Már Vártalak, fehérben, bézsben és barnában

Szerencsére a jelentős fővárosi kínálat kialakulása után már vidéken is megjelentek a nem konvencionális pékségek-kávézók. Olyan egységekre gondolok, ahol minőségi kenyeret és egyedi péksüteményeket sütnek helyben, valamint reggelire és könnyű ebédre alkalmas kínálat is van igényes szendvicsekből, focacciákból és egyszerű meleg ételekből.
A székesfehérvári Már Vártalakról leginkább a különös csopaki pékbisztró-biciklibolt, a Buborék jutott eszembe. Ez is nagyon ki van találva és a város szépnek, fiatalnak és sikeresnek tűnő lakói képezik a fő célcsoportot.

A dizájn sok világos (fehér/törtfehér) és kevesebb bézs/barna felületből-bútorból áll. A pultoslányok is ezt az esztétikát sugallják, tehát fehér felsőben és bézs vagy világosszürke nadrágban szolgálnak kellemes látvánnyal. A vendégtérhez üvegfallal elválasztott pékműhely csatlakozik, láthatjuk, hogy nem a kamu pékségek technológiája (mélyhűtött vacakok átmelegítése) zajlik a háttérben.

A kenyérválaszték Budapesten már nem keltene feltűnést, Fehérváron viszont valószínűleg újszerű a jóra vágyó és fizetőképes vevőknek: 5-6 féle kovászos kenyér kapható, meg többféle kifli, zsemle. Péksüteményből az elterjedt darabokon kívül van például baracklekváros bukta, méghozzá nagyon finom, nem elszállt áron (450 Ft). Gyors ebédnek megfelel a kenyérlángos, ez már húzósabb, 2000 körül adják, viszont jól lehet lakni vele. Ennél is jobb választás a szendvicsként összerakott sonkás-pisztáciás focaccia. A kávé egészen kiváló, viszont a desszertpultban kínált sütemények nagyon jó cukrászdákhoz szokott szememnek kevésbé tűnnek izgalmasnak. Ezt a második látogatáskor egy gesztenyetorta (1350 Ft) igazolta is.

Az épület előtt tágas terasz, a februári tavaszban már üldögéltek ott is, nem csak a zsúfolt beltérben. Én teniszshortban voltam, bent még jobban éreztem magam. 

(látogatás időpontja: 2024. II. 23, III. 1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése