(V)együnk szart: Pöttyös Túró Rudi



Gyártó: FrieslandCampina Hungária Zrt., Mátészalka
Beszerzési ár: 80 Ft (30 g)
Összetétel: zsírszegény tehéntúró 40%, kakaós étbevonómassza min. 35% (cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, természetes vanília aroma), cukor, vaj, módosított kukoricakeményítő, savanyú savópor (túrósavópor, savanyúságot szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), természetes citrom aroma, tartósítószer: kálium-szorbát

Baromi lusta vagyok, de lassan ideje írni valamit, így most jön egy teszkógazdaságosan rövid bejegyzés. Malackaraj Annáék tegnap emelték pajzsra a túrórudik - relatív - gyöngyét, a "legendás" Pöttyöst. Én inkább fikáznám picit.
Ha megnézzük a fenti listát, szinte hihetetlen, mi minden elfér ebben a kis rudacskában. Sajnos egy dolog nem fér el benne, a túró természetes, kissé savanykás íze. Ez egy édes, amúgy kellemes állagú trutyi, az étbevonónak keresztelt rettenetből viszonylag jobb fajta burkolja, fölös mennyiségben.
Könyörgöm a kedves gyártóknak, valaki csináljon már túrórudit tisztességes minőségű túróból, vékony, valódi étcsokoládé bevonattal! Aztán árulja - mondjuk - 200 magyar forintért. Ígérem, lelkes vevője leszek. Ha ez lehetetlen, csináljunk magunknak, ugyanis ma is ezt a pöttyös vacakot ettem a reggeli turmix mellé szilárd anyagnak és már nagyon unom.
(Utóirat és kiegészítés: egy felmérés szerint ez a legerősebb hazai márka. Talán a Frieslandnak az idióta marketingszövegek gyártása mellett/helyett célszerű lenne a minőség területén is nagyobb erőfeszítéseket tenni.)

15 megjegyzés:

  1. Huhh, rég volt "szerencsém" a pöttyös rudihoz, ezek szerint jobb is...viszont a kistesókat teszteltem az már végképp kiveri a biztosítékot: http://gasztroreni.blogspot.com/2010/05/guru-es-pont2.html

    Nem értem, hogy egy régi, jól bevált magyar terméket miért kellett agyoncsapni és a sárba tiporni? Valamire volt büszkének lennünk... :(

    VálaszTörlés
  2. GasztroReni: tönkrebaxnak és összetételracionalizálnak itt (és máshol) mindent ezek a derék multik, csak a márkanév kell(ett) nekik. Egyébként tényleg vannak sokkal borzalmasabb rudik, pl. a Danone rettenetes termékei. Na, azokhoz képest a Pöttyös ínyencfalat. :)
    És van olyan is, ami jobb (Cserpes Trudi), bár sokak szerint a Cserpes termékek minősége is megszűnőben a tömegtermelés útjára lépéssel.

    VálaszTörlés
  3. Nagy rajongója voltam a pöttyösnek, de valami megváltozott, ízben konzisztenciában, gyengébb lett, ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  4. Dió Bisztró: hát, az utángyártott nyilván sose volt azonos a néhai rudival, de pont a pár napja vett csomagnál gondolkodtam el, mintha szárazabb-édesebb-homogénebb lenne a töltelék újabban. Ha a párom meggyőzhető, ezennel befejezzük a vásárlását.

    VálaszTörlés
  5. Én a Cserpest nagyon szeretem, az még valódi túróból van igazi csokoládéval bevonva. Próbáld ki! :-)
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  6. pedig en szeretem.....vagy azt mas gyartja??? Rezsu

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa: a Cserpest kóstoltam egyszer, az ízlett, remélem, legalább olyan marad. Szerintem az se valódi csokival van bevonva, de vékonyabb rajta a bevonat, ami jó.

    Rezsu: nocsak, Isten hozott a blogocskámon! Pöttyöst tudtommal egy cég gyárt. Mi is szerettük, de a legutóbbi példányoktól besokalltam, mint látható.

