A tradicionális-magyaros választékkal operáló újpesti halvendéglő, a magasabb gasztronómia felé is kacsingató vízparti egység és a legendás vendéglős família Mosonyi utcai étterme után következzen egy kifőzdére hajazó hely a jó halászleveket bemutató sorozatban.
Rossz sorsom (injekciózták a sarkamat, ráadásul eredménytelenül) 2013 őszén gyakran szólított Zuglóba. Az Achilles-ínam tövébe adott fájdalmas injekciókat általában halevéssel kompenzáltam az Egressy-Hungária sarkon azon a nyáron nyílt Halvárban.
A Halvár nem túl feltűnően húzódik meg egy kocsmahivatal és egy kínai büfé szomszédságában. Tán 5 asztalka van benne, elsősorban a kiszállításra koncentrálnak. A parányi beltérbe időnként sütési szag jön át a konyhából, ennek ellenére szívesen le is ülök enni az elvitt halászleveken kívül (a tulajdonosnak tűnő úr vélhetően beazonosított egy fórumos hozzászólás alapján, így nem sikerült megőrizni inkognitómat).
A halászlé tiszai, vagyis alapleves/passzírozott. Szerencsére tényleg passzíroznak, és nem turmixolnak - csontmaradványt soha nem találtam a hallében. A halat (pontyfilé vagy patkó, harcsafilé) frissen főzik a lébe. A só és paprika adagolása kedvemre történik, a lé kellemesen, nem mindent elnyomóan csípős. Mellé szárított pirospaprikát szervíroznak, és fővárosi mércével kiugróan jó kenyeret. Szumma-szummárom, ilyen halászlevet ennyiért (pontyfilével: 1190 Ft/5 dl) csak néhány vidéki csárdában találhatunk. Egy apró hiányérzetem azért van, bár ebben az árfekvésben nem illik említeni: a hallé tetején úszkáló zsír- és bőrdarabkák leszűrése sokat adna az élményhez.
A Halvárban széles választékban kínálnak halételeket. Sült halat (keszeg, kárász, pisztráng, süllő, harcsa) eddig nem kóstoltam, viszont ettem példás harcsapaprikást túrós csuszával, fehérborban gőzölt feketekagylót, és tetszett a spenótos-(tőke)halas lasagne, amit azóta levettek az étlapról.
A néhány desszert nem kiemelkedően jó, de ezeken is érződik a jó szándék. Teljesen frissen készült palacsintát kaptam, és az almás-karamellás krémes - megtévesztő - néven kínált somlói-mutáció (550 Ft) is méltányolható.
A Halvár nekem egy kicsit messze van, de szerencsére gyakran teniszezem a közelében. Nyithatnának egységet Budán is, illetve - mivel a láncokat rühellem :) - átköltözhetnének ide.
www.halvaretterem.hu
(látogatás időpontja: 2013. X. 18, X. 28, XI. 8., XI. 22, 2014. II. 6, X. 26, 2015. I. 6, IV. 12, 19)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mi ez a bújócska?
VálaszTörlésEgyszer itt vagy a Gasztronómia oldalon, egyszer nem...
Mackóúr
Mire gondolsz?
TörlésNem értem a kérdést...
A blogodat a mozilla-startlap-gasztronómia-gasztroblogok útvonalon érem el. Az utóbbi egy hónapban kétszer is eltűnt a blog a kínálatból 3 -5 napra.
VálaszTörlésMackóúr
Erre semmi ráhatásom, csak valamikor feliratkoztam oda.
TörlésAz inkább bosszant, hogy egyes gyűjtőblogok, amiknek kitettem a linkjeit viszonzásképp, már vagy egy éve negligálnak, nem jelennek meg rajtuk az írásaim. Fogalmam sincs, hogy ez miért van, illetve mit tesznek azok, akiket népszerűsítenek.
Ha csinálnál Google-accountot, és feliratkoznál követőnek, kapnál értesítést mailben, amikor kiteszek valami újat.
koszi szepen az irast. neha jarok arra autoval, figyelem is, de valahogy eddig kiszurta a szemem. azt hittem, hogy mar megszuntek, pedig beetee olvtars is aradozott mar rola. orulok, hogy ilyen halak is elofordulnak, mint keszeg, sullo, harcsa, sot tengeri herkenytyuk is. a napokban biztosan meg fogom latogatni. kiprobalok nehany kajat, es utana raszokok esetleg a kiszallitasra.
VálaszTörléshomer
Nem túl feltűnő a hely, de a szolgáltatás nagyon rendben van az árakhoz képest.
TörlésSzívesen látogatnám, de hát ez nekem a juhszélen van... :(
VálaszTörlésSzívesen hozok egyszer, ha megkóstolnád. :)
TörlésCsütörtökönként járok arra, meg néha hétvégén is (tenisz).
Köszönöm a tippet. Asszonyka lebetegedett, nem tudott vacsorát főzni, így kihasználtam az alkalmat és rendeltem a Halvártól.
VálaszTörlésA kedvesemnek kért kagyló simán csak jó volt, a "csúcs" halászlé viszont lenyűgöző! Nem vagyok a halászlé nagy szakértője, de évente két tucatszor teszek vele próbát és érzékeny vagyok a minőségére. Az elmúlt hónapokban sikerült három helyen is nagyon finomat enni: Magyarkanizsán a Tisza-parton, Szegeden a Roosevelt-téri csárdában és most a Halvárban.
Örülök, hogy segítségedre volt az irományom. A Halvárban feltehetőleg kellően sűrűn főzik, ez a minőség egyik kulcsa.
TörlésHát ezt meg kellet próbálnom!
VálaszTörlésNem tudtam megfejteni a titkát, mitől is, de valóban kiváló a halászlé! Nem magyar specialitás a paella, nem is lehet egy apró étteremben autentikusan készíteni, de amit ezen a néven kihoztak, szintén élvezetes volt. Köszönöm a tippet, maradt még számos tétel az étlapon, csak várjon a Halvár!
Mackóúr
Valószínűleg nincs nagy titok: jó hal, jó paprika, az alapléhez tényleg passzíroznak, nem turmixolnak, és nem 2 hétre előre főzik le. Kb. olyan, mint otthon, amikor még csinált édesanyám, annyi különbséggel, hogy én máshogy filézem a pontyot.
TörlésBiztos, ami biztos, én csak küldenék egy drónt abba a konyhába!
VálaszTörlésMackóúr
Vasárnap Szegedre készülünk. Melyik az a halászcsárda, ahová most érdemes betérni?
VálaszTörlésnekem szegediek az Algyői Halászcsárdát ajánlották legutóbb, de ha biztosat akarsz, akkor Dunaföldvár vagy Érsekcsanád :)
TörlésNincs friss élményem, évekkel ezelőtt ettem utoljára halászlevet Szegeden: a Roosevelt tériben és a Fehértóiban elégedett voltam, a Vendéglő a Régi Hídhoz halászleve határeset.
TörlésA Roosevelt téri nekem mindig csalódás. A Fehértői klasszikus, néha túlsózzák.
TörlésAz Öreg-Kőrössy az stabil színvonal, de szerintem a Fehértói jobb napjain lekörözi (ahány szegedit kérdezel, annyi különböző választ kapsz :) )
Végül az Algyői lett a befutó. A Halászlé és a sült hal is remek volt.
TörlésÚgy látom, legközelebb (március) az Algyőibe megyek.
TörlésNem fogod megbánni, de a szomszédban lévő cukrászdát kerüld el. :)
TörlésNem kell engem félteni, a rettenetes süteményeket méterekről felismerem és ilyenkor diszkréten kihátrálok a cukrászdából. :D
Törlés