Petrányi Olaszrizling Hegybor 2019 (elégtétel Bakó Ambrusnak)

A csopaki Petrányi Pince borait éveken át vásároltuk Balázs barátommal. A kódexes Szitahegy olaszrizling 2014-es évjárata szerintem minden idők egyik legjobb olasza volt, de ízlettek a traminik is. Aztán valami történt, a Szitahegy 2016-os kiadása illatban és ízben egyaránt neutrális-érdektelen volt, az alap olasz (2018) sem tetszett az árához képest, és egészen borzalmas syrah-t (2016) is sikerült vennem a budaörsi Ford-kereskedésben. A Petrányi ezzel nálam a bevásárló listáról átkerült a feketelistára.
Hallottam, hogy Petrányiéknál a borászi pozícióba Bakó Ambrus került, neki tulajdonítottam a negatív folyamatokat, így csúnyákat írtam róla különféle felületeken. Egyszer aztán levelet hozott az elektroposta tőle, amiben - egy mérsékelt szellemi adottságú kollégájával ellentétben - nem lehülyézett és perrel fenyegetett, hanem felvilágosított.
Ezt a bort az információ hatására vette nekem Balázs a csopaki strandon.


Az illat nyitás után üt, hozza a kedvelt virágos jegyeket. A korty telt, a bor jóval komplexebb és vastagabb az ebben az árkategóriában megszokottnál. Az alkohol magas, de a beltartalom miatt nem lóg ki, a korty végén kellemes kesernye.
A levélből egyébként (számos technikai részlet mellett) annyi derült ki számunkra, hogy ezt a bort tényleg Bakó Ambrus készítette, a kevésbé szimpatikus tételeket pedig (a '18-as alap olasz kivételével) még az előde.
A Petrányi név ezzel visszakerült a bevásárló listámra...

Petrányi Olaszrizling Hegybor 2019
Termelő: Petrányi Pince, Csopak (www.petranyipince.hu)
Beszerzési ár: 2500 Ft (pincénél)
Pont (1-10): 6 (jó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése