacára stabil. :D
Törlés