Il Basilico - a legjobb pizzák a városban (?)

Az Il Basilicóra tavaly tavasszal figyeltem fel, a Bajcsy-Zsilinszky út túloldalán autózva. Meg is álltam, hogy megnézzem, miféle hellyel bővült a főváros - mennyiségben talán túlzottan is bőséges, de minőségben fogyatékos - olasz kínálata. Tacepaó hirdette, hogy aznap minden vendégnek adnak egy pohár olasz bort ajándékba. Este ott vacsoráztunk Kamillával...


Pici csalódásomra a borokat nem hozta a pincér a rendelés után automatikusan, szelíden forszírozni kellett. Nagyobb örömet okozott a napi leves (paradicsomleves, 690 Ft), harmonikus savanykás-édeskés ízvilágával és a mellé adott friss parmezánnal kiemelkedett a minden olasz étlapon fellelhető, érdektelen paradicsomkrémlevesek közül.


Az újabb jó hely megtalálásának vélt örömét aztán gyorsan lehűtötte a brutális adagban érkező, ragacsos, nagyon mérsékelten gorgonzolás gorgonzolás-diós penne (1550 Ft). Ez nagyrészt ott is maradt, mivel a - Gianni egykori Spizzicomániájára emlékeztetően tálalt - kiváló pizzám (Amalfitana: tonhal, szardella, hagyma, kapribogyó; 1850 Ft) kellőképpen eltelített és szerettem volna még desszertet is kóstolni.


A tiramisu (990 Ft) sajnos csak a fölös kalóriákat gyarapította a hasamban, a méretén kívül nem sok értékelhetőt találtam benne: a kellemes állagú krémben kávéíztől mentes, nehezen darabolható piskóta rejtőzött.
Vegyes benyomásokkal távoztunk.


A második látogatásra idén került sor. A tartós ülésre korlátozottan alkalmas "kerti" székek megmaradtak, viszont az étlapon megjelentek séfajánlatként házi tészták is.


Kértem egy napi levest, ezt elfelejtették kihozni, majd jött az Il Basilico pizza (bivalymozzarella, pármai sonka, rukola; 1850 Ft), ezúttal tányéron. Az Il Basilico jó példa rá, hogy rendes alapanyagokból, megfelelő elektromos kemencében is lehet jó pizzát sütni. A pizzámnak szépen felhólyagosodott a teteje, a vékony tészta a széleken roppant, és hajszállal sósabb volt az optimálisnál. Az utóbbit el lehet mondani az optimális állagú házi tésztáról (vargányával töltött cappellacci zsályás-póréhagymás szósszal, 1890 Ft) is, de egyébként tetszett, a töltelék és a mártás egyaránt karakteresre sikerült.


A panna cotta karamellöntettel (750 Ft) hozta az elvárhatót. A tiramisu (990 Ft) tálalása is változott, nincs már csupor. A beltartalom a tavalyi, illetve inkább romlott ahhoz képest: a kenőcsös állagú fehér krém gyaníthatóan inkább műtejszínt, mint mascarponét tartalmaz, a kávés-likőrös jelleg alig érzékelhető. Érdekes, hogy 3-4 helyet leszámítva továbbra sincs normális tiramisu Budapesten, pedig nem nagy varázslat megcsinálni, nekünk például sikerülni szokott otthon.
Az árak - az adagokat figyelembe véve - méltányosak, de ezúttal szomjasak voltunk (grappa és többféle olasz bor), így a 10% szervizdíjjal megfejelt végösszeg hajszállal 10000 Ft fölé kúszott.
A benyomásaim továbbra is vegyesek a magát a címben látható szlogennel reklámozó hellyel kapcsolatban... viszont kétségtelen, hogy pizzázni érdemes beülni az Il Basilicóba...

