Déryné - a titkos étlapú bisztró

A Déryné tulajdonosával, Kovács Kristóffal jókat (?) vitáztunk az egykori Szindbádék blogon. Tavaly év vége felé kaptam tőle egy meglepő sms-t, kb. ennyi volt: "Rég jártál nálunk." Az ezt követő üzenetváltásokból megtudtam, hogy a bisztró árai közelebb kerültek az átlagos polgárok pénztárcájához, a Vuitton-táska/luxusdísznő felhozatal csökkent, valamint az utcát eltorlaszoló Bömbi és Merdzsó terepjárók is megritkultak (nagyjából ezek miatt nem látogattuk a helyet). Persze, nem biztos, hogy ez Kristófnak örömteli állapot, de azért úgy vezette elő, mint szívének kedves változást. Vártam, hogy kiterjedt családi és baráti körömmel együtt meghív 4 fogásos ingyenvacsorára, ez nem történt meg. Azért elmentünk a Dérynébe...


A táblára nem látunk rá a szagelszívótól és egyéb, konyhatechnikai-dekorációs elemektől, a pincér pedig nem mondja el a napi ajánlatot. A standard étlap zavaróan szűkös, de Kamillát kivéve találunk szimpatikus tételeket. Kenyér és vaj érkezik, finomak. A kenyér majd elszáll, gyanítom, ezt a tömeg/térfogat arányt kizárólag hagyományos alapanyagokkal nem lehet elérni, de itt nyilván szofisztikáltabb segédanyagokat használnak, mint az Auchanban...


Megpróbálom komolyan venni magam... tehát a levesek jók. A consommé (750 Ft) nagyobb dicséretet nem kaphat, mint hogy húslevesbolond atyámnak is ízlik, csak a nevét képtelen kimondani. A sajtkalapos francia hagymaleves (1650 Ft) is igen jó, bár igazság szerint a honi, tejszínes verzió is jól tud esni, ha nem viszik túlzásba a tejszínadagolást.


Korábban többször ettünk itt különféle pörkölteket-paprikásokat, ezek nem mindig tetszettek a paradicsomos ízvilág miatt. Talán az új séf (Ekler Viktor) szakított a paradicsomozással, mindenesetre a marhapörkölt tojásos nokedlival (2850 Ft) a legkényesebb igényeknek is megfelel. Lábszárból készült, a hús puha, a szaft erőteljes, a nokedli ruganyos; az adag emberes, a végén be kell segítenem atyámnak. Ezt azért tudom megtenni, mert a lazacos ravioli (2850 Ft) korántsem rengeteg. Jó ötlet, hogy a tésztát lehet kisebb (előétel) és nagyobb adagban is rendelni, de a nagyobb adag is csak 4 db raviolit jelent. A táskácskák tartalma kellemes, de a tészta picit törékeny és száraz hatású.


Kamilla bécsi szeletet (2480 Ft) eszik ecetes burgonyasalátával (550 Ft), és elégedett, annak ellenére, hogy a bécsit nem borjúból készítik (le van írva az étlapon). Negyedik főételünk, a zöldséges lasagne (2450 Ft) sütőpapírral bélelt öntöttvas edényben érkezik, szaftos és jó arányban tartalmazza az összetevőket: jó olasz helyen is büszke lehetne rá a konyha.


Nekem a legfontosabb a desszert és belém fér a legtöbb, kérek még fél adag (1 db) túrógombócot (480 Ft). Szokták emlegetni a Náncsi Néni "legendás" túrógombócát (én nem találkoztam vele, pontosabban inkább grízgombócnak nevezhető valamivel találkoztam a Náncsiban), az remélhetőleg legalább ilyen könnyű és ízes volt, amikor a legenda képződött. Kiváló tejfölt tesznek mellé és rengeteg cukrot, talán hogy a zónaadag ellenére meglegyen a kellő energiabevitelem...
A számla 1 palack Konyári vörösborral (4800 Ft) és 1-1 vízzel, őszilével, espressóval és cappuccinóval 22000 Ft, ami korántsem túlzás. Vicces, hogy ez a mondén, kezdetben celebekkel zsúfolt bisztró a klasszikus ételek egyik legjobb lelőhelye ma Budapesten, az adagok is (többnyire) tisztességesek.
A Déryné honlapján nem találhatók árak. Kezdetben a viszonylag drága ételekben és a borok sztratoszférikus árképzésében gyanítottam ennek okát, de mára tanácstalan vagyok. Faszbukon olyat is láttam, hogy lájkolás után megtekinthető az étlap... hát, muhaha, lájkoljon a déli szél... bár most éppen nem működik a honlap, talán végre csinál valamit a médiakompatibilis tulajdonos.

Konyha: 7 (kiváló)
Árszint: 3.5 (középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.bistroderyne.hu
(látogatás időpontja: 2012. II. 5.)

15 megjegyzés:

  1. Ezek szerint oda tértek vissza, ahonnan indultak. Ha emlékezetem nem csal, 2008ban ettem ott az Akadémián megtartott remek egri borkóstoló után. Vargányás brassóit, erőlevest, efféléket. Ketten rendeltünk 4 fogást, nagyon meg voltunk elégedve. Az árak kifejezetten barátságosak voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem voltam sokszor a Dérynében, talán egy olyan étel volt az összesen 4-5 alkalom során, amit felháborítóan drágának éreztem (evőkanálnyi rizottó 2500 Ft körül). A borok mindig drágák voltak, igyekszünk keveset inni. :)

      Törlés
  2. Nocsak....

    Lehet, h benézünk valamikor? :-)

    btw.: Ezeket a "reméltem, h meghív egy vacsorára" dolgokat kicsit irigylem. Azt hiszem többet kell vitatkoznom éttermes emberekkel. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak poén... volt már rá példa, de nem fogadok el ilyeneket; pontosabban promóciós meghívást alkalmi/speciális ételsorra elfogadok, de akkor ki is írom, miről van szó (pl. az Agárdi Pálinkafőzde vendéglőjének vacsorája), és nem pontozok.

      Törlés
  3. Fr. hagymaleves á. 1650 Ft???
    A Rosenthal csészét haza lehet vinni? :)
    A Keinergessei kiskocsmában két ekkora (és vastagabb) sniclit adnak+Bratkartoffeln,
    +gemischte Salad 7.50€, de hát nem Bécsben vagyunk...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hagymaleves elég húzós (bár kiadós adag), az árszintnél plusz fél ponttal jutalmaztam. :)
      Tényleg kár, hogy itt nincs Bécs, tegnap pl. a fent láthatónál jócskán gyengébb rántott húst ebédeltem több, mint 2000-ért a Kispozsonyiban, krumplipürével, Salad nélkül.

      Törlés
  4. nagypapi te tuti.hogy zsidó vagy...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg nem moderálok, de légy szíves, ne írj többet ilyet. Tele van a net olyan helyekkel, ahol ilyeneket írhatsz...

      Törlés
  5. A Déryné konyhája általánosságban javult a szakácsváltást követően-bár az ár-minőség arány még mindig nem megfelelő. Rendszeres és részletes tesztelés szükséltetik hetente !, mert a minőség-és mennyiség egyaránt vátozékony...Ezen a színten nem lehetne ezt az ingadozást a beszállítókra fogni, hiszen egy joviális hangvételű, házias jellegű-kissé eröltetetten franciás- Bisztrórol volna csak szó...nem a nouvelle cuisine hazai szentélyéről.Szóval ami igazán gáz a Dérynében az a: A kiszolgálás.Több mint hektikus, sajnos gyakran a szinvonal alatti-ami a totálisan túlterhelt és végtelenül megfélemlített, kizsigerelt személyzet jószándékú erőfeszitései dacára is mentehetetlenül ideges és kellemetlen légkörű- a vevő és eladó viszonyrendszerben pediglen értelmezhetetlen....Sajnos a hely rossz szelleme egy bizonyos Kovács Brigitta nevü nő-aki afféle kisfőnökként ácsorog a bejárattal szemben,hogy udorkodó arckifejezésével és ostoba fontoskodásával messzire elijessze a jámbor betérőket... A magyar vendéglátás egyik legarcátlanabb, hírhedett szereplőjéről van szó. Alpári udvariatlansága közismert-semmiféle vendégjogot és alapvető udvariassági szabályt nem tart tiszteletben. Arcátlansága addig terjed, hogy egy vacsora közben - épp kényszerüen kint dohányzó vendégek széken pihenő holmiját is kérdés nélkül átköltözteti másik asztalhoz ...az ezt udvariasan szóvá tévő vendéget ordenáréan sipoló hangfekvésben kioktatja. Szomorú, hogy a nő családtagjai- a helyet remek izléssel és kétségtelen elhivatottsággal megalkotó és fejlesztő Kovács Kristófék nem képesek visszafogni tényszerüen elmekórtani esetnek minősithető családtagjukat.Szóval ha valakinek efféle izgalmakra van szüksége, akkor borus napokon mindenképpen ajánlom a Déryné bisztrót....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére nem rendelkezem bennfentes infókkal és az említett hölgyet se ismerem. Ha majd találkozunk és fontoskodik-undorkodik-sípol, rátüsszentek. :)

      Törlés
  6. Érdemes ide egyáltalán elmenni? Eddig nem sok jót olvastam a helyről...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak azt tudom mondani, ami fent olvasható...
      A cikk megírása óta egyszer voltam a Dérynében, idén nyáron. Malacragulevest ettem (kiváló volt) és két kávéházi süteményt (ezeknél lehet jobbat kapni manapság hasonló áron a közelben is).

      Törlés
  7. Vigyázat !!! Rablók!!!!!!!!
    Katasztrófa

    VálaszTörlés