A Csirke Osztrigája

A Budavári Borfesztivál idei gasztronómiai szekciójának legkülönlegesebb szelete a fenti névvel jelölt rendezvény volt, ahol az XXL Catering szervezésében Litauszki Zsolt (21 Magyar Vendéglő), Takács Lajos (Olimpia Vendéglő) és Kerekes Sándor (Gold Bisztró) mutatott be éttermi körülmények között elkészített modern, magyaros bisztróételeket. A névadó picike és szaftos húsdarab - ami a csirke farhátán két példányban lapul meg - csak egy ételben szerepelt.


Kerekes Sándor munkában (2010. szeptember 12, vasárnap)


Kachnics István főleg Litauszki Zsoltnak segített

A séfek által kínált fogások (19 jegy = 1900 Ft) a következők voltak:
Tarhonyás csirke (Litauszki)
Borjúnyelv (Litauszki)
Ludaskása (Takács)
Toros kacsa (Kerekes)
Füstölt lesőharcsa (Kerekes)


Borjúnyelv narancsos sütőtökpürével, pikáns őszibarack chutney-val


Csirke osztrigája, kakastaréj és kakashere házitarhonyával

A rendezvény "arcai" között Bernát Dániel (U26) nem szerepelt, de az egyetlen desszertet ő készítette.


Szilvaropogós musthabbal

A profi megjelenés mellett szimpatikus vonása volt a rendezvénynek, hogy a séfek nem csak a nevüket adták hozzá, hanem tényleg ott is voltak a pult mögött, néhány segítő társaságában. Az ételek közül a borjúnyelvet kóstoltam először, finom volt, a mellé adott narancsos-gyömbéres sütőtökpüré pedig még finomabb. A csirkeétel is igen jó volt, legfeljebb annyi hiányérzetem támadt, hogy a címszereplő apró húsdarabból alig jutott a tányéromra. Volt viszont remegős állagú kakastaréj, pontytejre emlékeztető kakashere és nagyon jó házi tarhonya, valamint egy intenzív ízű paprikás szaft.


Takács Lajos este a rostlap előtt


A szakácsok és segítőik éjszakáig dolgoztak (Litauszki Zsolt)

A további húsos ételekre nem került sor, még a desszertet ízleltem meg (jó volt, de különösebben nem nyűgözött le), majd iszogatni indultam. Ez már a következő poszt témája lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése