Egy jégkrém mind fölött - Häagen-Dazs

Az intenzív piaci verseny - a klasszikus közgazdasági feltételezésekkel szemben - gyakran nem vezet a minőség emelkedéséhez, éppen ellenkezőleg: mindig akad termelő, aki ugyanazt képes olcsóbban és rosszabb minőségben előállítani. Ezek a pocsék termékek aztán a különféle marketek és diszkontok által uralt piacról úgy kiszorítják a tisztességes holmikat, hogy a vásárlók zöme soha életében nem találkozik a normálisan elkészített eredetivel, ha meg véletlenül mégis, hát elszörnyülködik az árán.
A jégkrémek honi választéka nem egyszerűen igazolja a fentieket, hanem egészen extrém: egyetlen márka kapható, ami a hagyományos fagylaltokhoz szükséges alapanyagokból készül, és nem tartalmaz vizet, valamint levegőt megkötő és egyéb segédanyagok tömkelegét. Ez a márka a "rémesen drága" Häagen-Dazs.


Amikor kivesszük a dobozt a mélyhűtőből, a jégkrém "érdekes" módon kőkemény és nem olvad meg azonnal, majd nem válik szét gőtepete-szerű habra és vízre. Éppen ellenkezőleg, sokáig tömör marad, teljesen kiolvadva pedig tejes ital lesz belőle. A Häagen-Dazs jégkrémek fajlagos tömege a fentiek miatt radikálisan különbözik minden más márkától (vö. a szaroktól), a fél liter térfogathoz majdnem fél kiló tömeg társul.
Véletlenül se akarom azt mondani, hogy ennél jobb jégkrém nem létezik, viszont boltokban sajnos hasonlót sem látni. Hibájául felróható, hogy túl édes, és azért intenzívebben kávés cuccot is kóstoltam már nagyon jó fagylaltozókban és éttermekben.

Häagen-Dazs kávé
Forgalmazó: General Mills GmbH, Németország
Beszerzési ár: 2300 Ft (500 ml/430 g)
Összetétel: tejszín, sovány sűrített tej, cukor, tojássárgája, kávékivonatpor

6 megjegyzés:

  1. Számoljunk!
    A 430 g az kb 11 (4 dkg-os) fagylaltgombóc jobb cukrásznál 3.080.- Ft.
    A jó jégkrémért tehát a 2.300.-Ft-os ár reális! Nem írom a márkát, a forrást, 1 kg (azaz 25 gombócnyi!) áruházi jégkrém 650.- Ft-ért ( két és fél gombóc áráért !) miért tartalmazna több "anyagot", mint amennyit felszámolnak érte? Hát olyan is!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom...
      Igazából azon csodálkozom, hogy ebben az ár- és minőségi kategóriában miért nem száll versenybe más gyártó. Igényesebb delikátboltokban nyilván akadna vevő, aki hozzám hasonlóan irtózik a Carte D'Ortól és még gagyibb társaitól.

      Törlés
  2. haagen -t siman lenyomja a Ben and Jerry's Haagen melette labdaba sem rughat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látszik, hogy kerülöm a Culinaris boltjait - jövőre kóstolok majd olyat is.

      Törlés
    2. Hm, hát nekem már a Haagen is túl édes kissé ... pár változatánál (pl. epres sajttorta) eléggé kutatni kell az ízek után, mert csak azt érzem, hogy hideg és édes. A Ben and Jerry a Haagen édességére is rátesz egy lapáttal. Számomra már ehetetlenül édes.
      Mellesleg otthon tényleg nagyon túl van árazva, Németországban egy fél literes doboz 4,50 euró körül van (attól függ, hol veszed).

      Törlés
    3. Akkor mégse fogok Ben and Jerry terméket kóstolni, nekem már ez a fenti kávés jégkrém is túl édes.

      Törlés