Kőszeg (és a bándi Udvarház)

Jólesik ebben a rettentő melegben a tavaszra gondolni: pontosan 3 hónapja jártunk Kamillával Kőszegen, egy szőlészeti konferencián. Kőszeg - talán a hősi múlt miatt? - nagyobb városként él a fejemben. A helyszínen mindig elcsodálkozom, hogy erről szó sincs, ez egy kisváros, az érdekesebb részek félóra alatt bejárhatók. A magyar "prosperitás" jelei remekül láthatók, a belvárosban egymást érik a kiadó/eladó üzlethelyiségek, épületek.



Kevés városunk van, ahol a főtértől utcányira gólya fészkel, lelkesen fényképezzük a nagy madarat. Aztán megnézzük Jurisich kapitány várát és a vár udvarában található Szamos marcipánmúzeumot.



Április 17-én Kőszeg belvárosa nagyon nyugodt hely, a hűvös-szeles időben alig vannak sétálgató helyiek és turisták, a kiülős helyek székei üresen árválkodnak. A környék boraival való ismerkedés jegyében a főtérről nyíló utcában veszünk két palack vörösbort a Tóth Pincészettől, amit a helyiek a legnagyobb helyi bortermelő cégnek mondanak. Elfogyasztok egy iszonyatos Esterházy tortát a Várkörön található, igen alacsony árakkal és olcsó porokkal operáló cukrászdaszerű képződményben, majd veszünk egy palack vaskeresztesi rajnai rizlinget a mellette található borszaküzletben.
Kora délután az idő jobbra fordul, eláll a szél és kellemes meleg lesz. Mi a Gyöngyös patak mentén kóborolunk, a várostól délre. E sorok szerzője a patak domolykóival szeretne megismerkedni, de a vonzalom egyoldalúnak bizonyul.



Lassanként megéhezünk. Litauszki Zsolt ajánlott egy éttermet a belvárosban, ahol emlékei szerint pár éve jókat ettek. A helyiek segítségével se találjuk, talán ők is bedőltek. A főtéri vendéglátóhelyekhez nincs nagy bizodalmunk, így elindulunk hazafelé a 8-as úton.
A bándi Udvarházzal eléggé kibabráltak a főút új elágazásának tervezői, a korábbi egyszerű lekanyarodás helyett csak nagyobbacska kitérővel lehet megközelíteni. A csárda természetesen megéri a kanyargást, az ételek pont olyan jók, mint utolsó látogatásomkor, 2007 augusztusában. Az étlapként szolgáló gyúródeszka és tartalma se változott, összesen 15 tétel szerepel rajta, az árak se emelkedtek emlékeim szerint. Két dolog viszont változott: a tulajdonosnak tűnő úr személye és az, hogy most nincs vendég rajtunk kívül (vacsoránk vége felé érkezik még egy pár).



Ketten eszünk végig egy ételsort, a bőséges adagok ezt lehetővé teszik. A csülkös bableves kiváló, hozzá megkapjuk a szokottan színvonalas kiegészítőket (tejföl, paprika, rendes kenyér). A birkahúst itt annyira gondosan megtisztogatják, hogy a belőle készült pörköltet a finnyás Kamilla is hajlandó megenni. Még fér belénk egy adag kapros-túrós pite, a vastag tésztájú pite frissen készült, langyos. A házi bodzaszörp is finom. A számla végösszege a szolgáltatás minőségéhez képest abszolút visszafogott, kb. 5 ezret fizetünk borravalóval együtt.


Fotó: Nagypapi51

Elbeszélgetünk kedves vendéglátóinkkal, Kamilla megkapja a pite receptjét. Sok ilyen csárda kellene, mint az Udvarház, bár úgy tűnik, ezt az egyet se egyszerű fenntartani manapság.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, amit írtál. Szégyen gyalázat, hogy a bándi Udvarházban még nem jártam, pedig a szüleim 15 éve Kőszegen laknak és gyakran járunk ide, és mindig bejárjuk a környéket. Örülök,hogy ilyen bejegyzéseket is lehet olvasni. Szereztél egy új vendéget a helynek, így remélem még inkább eltávolodik a hely bedőlésének veszélye.

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok mesterszakács: köszönöm! Úgy tudom, a korábbi tulajdonos nemrég meghalt, de az új viszi tovább a hely szellemét. Ehhez hasonló helyet (csárda abszolút rövid étlappal) nem ismerek másikat.

    VálaszTörlés
  3. Meglepődtem a bejegyzéseden és sajnálom is a történteket. Nekem is vannak kőszegi kötődéseim,és jobb tapasztalataim,és bevallom én sem ismerem az általad ajánlott helyett. Mostanában ritkán járok Kőszegre nem tudom mi változott ?! A Fő téren két helyen volt finom sütemény az Ibrahim Kávézóban http://www.kavehazak.hu/kavehazak/kavehaz.php?id=332,ennek a helynek van utcai kapcsolata és egy hangulatos belső kertje. A Várkör Cukrászdában mindig főzött fagylalt,és finom süteményke voltak. http://www.kavehazak.hu/kavehazak/kavehaz.php?id=347
    Belvárosi Éttermekből pedig egyértelműen a vár tövébe található Bécsi Kapu Étterem http://www.becsikapu.hu/,és a Várkörön a Jézus Szíve Templom háta mögött található Taverna Flórián http://www.tavernaflorian.hu/magyar/index.html jöhet szóba. Ezek színvonalasak (vagy legalábbis azok voltak,amíg én látogattam).
    Kőszeg környékéről pedig a Bozsokon található Határmenti Vigadó volt a kedvencem http://www.hatarmentivigado.hu/. Ha legközelebb arra jártok ezeket is ajánlom,én meg szemügyre veszem az általad ajánlott helyet.

    VálaszTörlés
  4. GasztroRéka: most, hogy ezeket elmondtad, már be tudom azonosítani a helyeket. Köszönöm!
    A Bécsikapu látható az egyik képen, akkor úgy tűnt, zárva van. A Taverna Flóriánt (időközben elfelejtettem a nevét) ajánlotta Zsolt, csak nem találtuk meg. A gyakorlatilag ehetetlen tortát pedig a Várkör Cukrászdában kaptam (a fagyikhoz még hűvös volt az idő). Hozzáteszem, a többi sütemény se látszott különbnek, szóval ott változott valami a pozitív tapasztalataid időszaka óta. Aligha kétséges, hogy tisztességesen elkészített, átlagos méretű süteményeket jelenleg nem lehet(ne) megfelelő haszonnal 200 Ft körüli árakon kínálni.

    VálaszTörlés
  5. Ez az! A nevekkel én is gondban vagyok (öregszem).A Taverna Flóriánban szoktunk legtöbbször Kőszegen belül estebédelni, ha jól tudom külföldre szakadt magyar hölgy a tulajdonos. Elegáns, ugyanakkor emberközpontú a hely, a kis tavcska partján és a hídon szoktak a gyerekek szaladgálni egy kicsit:-)Az étel nem olcsó, de igényes, elsőrangú az étlappal egyetemben. Nagyon jó tapasztalataim vannak innen. Bozsokon a Poór Emil patak partján lévő xyz vendéglőben szoktunk megállni enni, lényegesen egyszerűbb a Tavernánál, de házias, elfogadható. Sok gyerekkel vagyunk mindig, így általában az is szempont, hogy ők is is jól érezzék magukat, legyen mozgásterük. Az édességek tekintetében nekünk sincsenek egyértelműen jó tapasztalataink, inkább azt mondom, hogy szódával elmegy. Rendeltünk már szülinapi tortát a Várkör cukrászdából, a célnak tökéletesen megfelelt. Egyébként a Taverna a külső várkörön van, ha jól emlékszem, a templom mellék utcájából lehet fölmenni. Nekünk is ajánlotta valaki, így kerestük meg az első alkalommal.

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok mesterszakács: megnézegettem a Taverna Flórián honlapján a térképet, kb. 50 méter híja volt, hogy nem találtuk meg (annyira nem sétáltunk fel a főtérről). Szimpatikus helynek tűnik!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Hapci úr!
    A Gastrojazz blogját szíves örömest végigolvastam, keresvén egy jó magyar éttermet a sok idegen hangzású között... Először a Heti Válasz ajánlatain rágódtam át, ahol is csak egyetlen olyat találtam, az Alabárdost, ahol valódi magyar ételeket főznek. Évekkel ezelőtt próbálkoztunk a Náncsi néni vendéglőjével, és van még a régi Sipos, ahol évente összejárunk koros évfolyam társaimmal. Tudna-e valami hasonlót ajánlani, nagy Budapest területén?
    Megvallom, kedvencem az olasz konyha, Washington környékén, ahol lakom, rengeteg nagyszerű olasz étterem van, ahol is a tengeri halakat és a borjú ételeket részesítem előnyben. Éppen ezért az egyik ajánlata, Krizia, megragadta a fantáziámat, és valószínüleg szeptemberben meglátogatom.
    Érdekes, a blogjára Török Gáboron át jutottam el, amit rendszeresen olvasok a tengeren túlról.
    Az ajánlatait előre is köszönöm

    misi99

    VálaszTörlés
  8. Kedves Misis99!
    Az általam ismert jó magyar(os) ételeket kínáló helyeket megtalálja a címkék között (Ajánló: éttermek Budapesten). Az Alabárdosban csak egyszer ettem, ezért nem szerepel, egyébként oda nyugodtan lehet menni, ha az ár nem számít. A Régi és az Új Sipost nem sokra tartom, a Náncsi néniben is magasabbak az árak, mint az igényesség/minőség. Jó szívvel ajánlom viszont a modern magyaros vonalat vivő Bock Bisztrót és a tradicionálisabb szemléletű Rosensteint (foglalás az elsőben különösen ajánlott, beesve nehéz asztalt kapni este). Finom "újragondolt" magyar ételeket - is - kínál az Arcade és az Aranyszarvas. Jó tapasztalataim voltak a Múzeumban is, viszont másoktól olvastam negatív élményeket a hely konyhájával kapcsolatban.
    Én a felsoroltak valamelyikébe viszem a külföldi vendégeket, ha nem szeretnék kockáztatni, de jó magyaros fogásokat időszakosan bármely 6.5-7 pontot elérő étteremben találhatnak. Sajnos van néhány klasszikus étel (pl. halászlé), amit Budapesten kiváló minőségben szinte lehetetlen találni, ez(ek)ért manapság vidéki csárdákba kell menni (Százhalombatta, Pákozd, Szeged).

    VálaszTörlés
  9. A bándi udvarház lassan 20 éve változatlanul magas szinvonalu, szerethető magyar-sváb hely.
    Itt nem csapnak be, az ételek mindegyike tökéletes. Az ember szivesen azonosul a vendéglátók szellemiségével. Virágozzék sokáig, térhessünk be minél többször!

    VálaszTörlés