A Déryné tulajdonosával, Kovács Kristóffal jókat (?) vitáztunk az egykori Szindbádék blogon. Tavaly év vége felé kaptam tőle egy meglepő sms-t, kb. ennyi volt: "Rég jártál nálunk." Az ezt követő üzenetváltásokból megtudtam, hogy a bisztró árai közelebb kerültek az átlagos polgárok pénztárcájához, a Vuitton-táska/luxusdísznő felhozatal csökkent, valamint az utcát eltorlaszoló Bömbi és Merdzsó terepjárók is megritkultak (nagyjából ezek miatt nem látogattuk a helyet). Persze, nem biztos, hogy ez Kristófnak örömteli állapot, de azért úgy vezette elő, mint szívének kedves változást. Vártam, hogy kiterjedt családi és baráti körömmel együtt meghív 4 fogásos ingyenvacsorára, ez nem történt meg. Azért elmentünk a Dérynébe...
A táblára nem látunk rá a szagelszívótól és egyéb, konyhatechnikai-dekorációs elemektől, a pincér pedig nem mondja el a napi ajánlatot. A standard étlap zavaróan szűkös, de Kamillát kivéve találunk szimpatikus tételeket. Kenyér és vaj érkezik, finomak. A kenyér majd elszáll, gyanítom, ezt a tömeg/térfogat arányt kizárólag hagyományos alapanyagokkal nem lehet elérni, de itt nyilván szofisztikáltabb segédanyagokat használnak, mint az Auchanban...
Megpróbálom komolyan venni magam... tehát a levesek jók. A consommé (750 Ft) nagyobb dicséretet nem kaphat, mint hogy húslevesbolond atyámnak is ízlik, csak a nevét képtelen kimondani. A sajtkalapos francia hagymaleves (1650 Ft) is igen jó, bár igazság szerint a honi, tejszínes verzió is jól tud esni, ha nem viszik túlzásba a tejszínadagolást.
Korábban többször ettünk itt különféle pörkölteket-paprikásokat, ezek nem mindig tetszettek a paradicsomos ízvilág miatt. Talán az új séf (Ekler Viktor) szakított a paradicsomozással, mindenesetre a marhapörkölt tojásos nokedlival (2850 Ft) a legkényesebb igényeknek is megfelel. Lábszárból készült, a hús puha, a szaft erőteljes, a nokedli ruganyos; az adag emberes, a végén be kell segítenem atyámnak. Ezt azért tudom megtenni, mert a lazacos ravioli (2850 Ft) korántsem rengeteg. Jó ötlet, hogy a tésztát lehet kisebb (előétel) és nagyobb adagban is rendelni, de a nagyobb adag is csak 4 db raviolit jelent. A táskácskák tartalma kellemes, de a tészta picit törékeny és száraz hatású.
Kamilla bécsi szeletet (2480 Ft) eszik ecetes burgonyasalátával (550 Ft), és elégedett, annak ellenére, hogy a bécsit nem borjúból készítik (le van írva az étlapon). Negyedik főételünk, a zöldséges lasagne (2450 Ft) sütőpapírral bélelt öntöttvas edényben érkezik, szaftos és jó arányban tartalmazza az összetevőket: jó olasz helyen is büszke lehetne rá a konyha.
Nekem a legfontosabb a desszert és belém fér a legtöbb, kérek még fél adag (1 db) túrógombócot (480 Ft). Szokták emlegetni a Náncsi Néni "legendás" túrógombócát (én nem találkoztam vele, pontosabban inkább grízgombócnak nevezhető valamivel találkoztam a Náncsiban), az remélhetőleg legalább ilyen könnyű és ízes volt, amikor a legenda képződött. Kiváló tejfölt tesznek mellé és rengeteg cukrot, talán hogy a zónaadag ellenére meglegyen a kellő energiabevitelem...
A számla 1 palack Konyári vörösborral (4800 Ft) és 1-1 vízzel, őszilével, espressóval és cappuccinóval 22000 Ft, ami korántsem túlzás. Vicces, hogy ez a mondén, kezdetben celebekkel zsúfolt bisztró a klasszikus ételek egyik legjobb lelőhelye ma Budapesten, az adagok is (többnyire) tisztességesek.
A Déryné honlapján nem találhatók árak. Kezdetben a viszonylag drága ételekben és a borok sztratoszférikus árképzésében gyanítottam ennek okát, de mára tanácstalan vagyok. Faszbukon olyat is láttam, hogy lájkolás után megtekinthető az étlap... hát, muhaha, lájkoljon a déli szél... bár most éppen nem működik a honlap, talán végre csinál valamit a médiakompatibilis tulajdonos.
Konyha: 7 (kiváló)
Árszint: 3.5 (középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.bistroderyne.hu
(látogatás időpontja: 2012. II. 5.)
Mi az a spirulina?
20 órája
Ezek szerint oda tértek vissza, ahonnan indultak. Ha emlékezetem nem csal, 2008ban ettem ott az Akadémián megtartott remek egri borkóstoló után. Vargányás brassóit, erőlevest, efféléket. Ketten rendeltünk 4 fogást, nagyon meg voltunk elégedve. Az árak kifejezetten barátságosak voltak.
VálaszTörlésNem voltam sokszor a Dérynében, talán egy olyan étel volt az összesen 4-5 alkalom során, amit felháborítóan drágának éreztem (evőkanálnyi rizottó 2500 Ft körül). A borok mindig drágák voltak, igyekszünk keveset inni. :)
TörlésNocsak....
VálaszTörlésLehet, h benézünk valamikor? :-)
btw.: Ezeket a "reméltem, h meghív egy vacsorára" dolgokat kicsit irigylem. Azt hiszem többet kell vitatkoznom éttermes emberekkel. :-D
Ez csak poén... volt már rá példa, de nem fogadok el ilyeneket; pontosabban promóciós meghívást alkalmi/speciális ételsorra elfogadok, de akkor ki is írom, miről van szó (pl. az Agárdi Pálinkafőzde vendéglőjének vacsorája), és nem pontozok.
TörlésFr. hagymaleves á. 1650 Ft???
VálaszTörlésA Rosenthal csészét haza lehet vinni? :)
A Keinergessei kiskocsmában két ekkora (és vastagabb) sniclit adnak+Bratkartoffeln,
+gemischte Salad 7.50€, de hát nem Bécsben vagyunk...:(
A hagymaleves elég húzós (bár kiadós adag), az árszintnél plusz fél ponttal jutalmaztam. :)
TörlésTényleg kár, hogy itt nincs Bécs, tegnap pl. a fent láthatónál jócskán gyengébb rántott húst ebédeltem több, mint 2000-ért a Kispozsonyiban, krumplipürével, Salad nélkül.
nagypapi te tuti.hogy zsidó vagy...
VálaszTörlésElvileg nem moderálok, de légy szíves, ne írj többet ilyet. Tele van a net olyan helyekkel, ahol ilyeneket írhatsz...
Törlésmeine ehre haist treue
VálaszTörlésA Déryné konyhája általánosságban javult a szakácsváltást követően-bár az ár-minőség arány még mindig nem megfelelő. Rendszeres és részletes tesztelés szükséltetik hetente !, mert a minőség-és mennyiség egyaránt vátozékony...Ezen a színten nem lehetne ezt az ingadozást a beszállítókra fogni, hiszen egy joviális hangvételű, házias jellegű-kissé eröltetetten franciás- Bisztrórol volna csak szó...nem a nouvelle cuisine hazai szentélyéről.Szóval ami igazán gáz a Dérynében az a: A kiszolgálás.Több mint hektikus, sajnos gyakran a szinvonal alatti-ami a totálisan túlterhelt és végtelenül megfélemlített, kizsigerelt személyzet jószándékú erőfeszitései dacára is mentehetetlenül ideges és kellemetlen légkörű- a vevő és eladó viszonyrendszerben pediglen értelmezhetetlen....Sajnos a hely rossz szelleme egy bizonyos Kovács Brigitta nevü nő-aki afféle kisfőnökként ácsorog a bejárattal szemben,hogy udorkodó arckifejezésével és ostoba fontoskodásával messzire elijessze a jámbor betérőket... A magyar vendéglátás egyik legarcátlanabb, hírhedett szereplőjéről van szó. Alpári udvariatlansága közismert-semmiféle vendégjogot és alapvető udvariassági szabályt nem tart tiszteletben. Arcátlansága addig terjed, hogy egy vacsora közben - épp kényszerüen kint dohányzó vendégek széken pihenő holmiját is kérdés nélkül átköltözteti másik asztalhoz ...az ezt udvariasan szóvá tévő vendéget ordenáréan sipoló hangfekvésben kioktatja. Szomorú, hogy a nő családtagjai- a helyet remek izléssel és kétségtelen elhivatottsággal megalkotó és fejlesztő Kovács Kristófék nem képesek visszafogni tényszerüen elmekórtani esetnek minősithető családtagjukat.Szóval ha valakinek efféle izgalmakra van szüksége, akkor borus napokon mindenképpen ajánlom a Déryné bisztrót....
VálaszTörlésSzerencsére nem rendelkezem bennfentes infókkal és az említett hölgyet se ismerem. Ha majd találkozunk és fontoskodik-undorkodik-sípol, rátüsszentek. :)
TörlésÉrdemes ide egyáltalán elmenni? Eddig nem sok jót olvastam a helyről...
VálaszTörlésÉn csak azt tudom mondani, ami fent olvasható...
TörlésA cikk megírása óta egyszer voltam a Dérynében, idén nyáron. Malacragulevest ettem (kiváló volt) és két kávéházi süteményt (ezeknél lehet jobbat kapni manapság hasonló áron a közelben is).
Vigyázat !!! Rablók!!!!!!!!
VálaszTörlésKatasztrófa
Ezt részletesebben is kifejthetnéd. :)
Törlés