Vacsora horgászat után Százhalombattán - Halászcsárda

Kétszer Százhalombatta-Dunafüreden vacsoráztam november elején, süllőzés(i kísérlet) után. A kétes kimenetű érdi gasztrokalandok helyett a Halászcsárda bőven megér egy kis kitérőt - akár Érdről indulva is.


A kevés késő őszi vendég és a terjedelmes étlap ellenére a vízparti csárda tartja a színvonalat, nem csak a halételek terén. Először is rendes, gyümölcsből készült gyümölcsteát (Gardenhouse) szervíroznak a pergetésben átfázott vendégnek. Utána a csészényi erdei gombaleves (490 Ft) gazdag tartalmú.


A főételekben [kalocsai szűzérme burgonyafánkkal (2090 Ft), tejszínes-gombás csirkemell sajtos palacsintával (1890 Ft)] néhány apróság (a paprikás-gombás-kolbászos, csípős szűzhöz adott burgonyafánk belül lehetne ruganyosabb) kivételével nem sok kivetnivalót találhatunk, a káposztasaláta (390 Ft) kiváló.


A desszertekre se lehet panasz, bár a választék nem forradalmi. Hagyományos felfogásban elkészített somlói galuskából (660 Ft) ilyen példás darabot kb. 25 éve, a pécsi adótorony éttermében ettem utoljára; a Gundel palacsinta (560 Ft) is tökéletes lenne - cukorszórás nélkül.
Az árak mérsékeltek, az adagok bőségesek (de nem brutálisak): 3-4 ezer forintból jóllakhatunk, bármilyen éhesen tértünk is be. Reménykedem, egyszer talán átrendezik a belteret, hogy a hozzám hasonló termetű vendégek is kényelmesen elférjenek a boxokban...

Konyha: 6 ()
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2.4 (simán lehetne drágább is)
www.halaszcsarda.eu
(látogatás időpontja: 2011. XI. 8, XI. 9)

7 megjegyzés:

 1. Ezt se' gondoltam volna, hogy somlói ügyben valah referencia volt a pécsi torony.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tán csak a megszépítő múlt teszi azzá...
   Emlékeim szerint abban a klasszikus recept minden összetevője megtalálható volt. Nagyon szerettem még Takács Lajos verzióját a Goldban és a Kerekes-féle kivitelt, ugyanott. Más helyeken általában jobb-rosszabb imitációkkal találkozom, amelyekből ez-az hiányzik, néha flakonos csokiöntettel és műtejszínnel súlyosbítva.

   Törlés
 2. Köszi a tippet, kipróbáljuk. Caipi

  VálaszTörlés
 3. "...a Gundel palacsinta (560 Ft) is tökéletes lenne - cukorszórás nélkül."
  Laikusként kérdem: mi a gond a cukorszórással?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A túlzott mennyisége és az, hogy a csokiöntetet is leszórták, vagyis nem lehet tőle megszabadulni, ha valaki nem szeretné elfogyasztani.

   Törlés
 4. A pécsi adótorony kajáldáját (amelyet egy külső vendéglátós bérel, semmi köze az adótorony üzemeltetőjéhez) a helyben dolgozók egyenesen szörnyűnek találják. Egyikük mesélte, mennyire megijedt, mikor a nagypapa oda vitte a gyerekét ebédre, de szerencsére nem lett baja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így múlik el a világ (és az adótorony) dicsősége...

   Törlés