Cecil gazdát keres

A következő szöveg Kamilláé, macskamentő oldalakra készült.


Cecil beköltözött a lépcső alá. Akkor még csak egy taknyos kölyökkandúr volt, csipás szemmel és szörtyögő orral, és nagyon félt tőlem. De nagyon kíváncsi is volt. Ahogy hétvégeken az évek óta elhanyagolt kertben jöttem-mentem, irtottam a bozótot és a gyomokat, a cica egyre kevésbé futott el, figyelte, hogy mit csinálok. Úgyhogy én is figyeltem rá, finom falatokat dobáltam neki és próbáltam magamhoz édesgetni. A legnagyobb hatást játékkal lehetett elérni nála, az első érintés is így esett: a lábamhoz húzott madzagot kergette, és nem izgatta, hogy végigsimítok a hátán.
Aztán, ahogy a nagy könyvben meg van írva, összebarátkoztunk, Cecil meg én. Előjött a hangomra és követett a házba, ahol finom kaját kapott és távgyógyításban antibiotikumot. Jókedvű, jó étvágyú macska volt, aki szemmel láthatóan szeretne valakihez tartozni, nem a hidegben ázni-fázni taknyos orral. Úgyhogy nem bírtam tovább nézni, és november elején elragadtam a Felicavet állatkórházba, ahol kezelésbe vették a nátháját és a szemét, amiről kiderült, hogy egy korábbi sérülés miatt örökre megmarad rajta egy lencsényi hályog. Közben macskamentőkkel vettem föl a kapcsolatot, akik vírustesztet javasoltak és ivartalanítást, amire persze én is el voltam szánva, a saját két kertből mentett cicám is átesett rajta. Beteg macska elhelyezésére viszont nem vállalkoztak, a gazdakeresésben ígértek segítséget.
Cecil a kórházban először egy takaróval letakart ketrecben húzta meg magát, nagy piros betűkkel írták ki a figyelmeztetést: Vigyázz, szökik! Engem megismert és dorombolva próbált hozzám bújni, de nem engedtük ki, nehogy baj legyen. Rendszeresen látogattam, és ahogy múlt az idő, megbarátkozott a helyzettel, bár napjában háromszor kezelték a szemét. Amikor a gyulladásai elmúltak, ivartalanították, és két napra rá elhozhattam. Most gazdát keresünk neki, ami azért nehéz, mert leukózis pozitív, vagyis oltatlan egészséges macskával nem lehet összeengedni, és csak szobacicának lehet befogadni.
Először a szüleimhez vittem, de apám túl öreg, és nem tudja elviselni a gondolatot, hogy egy macska legyen a lakásban, pedig mindig szerette őket. Ez a legfájóbb jele az öregségének. Úgyhogy egy éjszaka után elhoztam Cecilt, és a párom műhely-raktárában helyeztük el, remélem, nem túl sokáig kell ott unatkoznia egyedül.
Amúgy nagyon vagány cica, csak az autózást nem bírja. Először bepisilt, kétszer pedig hányt. A lakásban viszont körbenézett, evett, ivott és boldogan játszott, dorombolt, törleszkedett, forgolódott, nyújtózkodott, amíg ott voltam, éjszakára pedig behúzódott egy sötét sarokba.
Most gazdát keres.

Kérem, ha valaki szívesen segítene Cecilen (és rajtunk), keressen meg a blog felső menüjéből kattintható elérhetőségeimen vagy jelezze itt hozzászólásban.

10 megjegyzés:

  1. Most akkor Kamilla keres új gazdát, vagy Cecil?

    Mackóúr

    VálaszTörlés
  2. Macskát csak a tanya udvarán kell megtűrni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél még atyám is valamivel rugalmasabban állt a témához...

      Törlés
  3. Keresztkérdés: PCR teszt is igazolja a leukózist az ELISA mellett?

    Nekem van egy cicám, akinél a gyorsteszt kimutatta a leukózist, a PCR viszont nem. Három hónap múlva ismételtük és mind a két vizsgálat eredménye negatív lett.

    Újabb 3 hónap múlva ismétlem, ha akkor is negatív mindkettő, akkor az első ELISA téves, rossz eredményt adott. Ritka az ilyen, de megesik.

    Mennyi a fehérvérsejtszáma?
    Balra vagy jobbra van tolódva a vérképe esetleg mindene normális, kivéve, hogy leukózisos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen mélységig nem merültünk bele a témába, tehát nem tudjuk, milyen vizsgálattal mutatták ki a leukózist. Komplett vérképet tudtommal nem csináltak, eredetileg ivartalanításra és a nátha meg a szemén/száján levő gyulladások kikezelésére vittük be a cicát. Az utóbbiak - a jobb szemén levő sérülés kivételével - rendbe is jöttek, teljesen élénk, megszépült a bundája, egészségesnek tűnik és jó az étvágya.
      Ha ezen múlik a befogadása, szívesen költünk még rá (további vizsgálatok). Nagyon kedves és játékos macska, de mi nem akarunk harmadik cicát, csak azért hoztuk be, hogy meggyógyítsuk és utána gazdát találjunk neki.

      Törlés
    2. Félreérted, az is szép teljesítmény, hogy így a szárnyaitok alá vettétek! Csak azért kérdeztem, mert én így jártam. Lett volna lehetőségem nemrég egy egészséges cicát befogadni csak a sajátom szokásos éves oltásánál eszembe jutott, hogy eddig oltatni mindig oltattam ugyan, de komolyabban sose teszteltettem. Ezután lett pozitív a macsekom leukózis tesztje. Azt hittem, hogy fertőzött és így nem akartam mellé hozni egy egészséges másik cicát. Mire kiderült, hogy mégsem beteg a másik macskát meg örökbefogadta más.

      Csak az jutott eszembe, hogy egy egészséges cicát könnyebb örökbe adni. Bár, ha fekélyek voltak a szájában, akkor valószínű, hogy a gyorsteszt nem tévedett és sajnos tényleg leukózisos szegény. Mit kap rá?

      Nem felesleges vizsgálati költségekbe akarlak verni, Isten ments!

      Csak ez egy hülye helyzet. Mert ha az én macsekom is fertőzött lenne, nem volna gond a befogadás. Viszont most úgy tűnik, hogy ő rendben van. Így a Ti cicátok vagy egyke lehetne vagy másik fertőzött macska mellé mehetne...

      Ezért kérdeztem, hogy esetleg Ti is hasonlóképp jártatok-e, mint én és van egy egészséges cicátok, miközben fertőzőnek hiszitek...

      Törlés
    3. Megkérdeztem közben Kamillát, azt mondta neki az orvos, hogy minimálisan jelzett a nem részletezett teszt, tehát tekintsük vírushordozónak és később vigyük újra tesztelni, addig ne eresszük össze egészséges macskával. Kifejezetten erre nem írt neki gyógyszert, antibiotikumos szemcseppel kell még csepegtetni, pontosabban kellene, mert ezt nem kifejezetten szereti és ritkán vagyunk ott vele mindketten...
      Ha esetleg érdekelhet a cica, ha egészséges, add meg az elérhetőséged itt vagy mailben (info@interfruit.hu). Mindenképp átteleltetjük a raktárban, de ha nem találunk gazdát, nyárra valószínűleg kitesszük újra a budaörsi kertbe (a szomszéd néni etetné), mert az üres raktárban rosszabb lenne neki unatkozni. Harmadiknak akkor se hoznánk haza, ha rendben van, sok nekünk három macska egy ekkora lakásban, ráadásul a másik kettő testvér és hatalmas, valószínűleg terrorizálnák.

      Törlés
  4. Halihó!

    Az első teszt után 3 hónappal kellene egy másik teszt, majd utána szintén 3 hónappal egy következő.
    A macskák van egy eliminációs képességük a leukózisra, azaz egyes esetekben ténylegesen eltűnik a betegség. Rosszabb esetben visszahúzódik a csontvelőbe.

    Teljesen mindegy, hogy melyik tesztet végzik el, mert a PCR megbízhatósága és az ELISA megbízhatósága között 5% alatti a különbség. Ellenben a PCR többe kerül és hosszadalmasabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az infót, tervezzük az ismételt tesztelést, de még nem telt le a 3 hónap.
      Jó lenne, ha eltűnne a betegség - Cecil elképesztően élénk és energikus cica, nehezemre esik elhinni, hogy beteg.

      Törlés