Szeretjük a kolbászt.
Szeretjük a kolbászt?
Szeretnénk a jó, magyar kolbászt...
Miután korábbi kedvencünkkel, a felső címlapképen töredékesen látható Békési vastagkolbásszal is befürödtünk párszor (tavaly kétszer is savanyút kaptunk a Fény utcai piacon), tovább keresgéljük a reménybeli, etalon paprikás kolbászt. Azt, amiben húson, szalonnán, són és fűszereken kívül nincs semmi. Azt, ami nem savanyú a tejsavas erjedéstől, vagy éppen a túladagolt antioxidánstól. Azt, ami nem keserű a rossz paprikától, nem édes és nem gatyaszaggatóan csípős, hanem harmonikusan fűszerezett. Azt, ami nem pástétomként kenhető, de nem is törik bele a szalonnázó bicska, és nem üreges belül. Azt, ami kibír két hetet penészedés nélkül a hűtőszekrényben. Azt, ami kétszer egymás után nagyjából hasonló minőségben megvásárolható Budapesten, lehetőség szerint 3-4000 forintnál nem magasabb áron.
Impossible mission.
Impossible mission?
A legújabb beszerzés ez a békéscsabai vastagkolbász. Küllemre Kovácsék termékére hajaz, az összetevők felsorolása ígéretes, vágjunk bele!
Sajnos lézerkard nincs itthon, de a Kanetsugu Pro J szakácskésnek [figyelem, a poszt termékpromóciót tartalmaz! :D] se kihívás az Ízműves kolbász. Gyengébb késsel viszont esélytelen vékonyra szeletelni, mivel láthatóan nem igazán sikerült kiinazni, a mócsingok ki-kifordulnak a penge mentén.
No, sebaj, majd az íz kárpótol mindenért!
A mesében...
A valóságban a viszonylag visszafogott paprikát elnyomja a kolbász domináns sóssága, a mócsingok pedig nem túl kellemesek, pár szelet elfogyasztása után elkél a fogtisztogatás.
Reménykedünk tovább.
Ízműves békéscsabai vastagkolbász, csípős
Gyártó: Ízinveszt Kft., Békéscsaba
Beszerzési ár: 4200 Ft/kg (Hús-Mix Bt.)
Összetétel: sertéshús, ipari szalonna, őrölt csípős fűszerpaprika, só, fokhagyma, őrölt fűszerkömény, őrölt feketebors
Én mostanában ismét rászoktam a Tóalmási csípősre. Korábban nagyon hullámzó volt a minősége, de lekopogom, az utóbbi hónapokban meg voltam elégedve vele (a tüzest is szeretném, ha nem lenne annyira erős, hogy ég utána a gyomrom is, a parasztkolbászuk viszont nem ízlik igazán). Általában nem kedvelem a Sparban beszerezhető füstölt árut, de ez kivétel, sőt mostanában vettem ott Pikker angolszalonnát, az is kimondottan jó volt. Régebben a márkával csak a piaci hentesnél találkoztam. Sajnos általában azt vettem észre, hogy amint valami nagyüzemesedik és bekerül a multik láncaiba, elveszíti a minőségét, és kezdetben ezt tapasztaltam a Tóalmásival is. Hátha tartós ez a minőségi visszakapaszkodás.
VálaszTörlésÖrülnék, ha javulna a Tóalmási. Azzal szoktunk főzni, de egyébként már nem fogyasztjuk...
TörlésSparban legutóbb a szarvaskolbászukkal próbálkoztam, az szerintem nem jó vétel annyi pénzért (savanykás és nagyon mócsingos).
Legközelebb adok a túrkeveiből kóstolót.
VálaszTörlésKöszönöm, de hozhatsz nyugodtan többet is (1 kg), megveszem.
TörlésJó lenne már jót írni egy kolbászról...
Melyikből?
TörlésA Szundi-féléből?
Vagy másfajta? Ügyködnek itt páran a műfajban.:)
Máté Hús (Tóth Lajos).
TörlésSzundit nem ismerek, de ha jó és Pesten jársz a hidegebb évszakokban, hozhatnál kóstolni.
Lajosé:
TörlésNem rossz az sem...de szerintem a Szundié jobb.
Lajos is haverom, szoktam beugrani hozzá, főleg füstölt cuccokat venni, csülköt babgulyáshoz, szalonnát kerti sütéshez.
Rendben...de nincs kedved leugrani június 22.-én Kétpóra..?
Jó, tudom 150 kilométer, de annyit esetleg megér.:)
Ilyen betyárétel főző izé lesz, 3 napos sejehujavigalom, szombaton, 22.-én lesz a főzőcske, én ott leszek, csak még nem döntöttem, hogy főzök-e.
Hajlok rá, de a birka most kizárva..inkább valami babgulyásban, vagy ilyesmiben törpölök.
Az se rossz kaja, ha beletesszük a bévalókat...ahogy egy székely ismerősöm szokta mondogatni.:)
Addigra szerzek Szundi-féle vastagkolbászt is..
A 150 km még nem feltétlen riasztana el, de aznap (VI. 22) lesz az egyik legjobb barátom esküvője, s bizonyos feladatokat a kerti evészettel kapcsolatban magamra is vállaltam.
TörlésHát így más a leányzó fekvése, az se rossz program.
TörlésNem baj, majd legközelebb.
Ha őszig nem lesz alkalom, akkor majd viszek lemeózni....remélhetőleg saját főzésű pálinkával, mert a héten nekifogok a főző építésének.
Aranyárban vannak az anyagok, de még mindig beljebb vagyok, mintha vennék egyet, plusz olyat csinálok, amilyet akarok.
1 rőf kb. 70-75 dkg.
VálaszTörlésAnnyi pont jó lesz.
TörlésAz árat nem tudom (lehet, hogy már kívül esik az általad meghatározottnál), de esetleg nézd majd meg a Budagyöngyében, a Józsinál. Én nem vagyok mérvadó a témában, túl sokszor nem eszem kolbászt, de édesapámnak szoktam vinni, ő eddig elégedett volt vele. :)
VálaszTörlésMilyen márkára gondolsz?
TörlésA közös ismerősünké pl. többnyire ízlik, csak annak még nem stabil a karaktere, ezért nem írtam róla eddig. Napi fogyasztásra pedig nem szívesen veszek kolbászt 4 rugó felett (olyan is van, ami tetszik).
Hát, passzolom a márkát (egyébként nem arra), ha akarod, majd megkérdezem. Még az is lehet, hogy saját.
TörlésEz a poszt feltette az i-re a pontot, fogok vinni/küldeni Neked, Hapci, a kedvenc hentesem legjobb kolbászából/kolbászaiból, tesztelésre, mert szeretném tudni, hogy nagy kolbászrajongóként jó-e a kolbász-ízlésem. :)
VálaszTörlésMinden jó kolbásznak örülök. :)
TörlésNem érzem annyira elvadultnak a kívánságaimat, de csak velem lehet a baj, mivel a fenti pár szempontnak (ne legyen savanyú, édes, keserű, krémszerű, vegyszerbomba, stb.) megfelelő, megfizethető kolbász gyakorlatilag nem található a boltokban, kizárólag kézen-közön szerezhető be...
Próbáljátok ki a Tamás bátya kunyhójában lévő hentesüzletet. A kolbászaik meseszerűek, szerintem pont ilyet kerestek.
VálaszTörlésKöszönöm a tippet!
TörlésJárok arra viszonylag gyakran, de még sose mentem be.
A Bűvös Szakács teszteken a Tarnamenti 2000 gazdaság kolbászai voltak a legjobbak (by Pásztorhús), kicsit elfelejtődtek, de talán amiatt is, hogy nem túl egyszerű hozzájutni, a saját boltjukat megszüntették. Ha a MOM-biopiacon jársz, érdemes kipróbálni (engem is érdekelne, évek óta nem kóstoltam, de ezért nem mászok be szombaton Pestre...).
VálaszTörlésNekem a Dózsa György nevű ízlett a legjobban.
Ha együtt ebédelünk jövő héten, hozok kóstolót, meg egy túrkevei szalámiból is.
TörlésSztem a túrkeveivel még várjál min. 2 hetet.
VálaszTörlésFogtok ti még együtt ebédelni. :)
Szerinted még száradnia kellene?
TörlésNekem nedvességtartalom szempontjából teljesen rendben lévőnek tűnik, csak tömörebb lehetne egy picit.
Csak a nálam lévőből tudok ítélni, arra még ráfér.
VálaszTörlésHa könnyen lejön a burok, akkor "á point"
Közben voltam a Lehel piacon, ott árulják a Tarnamentit - sajnos "csak" a tiszta mangalicát árulják, vastag és normál kivitelben, 5400 per kg. (Röfi nevű bolt, észak felől bejövet a jobb oldali külső soron.). Azt mondom, a vastag továbbra is Mo. egyik legjobb kolbásza, talán csak a marhával kevert Dózsa György jobb.
VálaszTörlésA Dózsa Györgyöt kóstoltuk Beninél?
TörlésAz nagyon jó volt, akármi is volt.
Ez a bizonyos túrkevei meg best buy ennyi pénzért (2100 Ft volt a kb. 70 dekás rúd), majd írok is róla, ha még egyszer kapok és akkor is jó lesz.
Vegyem megrendelésnek? :)
TörlésNem itt gondoltam kérni, de ha már olvastad, igen. :)
TörlésExtrém sóérzékeny atyámat - neki szinte minden túl sós, amiben van só - leszámítva általános tetszést aratott.
Francba a formaságokkal, jelzem, ha megjött.
TörlésDe kajálhatunk valamikor...
VálaszTörlésMár nem emlékszem, mit kóstoltunk Beninél...
VálaszTörlésHa nem is sz@r, minden esetre nem az, amit igér:
VálaszTörlésSzomor Dezső bivalyszalámija.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125678924&t=9166521
Hmmm... ez a "fáradt" szín jellemző a Szomor-féle szalámikra. Nekem 2 éve tetszett egy szürkemarhából készült szalámija, csak hát nem fér bele a fentebb említett összeghatárba.
TörlésÚgy látom, régen megszűnt itt a mozgás...
VálaszTörlésÉn eddig Szarvasról hordtam házikolbászt egy tanyáról, de megszűnőben van a lehetőség, és messze is esik Pesttől. Tudtok megbízhatóan jó házikolbász-forrást itt Kelet-Pest környékén?
A mozgás remélhetőleg nem szűnt meg, de október óta nem írtam, sorry - lusta vagyok.
VálaszTörlésA kolbász ügyében most se jobb a helyzet, mint 7 évvel ezelőtt. Néha veszünk Békésit, nagyjából elfogadható. Szoktam néha venni a Czakó Piacon lévő árustól (Stelcz, Bátaszék), az is elfogadható.
Számos üzlettel rendelkező láncokban továbbra sem kapható számomra nagyjából rendben lévő kolbász.
Hapci, nézz be a Fény utcában a Sonkás-hoz. Nem túl rég kapható az "István gazda" marha vastagbeles változata.
TörlésKöszi, benézek. Remélem, ők nem úgy szoroznak, mint korábban egyesek. :)
TörlésSziasztok. Zuglóban van egy kis éjjel nappali az Egressy-Jerney sarkán.Ott szoktam venni szerintem elég jó kolbászokat.Ló kolbászuk is finom.Sajnos a gyártót nem tudom. De nem mindig van.Ki kell fogni..
VálaszTörlés