Konyha: 5.5 (átlagosnál jobb)
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 1.8 (minőséggel arányos árak)
www.ilbasilico.blogger.hu
(látogatás időpontja: 2011. V. 28, 2012. III. 10)

8 megjegyzés:

  1. En eddig az Il Basilico-rol meg nem olvastam olyan kritikat, ami meghozta volna a kedvemet, hogy beterjek hozzajuk. Nagyon nem. Vissza-visszatero elem a kiszolgalas valamilyen hianyossaga (neha eleg durva hianyossaga). Nekem pedig az ettermi elmeny egyik fontos resze a szemelyzet hozzaallasa, figyelmessege. Ezert is nevezzuk ezt a mufajt vendeglatasnak. Szivesen elnezek nehany konyhai bakit, ha latom az igyekezetet es a vendegkozpontu hozzaallast, mint forditva. Ha en ertekelnem az ettermeket, akkor ez is egy szempont lenne a pontozasi rendszeremben. :o)
    (Jo, nyilvan nalad is egy szempont, csak nem jelenik meg az olvaso szamara.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért megjelenik, itt is kitértem két bakira, viszont a pontozásba nem számítom be, amíg nem történik valami egetverő disznóság.
      Egyébként szívesebben eszem kevésbé kedvesen szervírozott jó pizzát, mint nagyon kedvesen feltálalt rosszat... :)

      Törlés
    2. Ha nem tertel volna ki a bakikra az etterem elemnezesenel, akkor talan meg sem emlitem az egeszet. Ertekeltem a kritikat.

      "szívesebben eszem kevésbé kedvesen szervírozott jó pizzát, mint nagyon kedvesen feltálalt rosszat :o)"
      Akkor itt latom a kettonk hozzaalasaban rejlo kulonbseget.
      Ez nem baj, csak maskepp latjuk a vendeglatas fogalmat.
      En ugy gondolom, hogyha valaki szivvel megy neki ennek a szakmanak, akkor a vendegnek akar oromet szerezni, es ez minden mozzanataban meg is mutatkozik. A rossz es undok kiszolgalas viszont sokat ronthat a helyzeten. A szakacs pedig hiaba foz ilyenkor nagyon jot.

      Törlés
    3. Kifejezetten undok kiszolgálással talán soha nem találkoztam, igaz, nem is várok semmi extrát a pincértől azon kívül, hogy köszön és elém teszi az étlapot. Leginkább azt nem kedvelem, ha letegez, és utána az étel is pocsék. Mulatságos szituáció esetleg akkor alakulhat ki, ha egy pincér vagy sommelier borokkal kapcsolatban igyekszik "kiokosítani". :)

      Törlés
    4. Igazad van, kifejezetten undok kiszolgalasrol ma mar nem beszelhetunk. De siman undokrol igen. Amikor az Il Basilico pincere fanyalogva nez ra a kuponra es az elso reakcioja az, hogy hat ezt neeeem!!! Pedig igen! Es akkor en kerek bocsanatot, hogy betevedtem hozzajuk (nem sajat tapasztalat). Hosszas huzavona utan pedig kiderul, hogy kutya kotelesseguk elfogadni a kupont. Milyen kinos!
      Rossz kiszolgalasrol viszont regeket tudnek meselni. Ahogyan te is.
      Engem pincer ritkan tegezett le, de ezt annyira nem vettem zokon, mint amikor at akart verni. Pedig lepten-nyomon ezt teszik/tettek, akar a bontott asvanyviz szervizeresevel, akar mas trukkel, amikrol nekem fogalmam sincs.
      Magyarul, szamomra a kiszolgalas szinvonala nagyon sokat szamit egy vendeglo megiteleseben. Nalam.
      De nem eroltetem a temat. :o)
      Csak, tudod, az ember nem hulye es tudja, hogy valahol jol erzi-e magat vagy sem. Ez egy sokfaktoros dolog, es a vendeg neha nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mitol volt jo vagy rossz egy vendegloben. Engem pedig epp ez a kerdes izgat.
      Amugy nem vagyok vendeglatos.

      Törlés
  2. Hepci, elég paradicsomos a pizza? Én azért nem merek enni, mert mintha mindenhol csak ecsettel bekennék valami pirossal, ami aztán sütés közben jól rászárad, és az egész cucc nyögvenyelős lesz. Köszi, Caipi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen. A sütési hőfokon is múlik az eredmény (a paradicsomszósz viselkedése), itt az elektromos sütő ellenére elérik a kívánatos minimumot. Persze, létezik jobb Budapesten, de csak a 3-4 legdrágább helyen, és bőven van fatüzelésű kemencével rendelkező étterem is, ahol gyengébb a pizza, mint az Il Basilicóban.

      Törlés
  3. Köszönöm, akkor mindenképpen kipróbálom. Tiramisuért meg majd átmegyek az Olasz Tészták Házába, vagy csinálok magamnak. :-)

    VálaszTörlés