Csite Toplec Furmint 2019

Csite Norbi korábbi furmintjaival ellentétben ez már nem ólomnehéz palackban van és a beltartalom is karcsúsodott. A palack váltása egyértelműen jó, a másik témában a helyzet nem egyértelmű.

Illatban mézes fuvallatok, ennek alapján túlérett/előrehaladott állapotban lévő anyagot (és esetleg jelentős maradékcukrot) vár az ember, de a koncentráció maximum közepes, a savak dominálnak és nem is igazán szépek, ízben elég neutrális a bor. Ha borszakíró lennék, írhatnám azt, hogy érdekes kettősség feszül az illat és az íz között, de nem írok ilyen marhaságot. Inkább az jut eszembe, hogy ha a furmint ilyen purista hozzáállással ennyit tud, talán alapjaiban ingatag az egész tokaji szárazfurmint-koncepció, és rendkívül furcsa teremtmények az egyre gyakrabban látható, szinte a pohárból kirobbanó körteillatot vagy éppen rajnais jegyeket felmutató, sokak által "finomnak" nevezett darabok.

5 pont, 6500 Ft (pincénél)

4 megjegyzés:

  1. Átlagnál jobb bor (5pont azt jelenti, ugye?), hm. " koncentráció maximum közepes, a savak dominálnak és nem is igazán szépek, ízben elég neutrális a bor." de legalább olcsó. Ja, nem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A problémák egy része az árazáshoz képest értelmezendő - a pontozás lehetne 5- is.

      Törlés
    2. Az előző évjáratokat hova tennéd?

      Törlés
    3. Nem tudom/emlékszem, mivel nem veszek belőle rendszeresen (nem vagyok a száraz furmintok rajongója). Volt évjárat, ami nagyon bejött, az koncentráltabb volt és maradékcukros, és akkor (talán 2015) az alapfurmintja is tetszett.

      Törlés