    VálaszTörlés
  8. szerintem a rudi a 90-es évek (második fele) óta ehetetlen: túl édes, geil, nem elég citromos-vanillines (a vaníliát nem merem leírni, azt biztos nem látott), hiányzik belőle az enyhén erjedt, nem ilyen rohadtul túlfinomított, szemcsétlen túrómassza. néha újra próbálkozom, de mindig arra jutok, hogy az eu eljöttével betiltottak vmi adalékanyagot, amitől régen napi betevőmnek számított. a pilóta termékek dettó túlfinomítottak. még jó, hogy a vaníliás krémtúrónak van alternatívája (aldi tejszínes joghurt), más retrofüggőségem szerencsére nincs, éhen is halnék.

    VálaszTörlés
  9. T3v: az EU eljöttével tán nem betiltottak, hanem bevezettek egyes adalékokat...
    Pilóta: nem túlfinomítottnak nevezném, hanem agyonadalékozottnak. Pl. piskótatallér, mintha tömény műanyagot ennél, nincs benne semmi természetes érzés.
    A retrótermékekkel sajnos az a baj, hogy egyszerűen nem jó minőségben valósítják meg őket. Jó példa ez a pöttyös csodamárka vagy a Melódia szelet inkarnációja. Sajnos nem az ízlésünk változott-finomult, hanem ezek sokkal vacakabbak, mint a valamikori elődjük. Megpróbálják vacak pótanyagokkal reprodukálni az eredeti ízvilágot, ez nyilván nem sikerülhet. A retrcuccokat valamiféle arisztokratikus, magasra árazott holmiként lehetne jól megcsinálni, nem a teszkópolcokat megcélozva.

    VálaszTörlés
  10. Hapci, van egy (remélem) egyre szélesedő réteg, akik mindenféle igényből kifolyólag igyekszenek a lehető legtöbb dolgot otthon előállítani vagy ehhez nagyon hasonló minőségben megvásárolni. Az ő (mi) ízlésü(n)k/ízérzékelésü(n)k bizony erősen megváltozik emiatt, legalábbis én ezt tapasztalom.

    Az említett termékek már valóban nem ugyanazok, mint amikor megszerettük őket, hanem sokkal rosszabbak.

    Ettől nagyobb szakadékot meg ebben a témában nehezen tudok elképzelni, persze hogy minden ehetetlennek tűnik, az is. összetevőlista :-((

    Helga

    VálaszTörlés
  11. Helga: van objektív romlás is, nem csak szubjektív. Máig őrzök egy Suchard Express kakaós dobozt. A Jacobs-Suchard és a Kraft fúziója előtt 25% kakaót tartalmazott. Utána 18-at, a különbséget adalékokkal egyenlítették ki.
    Ez folyik minden terméknél, ahogy egyre nagyobb egy gyártó, vagy egy márka nagyobb cég tulajdonába kerül. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden értékes/drága összetevőt olcsó szarokkal helyettesítsenek, a hiperek polcain való minél eredményesebb verseny jegyében. Én ezért utálom a multikat, nem azért, mert az olyan divatos.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szerettük, mikor a lányok még kicsik voltak, úgy 20 évvel ezelött. Talán az még más összetevökböl állt (?). Mostanság már nem veszem, tényleg vacak...

    VálaszTörlés
  13. Notburga: ha én furmányos gyártó lennék, valószínűleg olyan pici betűkkel nyomtatnám az összetevőket, hogy a vevőknek fel se tűnjön a változás...

    VálaszTörlés
  14. Én szerintem több, mint 20 éve ettem túrórudit utoljára (nem nagyon eszek édességet) a gyerekeknek is ritkán veszek. Viszont, mióta főállású gasztromami lettem, azóta valódi csokoládés édességeket gyártok nekik, ezért viszont bármilyen édességről hajlandóak lemondani. Ergo, a csináld magad mozgalom, még a gyerekeknél is beválik, pedig a mai kölkök a multi áradatban nem könnyű esetek:-)

    VálaszTörlés
  15. Nemvagyokmesterszakács: a valaha volt legjobb túrórudit Takács Lajos készítette el a Goldban anno. Ez olyan kisebb kenőmájas méret volt, a talpi részen bazsalikomzselével. Ha jól emlékszem, láttam valakinél (Baracskay Angéla?), hogy kísérletezett hasonlóval.

    VálaszTörlés