Barackos Kisvendéglő - és a pörköltek

A gazdagréti lakótelep fölötti Barackos sokáig afféle késdobálónak tűnt nekem (valószínűleg az is volt). Pár évvel ezelőtt a szűk belső "szoba" és a kerti asztalok mellé építettek egy télikertszerű, ponyvás tetejű helyiséget, és valami fórumon azt olvastam, hogy elfogadhatóan főznek. Nosza, kipróbáltuk - és odaszoktunk.
Régóta készülök írni róla, tavaly azért maradt el, mert nyáron érzékeltem némi visszaesést a konyha teljesítményében. Nem tragikus dolgok történtek, csak puhább volt a nokedli a szokottnál, rémes minőségű és fölösleges sajtot reszeltek egyes ételekre, vagy éppen húsleveses bukéjú kanállal adagolták a fagylaltot. Nem tudom, mi volt az oka, ugyanazt a két szakácsot láttam akkor is, talán csak pechünk volt párszor. Őszre helyrerázódtak a dolgok, újra szívesen jártunk pörköltözni.


Ez most nem egy, esetleg két látogatás leírása lesz, mivel a Barackosban számtalanszor (est)ebédeltünk az elmúlt 2 évben, hanem - nonprofit - kedvcsináló.

Borjúpaprikás galuskával (kis adag) (2012. I. 9)

Tehát mit is érdemes ebédelni vagy vacsorálni a kisvendéglőben? Először is pörkölteket-paprikásokat bármiből, lehetőleg kis adagban, a teljes adag ugyanis hatalmas, egész napra önmagában elegendő. A Barackos pörköltjei (teljes adag: 1600-1900, kis adag: 1100-1300 Ft, köret nélkül) megfelelnek a magasabb elvárásoknak is, a szaft sűrű és ízes, gyakran csípősre hangolt, a galuska kellően ruganyos. Megfáradt, sókoncentrált példánnyal soha nem találkoztam. Talán akkor lehetne még inkább kedvemre való a leggyakrabban kirendelt borjúpaprikás galuskával (1700/2300 Ft), ha a húst picit nagyobbra vágnák.

Csülkös bableves (2011. IV. 18)

Előtte jó választás a csészényi erőleves (400 Ft), májgombócleves, házias jellegű gyümölcsleves (400 Ft) vagy éppen a csülkös bableves, ha van a napi (heti-kétheti) ajánlatban. Elfogadható a halászlé is, bár a híres csárdák leveihez nem hasonlítható. Néha eszem krémlevest (zeller, spárga), ezek se rosszak, legfeljebb a csúcséttermek kifinomultan selymes-koncentrált krémleveseit ismerőknek okozhatnak csalódást.

Szalontüdő zsemlegombóccal (2012. II. 3)

Harcsapaprikás túrós csuszával (kis adag) (2012. VI. 4)

Természetesen a pörköltek ajánlásával nem akarom elvenni a kedvet az egyéb ételektől, szinte mindent tisztességesen-háziasan készítenek, az ajánlatban időnként feltűnnek olyan klasszikusok, mint a vadas marha vagy a szalontüdő. Talán egy szem lazacra emlékszem, ami kifejezetten rosszul sikerült (túlment), de ez édesapámnak nem tűnt fel, sose evett még lazacot fine dining helyen. :)

Gundel palacsinta (2011. V. 9)

Zárásként érdemes megkóstolni a Gundel palacsintát (650 Ft), sokkal drágább helyeken se csinálják sokkal jobban. Mivel szinte mániákusan utálom a műtejszínt, a Barackos kedvemre tesz, hogy ezt a rémes kenőcsöt még nem láttam náluk a desszertek mellett. Porból készült vaníliaöntet persze előfordul, a gubákhoz rendes sodó helyett ilyet adnak... de megesik az ilyesmi otthon is...
Kevés étterem mer(t) árat emelni a válságos közelmúltban és jelenben. A Barackos megtette, nyár elején bő 10%-kal feljebb kúsztak az áraik. Ez kissé rontotta a hely best buy jellegét és furállom a 10% szervizdíjat a számlában ebben az árkategóriában, de hárman most is remekül megebédelünk itallal-szervizdíjjal 8-9000 forintból, ami még mindig versenyképes ajánlat akár a divatos bisztrók és hobbiéttermek nyomott árú ebédmenüivel szemben is.
A Barackos egyfajta etalonként szerepel a fejemben. A magyaros-tradicionális vonalon olyan helyeken eszem szívesen (és fizetek némileg többet érte), amik a Barackos konyháját egyértelműen verik minőségben-érdekességben. Nem tűnik megoldhatatlannak a feladat, de a sokkal magasabb árkategóriába tartozó éttermeket (pl. Rosenstein) leszámítva, hirtelen csak néhány versenyző (Berger, Forrás, Halászcsárda, Kígyósi Csárda, Öreg Tanyacsárda, Rózsakert, Schieszl, Szegedi Halászcsárda, Udvarház) jut eszembe...

Konyha: 5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.kisvendeglo.com
(látogatás időpontja: 2011. II. 24, IV. 12, IV. 18, V. 2, V. 9, VI. 23, 2012. I. 9, I. 30, II. 3, IV. 26, VI. 4, VI. 15)

7 megjegyzés:

  1. Az Udvarház a standard és szűkös kínálatával marad(hat) le, meg hogy nincs már Imre bácsi :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rossz előérzetem van az Udvarházzal kapcsolatban... amennyi vendéget ott legutóbb láttam, annyiból nem lehet megélni...

      Törlés
  2. Végül is több mint 10 éve sikerrel fut.
    Legutóbb június elején tértünk be Pénzesgyőrből jövet, kb. nyitáskor.
    Hát, ameddig ott voltunk, rajtunk kívül csak egy 4 fős német-magyar társaság volt a kertben, viszont egymás után érkezett 2 autóbusznyi turista, német ill. japán.
    Addig él(het) a hely, ameddig ők jönnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten éltesse őket sokáig, ha továbbra is úgy főznek, mint eddig!

      Törlés
  3. Viszont a Barackost kipróbáljuk hamarosan, itt van a szánkban.
    Miért nem mentünk be eddig...?

    VálaszTörlés
  4. Nagyanyám híresen jól főzött, esküvőkre is gyakran hívták. Hogy jön ez ide? Tegnap meglátogattam a Barackost, és az első kanál leves után beugrott: ezt Nagyanyám főzte! Gulyást kértem, bár kondás lett belőle, az ize kiváló! Kedvemre, bőven csipetkével, jól fűszerezve, de nem zsírosan. A túrós csusza bőséges volt, bolti fodros nagykockával, túróval-tejföllel, füstös pörccel. Egy ilyen finom, hazai ebédért nagyanyám két puszit kapott annak idején, meg -ha futotta rá- dupla adag gesztenyepürét. Na de pénzt? Azt soha!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy nappal kerültük el egymást, mi tegnapelőtt ettünk a Barackosban, míg tegnap a kikupálódni látszó Makk Hetesben vacsoráztunk.
      Egyszer összefuthatnánk ebédelni. (?)
      A számom: 20-9880587

      Törlés